Tujina

Bo padla še zadnja utrdba IS v Iraku? V prvem dnevu osvobodili 200 kvadratnih kilometrov ozemlja

Mosul, 17. 10. 2016 08.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

ZDA so s koalicijskimi silami pričele odločilno bitko za osvoboditev iraškega mesta Mosul iz rok borcev Islamske države. V mestu je ujetih 1,5 milijona civilistov, od tega pol milijona otrok. Iraške sile in kurdske pešmerge so v prvem dnevu operacije iz rok IS iztrgale okoli 200 kvadratnih kilometrov ozemlja.

Iraški premier Hajder al Abadi je ponoči sporočil, da je njihova vojska z okoli 30.000 vojaki pričela odločilno bitko za drugo največje iraško mesto Mosul, ki so ga skrajneži Islamske države (IS) med hitro ofenzivo zavzeli leta 2014. Zavezniki so po poročanju Guardiana zavzeli že sedem vasi vzhodno od Mosula, mesto poskušajo osvoboditi s tanki, ki se približujejo centru, in z nenehnim raketnim obstreljevanjem. 

"Razglašam začetek te zmagovite operacije, da vas osvobodimo nasilja in terorizma IS," je v televizijskem nagovoru dejal Abadi. 

IS iztrgali okoli 200 kvadratnih kilometrov ozemlja

Predsednik iraškega Kurdistana Masud Barzani je popoldan povedal, da so iraške sile in kurdske pešmerge v prvem dnevu operacije za osvoboditev Mosula zavzele okoli 200 kvadratnih kilometrov ozemlja, ki je bilo v rokah džihadistov. Dodal je, da verjame, da lahko preprečijo protinapade.

Kurdske in iraške sile si bodo po njegovih besedah prizadevale, da Mosul ne bo postal drugi Alep, ki je oblegano sirsko mesto. Poudaril je, da je na avtonomnem kurdskem območju na severu Iraka že zdaj nastanjenih 1,8 milijona razseljenih ljudi. Glede skrbi, da bi lahko ofenziva na Mosul z domov pregnala še več sto tisoč ljudi, je dejal, da jim tega ne bi uspelo obvladati.

Po nekaterih ocenah naj bi bilo džihadistov med 3000 in 4500, medtem ko naj bi bilo vladnih sil okoli 30.000.
Po nekaterih ocenah naj bi bilo džihadistov med 3000 in 4500, medtem ko naj bi bilo vladnih sil okoli 30.000. FOTO: AP

Kurdske pešmerge so medtem osvobodile sedem vasi vzhodno d Mosula. Njeni borci so do nadzora nad njimi prišli, ko so odprli tri fronte. V skupnih bojih z iraško vojsko so osvobodili kurdske, arabske in krščanske vasi, je potrdil poveljnik pešmerg Halgurd Hikmat. Te so prevzele tudi nadzor nad glavnimi cestami v bližini okrožja al-Hamdanija in se prebile pet kilometrov bližje mestu Bartela.

Dvanajst vasi južno od Mosula so medtem ob zračni podpori pod vodstvom ZDA osvojile iraške sile, ki so se spopadle s pripadniki IS.

"To je odločilen trenutek v boju proti IS," je povedal ameriški obrambni minister Ashton Carter ter dodal: "Prepričani smo, da bodo naši iraški partnerji prevladali v boju proti skupnemu sovražniku in osvobodili Mosul ter preostali Irak sovražnosti in brutalnosti IS."

Koliko časa bo trajala bitka za osvoboditev Mosula, je nemogoče napovedati. Po nekaterih ocenah vsaj nekaj tednov, če ne celo mesecev. Operacija bo sicer potekala v več fazah.

Po podatkih Združenih narodov je v mestu še vedno do 1,5 milijona civilistov. Ob tem je organizacija izrazila zaskrbljenost, da bi lahko islamisti tamkajšnje civiliste uporabili za živ ščit, medtem ko se bodo borili za svoje zadnje oporišče v državi.

Namestnik generalnega sekretarja ZN za humanitarne zadeve in nujno pomoč Stephen O'Brien je dejal, da so tamkajšnji civilisti v resni nevarnosti. "Zelo sem zaskrbljen za varnost okoli 1,5 milijona ljudi, ki živijo v Mosulu. Te bi lahko prizadele vojaške operacije za ponovno zavzetje mesta," je dejal. "Glede na intenziteto in obseg spopadov bi moralo v najslabšem primeru okoli milijon ljudi zapustiti svoje domove," je ocenil. Otroci in starejši so najbolj ogroženi.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdoğan pa je ostro zavrnil pozive Iraka, naj se turška vojska ne vpleta v ofenzivo. Turki pripadnike kurdske vojske namreč smatrajo za teroriste, zato bi Erdoganovo vmešavanje lahko povzročilo dodatne zaplete na že tako nemirnem območju.

Mosul ima za IS velik simboličen pomen

Ponovno zavzetje Mosula še ne bi pomenilo konca vojne proti IS, ki ima v Iraku pod nadzorom še vedno nekaj ozemlja.
Ponovno zavzetje Mosula še ne bi pomenilo konca vojne proti IS, ki ima v Iraku pod nadzorom še vedno nekaj ozemlja. FOTO: AP

Mesto Mosul ima za obe vpleteni strani sicer simboličen pomen, saj je prav tu vodja Islamske države Abu Bakr al-Baghdadi razglasil kalifat.

Iraška vojska se je v boj podala v koaliciji z ZDA in kurdskimi pešmergi. Ponovno zavzetje mesta bi bil sicer resen udarec za džihadiste, ki v svojih vrstah štejejo okoli 4000 mož. V Iraku bi namreč po izgubi Mosula ostali brez ozemlja pod njihovim nadzorom. 

V mestu ujetih 1,5 milijona civilistov

Združeni narodi so ob začetku ofenzive izrazili resno zaskrbljenost za 1,5 milijona civilistov, od tega kar pol milijona otrok, ki so ta trenutek ujeti v navzkrižnem ognju. Džihadisti bi jih namreč lahko uporabili za živi ščit. Prebivalcem so že prepovedali zapuščati domove, na ceste pa postavili kontrolne točke. Bivališča srečnežev, ki so se uspeli rešiti, so pognali v zrak. Samo ta mesec je IS umoril kar 58 oseb, ki naj bi sodelovali v zaroti proti vodji al-Baghdadiju. 

Ponovno zavzetje Mosula bi bil hud udarec za džihadiste, ki bi v Iraku tako ostali skoraj brez ozemlja pod svojim nadzorom.
Ponovno zavzetje Mosula bi bil hud udarec za džihadiste, ki bi v Iraku tako ostali skoraj brez ozemlja pod svojim nadzorom. FOTO: AP
IS je na napade odgovorila s samomorilskim avtomobilskim napadom v Jusufiji, v katerem je umrlo vsaj deset ljudi, vsaj 17 pa jih je poškodovanih. Cilj napada je bila iraška vojska, je potrdilo iraško notranje ministrstvo. Zdravniška služba v bližnji bolnišnici je sporočila, da so med umrlimi vsaj štirje vojaki.

Mosul je sicer popolnoma odrezan od sveta. Šole so zaradi pomanjkanja učiteljev zaprte že več kot leto dni. V mestu drastično primanjkuje pitne vode, elektrika je na voljo zgolj nekaj ur na dan. Humanitarne enote se trudijo, da bi prebivalcem zagotovile vsaj nekaj hrane in zdravil, a je zaradi nenehnega obstreljevanja mesto izredno težko dostopno. Prebivalci lahko zgolj upajo in čakajo na prihod zavezniških vojakov. Mnogi tudi zato, da se bodo lahko maščevali Daeshu, kot sami pravijo Islamski državi.

Abu Ammar, 47, je dejal, da so z družino šest ur ponoči pešačili po minskih poljih in se poskušali prebiti iz mesta. "Že tedne z družino nismo zapuščali hiše, bali smo se izstrelkov, ki so jih na teroriste spuščale zavezniške sile. Pred meseci sem začel urejati naš pobeg," je dodal Ammar, ki ob tem izpostavlja dilemo, pred katero so se znašli civilisti v mestu. Naj poskušajo preživeti zavezniško bombardiranje in obleganje ali tvegajo maščevanje, če jih džihadisti ujamejo med pobegom?

Amina Najib, 45, se je odločila, da z družino ostane v centru Mosula. Strah pred povratnimi ukrepi je prevelik, da bi tvegali pobeg. Z nekaj zalogami so se zaprli v hišo, ki jo bodo uporabili kot zavetje pred bombami. Pri tem se sprašuje, kaj prebivalce čaka po osvoboditvi? Si zavezniki resnično želijo poraziti IS in Iračanom prinesti svobodo ali jih pri tem zasledujejo tudi lastni ekonomski interesi?

Sicer se ZDA s pomočjo koalicijskih sil že več kot dve leti trudijo osvoboditi Mosul. Kljub vsemu današnja dobljena bitka še ne bo prinesla zmage v vojni proti Islamski državi. Pričakovati je, da se bo ta usmerila v gverilsko bojevanje in z bombnimi napadi poskušala poraziti zaveznike. "Nič nas ne sme presenetiti," je dejala Sabah al-Numa, predstavnica Iraške protiteroristične enote. "Vemo, da je to zadnja postaja Islamske države, od tu ne morejo več nikamor. Pripraviti se moramo na trd boj."

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

valat
18. 10. 2016 11.09
Tokrat gre pa zares, le tako naprej Iračani, Kurdi in ZDA. Civilisti bodo seveda nastradal kot vedno.
jzkzfzmz
18. 10. 2016 08.49
-2
Osvobajajo ali zavzemajo? Američani okupirajo državew tak da ne razumem tega članka. Če ISIS vozijo v SIrijo potem, takem se to razume da premeščajo. Ste mislili takjo? Irak bo svoboden, ko bodo RUsi očistili ameriško nesnago iz te države, samo verjetno žal do tega ne bo prišlo. Kaj pa JEmen, kdaj boste pisali resnico? Lažete da še sami sebi verjamete!
Fifi 24
17. 10. 2016 22.32
+1
Soroš mediji so pozabili omenit da je IS&Co zapustil območje z vso oborožitvijo!!........Bori se samo manjšina zato tak uspeh ..kam je namenjena glavnina pa ve tisti ki sedi skupaj s Sorošem
samuray1
17. 10. 2016 21.34
-1
Zločinci na zločince bi se temu lahko reklo. Silam osi zla ali NATO hegemonistom nič ni sveto,niti krvna zaprisega.Kako lahko dvignejo meč na svojega brata po materi?Abu Bakreni al Baghdadi in Boris Johnson Obama,Merklova,Oland..to so ja bratje in sestre.
Kromst
17. 10. 2016 21.03
+4
Ne gre samo za nafto in plin ... Sirija je (bila) ena zadnjih sekularnih muslimanskih držav v tem prostoru ...
Fifi 24
17. 10. 2016 22.30
+1
Poleg libije in iraka preden sta srečala demokracijo seveda....
Bald
17. 10. 2016 19.14
+4
osvobodili ali zavzeli....kdo bi vedel
kolbek460
17. 10. 2016 19.04
+2
Amerika prodala svoje kupce orožja ,pa da vidiš sprevženost ,,,oče ubije svoje sina sam da on sam ostane ,,,manipulanti ,
Bald
17. 10. 2016 19.15
+1
sine je zapravil vso žepnino, ata je pa zdwj jezen 😜
up_
17. 10. 2016 18.41
+10
kaj bodo kej imeli za povedat k bo umrlo kup nedolžnih kajti če rusi ubijejo enega je ogen v strehi...
NiVzdevka76
17. 10. 2016 18.11
+4
Sej so ga (ISIS) že skor od povsod nagnal.... sej so navaeni.... :)))))
NiVzdevka76
17. 10. 2016 18.17
+2
n?prouprns
17. 10. 2016 17.59
+12
A zdej pa po svojih strelajo????
korintos23
17. 10. 2016 18.05
+2
n?prouprns
17. 10. 2016 18.15
+6
n?prouprns
17. 10. 2016 18.22
+3
No ampak ziher bojo napisal, da sta samo 2 civilista umrla.
JApajaDAja
17. 10. 2016 18.23
+6
sedaj bo pa Vladimir lahko štel civilne žrtve "demokratičnih" zahodnjakov!
Ka pa mislis
17. 10. 2016 17.48
-1
Kaj bojo kavboji bombali svoje??
korintos23
17. 10. 2016 18.05
-3
korintos23
17. 10. 2016 17.48
+4
Če v Iraku in Siriji borbe potihnejo. potem bodo ZDA crknile, pa čeprav jih vodita Trumpos in Hillari vkup!
Ate_ist
17. 10. 2016 17.43
+11
zdaj bodo ZDA celemu svetu pokazale, kako osvoboditi musul od teroristov na human način. poslali bodo avijone, v katere bodo teroristi prostovoljno vstopali na polet do gvantanama
korintos23
17. 10. 2016 17.43
+7
Samo prosim brez nekih vojnih ujetnikov, v Alepu tudi ne.
krutz
17. 10. 2016 17.41
+11
zakaj ne porocate nic iz ukrajine? vceraj zvecer se je zgodil nek atentat pa tukej nc ne pisete o tem..... zarukane americke ofce
korintos23
17. 10. 2016 17.44
+3
Kromst
17. 10. 2016 18.08
+0
Ukrajinci so "pospravili" Arsenija Pavlova
alicante123
17. 10. 2016 17.20
+9
Po poročanju ruskih medijev naj bi ZDA dovolile prost prehod 9000 džihadistom iz Mosula v Sirijo, ti bodo okrepili bojne vrste na razpadajoči fronti proti Asadu in Rusiji.
korintos23
17. 10. 2016 17.42
+9
JApajaDAja
17. 10. 2016 18.26
+2
sirija je proti gmo,nič dolga pri mmf, sekularna, ne mara izraela, zaloge plina in nafte neskončno.....to je vzrok za napad usa na assada!
Annis
17. 10. 2016 17.04
+21
ZDA z KOALICIJO ISIS sta se zaceli umikati iz mosula bi bila resnicna novica,,,
MeaCulpa
17. 10. 2016 16.54
+16
recimo da pade mosul, in da potem pade kmalu se zadnja utrdba IS..... kaj pa po tem ? Stavim, da se bomo prerekali ali si osebki zaslužijo smrtno kazen ali 5-10 let v zaporu (kar se mene tiče ti osebki /borci IS nimajo pravic, ki veljajo za ljudi saj so živali, če ne še kaj hujšega) in nato bodo Kurdi, ki so zelo zaslužni in v tem trenutku tudi dobro oboroženi želeli svojo državo( takšne možnosti kot zdaj morda več dolgo ne bo), vprašanje je kje in kdo jim bo dal svojo zemljo, Asad in zavezniki Rusi je sigurno ne bodo želeli dati, Turški sultan Erdogan garantirano ne in že imamo nov konflikt samo veliko bolj neposreden
I G N O R A N T
17. 10. 2016 17.01
+4
MeaCulpa
17. 10. 2016 17.13
+4
Če pa še pomislimo na potencialen črn scenarij ( predsednica Clinton) potem pa konflikt Amerika- Rusija v Siriji že skoraj neizogiben
modrook
17. 10. 2016 17.20
+1
RavnateljSole
17. 10. 2016 17.39
+2
haha, izrael ja, trump bo vesel da ni predsednik pol
bondjanez
17. 10. 2016 18.51
+1
Irak pa avtonomijo. To se mi zdi se najbolj realno. Mogoce bo morala tudi Sirija nekaj pozret. Ameri jih bojo pa itak n..... Ne bojo prvi in ne zadnji.
MeaCulpa
17. 10. 2016 19.02
ja iračani bojopa tut sam gledal....ne verjamem morda jim daš državo v obliki bosne pa vsi vidmo kako to deluje...oziroma ne deluje.... mogoče kupiš mir za par desetletij z velikim mogoče spredaj
bondjanez
17. 10. 2016 19.45
+1
Boljse avtonomija Kosova kot Kosovo republjik. Razumes ??
MeaCulpa
17. 10. 2016 20.44
+1
MeaCulpa
17. 10. 2016 20.47
+1
ampak realno so to bolj ideje kot opcije a ne ?
bondjanez
17. 10. 2016 20.50
+2
Jap. Se bojim da jih bojo na suho po vsem tem.
JApajaDAja
17. 10. 2016 16.49
+10
vse kar so pešmerge naredil dobro je usa zajebala!
I G N O R A N T
17. 10. 2016 16.28
+38
Cccc če nebi Sadama pa Gadafia hin rihtali tega danes ne bi bilo
Brus123
17. 10. 2016 16.29
+5
I G N O R A N T
17. 10. 2016 16.31
+4
Rolesx
17. 10. 2016 17.37
+3
Največja vojna je v Siriji ne v Iraku ali Libiji! Tam kjer so prisotni rusi in Asad
jesenvoyo
17. 10. 2016 18.23
+4
appollyon
17. 10. 2016 21.57
Haha asad je bil izvoljen na tak način kot Kim v Severni koreji. Edini je kandidiral haha! Dej ne se smešit!