Tujina

Začasno bodo zamenjali motorje

London, 15. 11. 2010 17.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Neuradno naj bi se Rolls Royce odločil za začasno zamenjavo celotnih motorjev in ne samo njihovih komponent, potem ko so imela številna letala težave zaradi okvar.

Letalo Qantas - 9
Letalo Qantas - 9 FOTO: Reuters

Potem ko so iz družbe Rolls Royce sporočili, da težave povzroča okvara 'določenega dela v motorju' letala, je neimenovani vir za agencijo AP povedal, da namerava Rolls Royce začasno zamenjati celotne motorje serije trent 900, ki jih trenutno uporabljajo nemška letalska družba Lufthansa, singapurski Singapore Airlines in avstralski Qantas.

Motorji proizvajalca Rolls Royce so nameščeni na letalih vrste airbus A380.

Začasna zamenjava pomeni, da bo britanski proizvajalec v letala namestil nove motorje, medtem ko bo popravljal originalne, po končanem popravilu pa bo v letala namontiral spet originalne.

Rolls Royce navedb za zdaj ni želel komentirati.

Lufthansa odpovedala let airbusa A380

S tem je najverjetneje povezana tudi današnja odpoved leta enega od treh Lufthansinih letal vrste airbus A380, potem ko je pilot zahteval pregled sprednjih koles. Letalo je na letališču v Frankfurtu že krenilo proti vzletni stezi, ko je pilot zahteval pregled, zato je moralo vseh 395 potnikov zapustiti letalo.

Razlog za skrb pilota ni znan, po prvem pregledu pa tehniki niso ugotovili nepravilnosti. Kljub temu je Lufthansa za let v Tokio uporabila drug airbus A380.

Gre za vrsto letala, na katerem je pred časom prišlo do eksplozije motorja, zaradi česar je moralo letalo zasilno pristati v Singapurju.

Težave se kar vrstijo

4. novembra je Qantas prizemljil letalo airbus A380, saj je med poletom odpovedal eden od motorjev.

Qantas je zaradi težav prizemljil celotno floto A380. Z njimi so imeli težave tudi v letalski družbi Singapore Airlines. Druge družbe, ki uporabljajo motorje trent 900, so napovedale natančne preglede motorjev, ki jih je svetovala tudi Evropska agencija za varnost letalskega prometa.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

skydrol7
15. 11. 2010 19.30
pri teh problemih z Rolls-Royce motorjih je zelo zanimivo dejstvo da je ze avgusta letos v testnih prostorih v angliji prislo pri testiranju RR Trent 900 do "catastrophic failure" ki je bilo zelo podobno dogodku z istim tipom motorja ki se je zgodil z Qantas-ovim A380 in da je druzba Rolls-Royce-a sele zda objavila ta dogodek ....slaba reklama za RR... in tu je se ena povezava da je augusta 02 v RR Derby plantu kjer je prislo do podobnega dogodka "catastrophic failure" RR Trent 1000 motorja ki ga bo uporabljl Boeing za nova letala B787 ki so trenutno v zaostanku z testiranjem tovrstnih letal,vsekakor ta novica da bo RR menjal motorje z izboljsano novo verzijo je dobrodosla novica za izdelovalce letal kot so Boeing in Airbus terpotnike ki se posluzujejo letenja z temi letali......
extradeluxe
15. 11. 2010 18.05
povezava je ta da sta bila obe letali od Qantasa.
Darko32
15. 11. 2010 17.57
Kdo bo kriv, ki je svetoval tako slabo.
olimpija55
15. 11. 2010 17.54
4. novembra je Qantas prizemljil letalo airbus A380, saj je med poletom odpovedal eden od motorjev. 5. novembra je zasilno pristalo še eno Qantasovo letalo, in sicer boeing 747, poročajo tuji mediji. Te dva incidenta nimata NOBENE povezave, saj 747 uporablja RB211 motorje in ne trent 900