Tujina

Za zaščito tigrov bi namenili 350 milijonov dolarjev

Sankt Peterburg, 21. 11. 2010 16.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Predstavniki 13 držav skušajo v Sankt Peterburgu izoblikovati načrt za zaščito tigrov in povečanje njihovega števila na svetu. Na prostosti namreč živi le še okoli 3200 teh plenilskih mačk.

V Sankt Peterburgu se je začela mednarodna konferenca, posvečena problematiki reševanja tigrov, ki jim grozi izumrtje. Udeležujejo se je predstavniki 13 držav, njen namen pa je izoblikovati načrt za zaščito tigrov ter povečati njihovo število na svetu.

Tiger
Tiger FOTO: Reuters

Svetovni sklad za naravo (WWF) je ob začetku štiridnevne konference, ki se je udeležujejo predstavniki 13 držav, opozoril, da zadnjim tigrom, ki še živijo v divjini, grozi izumrtje do leta 2022. Po podatkih WWF je srečanje v Sankt Peterburgu prvo, na katerem se bodo voditelji držav pogovarjali o samo eni vrsti živali.

Med drugimi naj bi se srečanja udeležili tudi ruski premier Vladimir Putin, kitajski premier Wen Jiabao in ameriška državna sekretarka Hillary Clinton.

Le še 3200 tigrov na prostosti

Generalni direktor WWF James Leape je dejal, da na prostosti živi le še 3200 tigrov v 13 državah, medtem ko jih je pred stoletjem na svetu živelo okoli 100.000. Povedal je še, da tigre lovijo za trofeje in za izdelavo vprašljivih zdravil v nekaterih državah.

Po Leapovih besedah je treba ljudi, ki naseljujejo ista območja kot tigri, prepričati, da se pridružijo pobudi za zaščito teh živali, rešitev tigrov pa je odvisna tudi od politične volje vpletenih držav.

Putin zaslužen za povečanje populacije v Rusiji?

Putinov tiger
Putinov tiger FOTO: Reuters

Položaj tigrov naj bi bil najslabši v Indiji in na Kitajskem, kjer se oblasti borijo proti tisočletje dolgi tradiciji lova na tigre. Edina država, v kateri se je populacija tigrov v zadnjih letih povečala, je Rusija, strokovnjaki pa zasluge za to pripisujejo predvsem dejavni vlogi premierja Vladimirja Putina.

Namen srečanja v Sankt Peterburgu je razpravljati o predlogih za zaščito največjih plenilskih mačk in njihovo število na svetu podvojiti. Na torkovem dnevnem redu je tako tudi glasovanje za program za zaščito tigrov, vreden najmanj 350 milijonov dolarjev.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

DEMOKRAT007
21. 11. 2010 21.39
glede na to koliko je svetovna javnost obveščena kje dejansko tiči problem tega, za človeka zločinskega dejanja, je še čudno da sploh obstajajo te akcije.ne pozabimo, lov na tigre je v nekaterih zgoraj omenjenih državah tradicionalen lov kot tudi mučenje delfinov na japonskem in lov na lisice in divjad v veliki britaniji. morje novih dejstev in dokazov spet priča da je tradicijo, ki je sorodnik in potomec religije treba v celem svetu izkoreniniti.
blackwater
21. 11. 2010 19.26
Uuuu, to je pa fino. Mački se namnožijo, potem gremo pa na trofeje :DDD
Neža Vižintin
21. 11. 2010 19.17
Odlično! In še več takšnih akcij. :) Seveda pa si moramo zapomnit, da je ogroženih živali ogromno in se je treba v tujini (sploh v eksotičnih krajih) dobro pozanimati, predno se kupi kakšen živalski izdelek. Uvažanje izdelkov iz ogroženih živali je namreč prepovedano in seveda brezbrižno.
NCAT
21. 11. 2010 18.29
Zakaj ne napišete kaj lahko naredimo kot potrošniki. Ne kupujte krzna, ker je narejeno iz nasilno pobitih psov in mačk V Aziji predvsem Kitajska. Ti pa uporabljajo dele tigra kot zdravilo! Zato pa Kitajski izdelki ne hvala!!!
Milan Koleznik
21. 11. 2010 17.22
a bo Pahor dal kaj zraven.
due
21. 11. 2010 16.59
vsaj nekaj pozitivnega. bi lahko kakšen 1% BDPja namenil za ogrožene vrste al pa vsaj 0,5%
G.R.E.E.N
21. 11. 2010 16.57
Upam da bodo pomagali tigrom, in ne tako da jih dajo v živalske vrtove da se razmnožujejo ampak v divjini da so svobodni. Samo zavarovati jih je treba