Tujina

Za zaroto krivi Putina

London, 19. 03. 2007 11.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Prijatelj nekdanjega ruskega agenta, ki je umrl za posledicami zastrupitve, trdi, da za umorom stoji predsednik.

Kritik ruskega predsednika Boris Berezovski: Verjame, da je pri umoru sodeloval njegov nekdanji prijatelj in agent KGB Andrej Lugovoj.
Kritik ruskega predsednika Boris Berezovski: Verjame, da je pri umoru sodeloval njegov nekdanji prijatelj in agent KGB Andrej Lugovoj. FOTO: Reuters

V ekskluzivnem pogovoru za britansko televizijsko postajo Sky News je poslovnež Boris Berezovski povedal, da naj bi umor nekdanjega ruskega vohuna Aleksandra Litvinenka omogočil ruski predsednik Vladimir Putin.

Berezovski, ki živi v Londonu, je prepričan v Putinovo posredno vpletenost v umor: "Putin sicer ni dal neposrednega ukaza za Litvinenkov umor, vendar sem prepričan, da brez njegove odobritve morilci ne bi mogli priti do radioaktivnega polinija in organizirati zaroto."

Berezovski je še povedal, da je verjetni morilec njegov prijatelj in nekdanji agent sovjetsko-ruske obveščevalne službe KGB Andrej Lugovoj: "Na razumski ravni z več kot 90-odstotno verjetnostjo dopuščam, da je prav on morilec, čeprav na emocionalni ravni tega ne morem sprejeti."

Moskva je večkrat zanikala vpletenost v Litvinenkovo smrt, januarja letos pa je Lugovoj v pogovoru za Sky News povedal, da je bil pri zastrupitvi udeležen "le kot priča in ne kot osumljenec".

Berezovski, ki se je do svojega bogastva dokopal v obdobju ruskega "gangsterskega kapitalizma", sam sebe dojema kot nasprotnika Putinovega avtoritarnega režima.

Ruski poslovnež je v Veliki Britaniji dobil politični azil, britanske oblasti pa ga Moskvi, ki ga obtožuje politične korupcije in prevare, ne želijo izročiti. Po mnenju analitikov predstavlja Berezovski v mednarodnih odnosih veliko jabolko spora med uradnim Londonom in Moskvo.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

anubis_thegod
20. 03. 2007 21.36
Jah počas se bo treba navadt, da ma rusija zopet ogromno moč..mogoče ne tok vojaško v svetovnih merilih, energetsko pa definitivno.
metkass@yahoo.com
19. 03. 2007 13.20
putin je predsednik in pol!!!! kapo dol!
zupancicevajama@email.si
19. 03. 2007 12.09
Prav ima Putin! Vse mafijce in tranzicijske tajkune naj pospravi!! Le kje so zasluzili milijarde dolarjev v nekaj letih? In zakaj so pobegnili v narocje svojih zaveznikov?? Ruska naravna bogatstva pripadajo ruski drzavi in njenim drzavljanom in nikakor ne nekaksnim mafijskim tajkunom v navezavi z cionisticnim USA kapitalom.