Tujina

Za zahvalni dan zimsko neurje

New York, 26. 11. 2013 08.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Američani se pripravljajo na praznovanje zahvalnega dne. A nekaj dni pred praznikom je državo zajelo zimsko neurje, zaradi katerega so odpovedani številni poleti. Do nedelje se bo na pot k družinam odpravilo 39 milijonov ljudi.

Zima
Zima FOTO: Reuters

Zimsko neurje, ki je doslej na zahodu ZDA zahtevalo najmanj deset smrtnih žrtev, se premika proti severu in vzhodu države, kamor prinaša obilico dežja ravno v času povečanega prazničnega prometa. Američani v četrtek praznujejo zahvalni dan. Do nedelje se bo na pot k družinam odpravilo 39 milijonov ljudi.

Vremenoslovci pravijo, da bo vzhodno obalo ZDA danes in v sredo zajelo deževno in vetrovno vreme, na višje ležečih predelih severovzhoda pa pričakujejo sneg.

Neurje, ki je na zahodu ZDA v zadnjih dnevih zahtevalo smrtne žrtve zaradi poledice na cestah, je v ponedeljek zajelo države Arkansas, Oklahomo, Misuri, Kansas in Teksas ter prineslo leden dež, sneg in veter.

Na letališču v Dallasu so odpovedali več sto poletov, za kratek čas pa je brez elektrike ostalo 44.000 odjemalcev. Danes in v sredo naj bi vreme povzročalo največ preglavic v Zahodni Virginiji.

Ameriške televizije že bijejo plat zvona za letalske potnike, ki se bodo v sredo zvečer odpravili na pot k družinam za praznike, čeprav upajo na najboljše. Na pot z avtomobilom bo krenilo 90 odstotkov vse prazničnih potnikov, preostanek pa z letalom ali vlakom.

Za voznike bo letos ceneje, ker je bencin povprečno cenejši za 15 centov na galono (3,8 litra) kot lani. Za galono je bilo treba v ponedeljek povprečno odšteti 3,28 dolarja. Kljub temu ameriška avtomobilska zveza ocenjuje, da bo potnikov na cestah letos 1,6 odstotka manj kot lani.

Letalski potniki bodo za vozovnice povprečno odšteli 9,5 odstotka več kot lani oziroma okoli 313 dolarjev. V sredo se bo na letališča podalo 2,42 milijona ljudi, v nedeljo na poti domov pa 2,56 milijona.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.