Tujina

Za vsakodnevne uboje kriva sekta Boko Haram

Abudža, 03. 07. 2011 22.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Eksplozija v baru poleg policijske postaje v severovzhodnem nigerijskem mestu Maiduguri je ubila pet ljudi. Odgovornost za napad oblasti pripisujejo radikalni islamistični skupini Boko Haram.

Nasilje v Maiduguriju
Nasilje v Maiduguriju FOTO: Reuters

Napadi in umori se v zadnjih mesecih na severovzhodu Nigerije vrstijo skoraj vsak dan, odgovornost za večino žrtev pa nosi skupina Boko Haram , ki se po lastnih besedah zavzema za uvedbo šeriatskega prava v tej najbolj številčni afriški državi. Nasilje je od začetka leta zahtevalo že več kot 150 žrtev.

V nedeljo so strelci na motorjih že pred eksplozijo ubili pred kratkim imenovanega župana, v soboto zvečer pa so motorizirani strelci ubili štiri ljudi. Sekta Boko Haram je sicer znana po tem, da večino njihovih napadov izvršijo prav strelci na motorjih.

Pred natanko tednom dni je doma narejena bomba, odvržena v bar v Maiduguriju, glavnem mestu dežele Borno, ubila 25 ljudi. Takoj naslednji dan so v podobnem napadu umrli trije ljudje.

Če so v preteklosti največje varnostno tveganje v Nigeriji predstavljali napadi na naftovode v delti reke Niger na jugu, je po novem varnostna situacija najslabša na severovzhodu države.

Zahodnoafriški islam je večinoma zmeren, zaradi česar radikalna ideologija sekte Boko Haram ne uživa širše podpore nigerijskih muslimanov. A revščina in brezposelnost sta sekti pripomogla do skoraj kultnega statusa borcev proti centralnim oblastem, ki jih pooseblja predsednik Goodluck Jonathan.

Voditelja sekte Mohameda Jusufa so oblasti prijele med vstajo leta 2009, v kateri je bilo ubitih več sto ljudi. Po aretaciji je bil Jusuf ustreljen, medtem ko je bil v rokah policije. Njegovo mošejo so uničili tanki, varnostne sile pa so – kot kaže prezgodaj – že slavile odločilno zmago v boju proti skrajnežem.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Alex 96
04. 07. 2011 06.59
Važno je, da bo tudi pri nas džamija. Ljudje pač ne razumejo, da ne gre zgolj za drugačnost druge vere. Njihov cilj je osvojiti ves svet, pri tem pa zelo dobro izkoriščajo demokratično ureditev, ki je sami v svojih državah ne spoštujejo. Tudi Romi so drugačni in tisti, ki jih nima za sosede, se zelo hitro in brez zadržkov zavzema za njih, saj ne čuti nobenih posledic. Tudi pedofili so drugačni, pa jih nihče ne mara (kar je seveda čisto v redu) ... Vsi pač povsod ne morejo imeti enakih pravic ...
mare.florida
04. 07. 2011 04.46
To je pa islam....Vse v imenu vere.