Tujina

Pritrdili opozorilom znanstvene stroke

Rim, 09. 07. 2009 09.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Voditelji skupine G8 naj bi dosegli soglasje glede cilja, da se dvig povprečne globalne temperature omeji na dve stopinji Celzija glede na predindustrijske ravni.

Voditelji današnje srečanje nadaljujejo v tej pisarni.
Voditelji današnje srečanje nadaljujejo v tej pisarni. FOTO: Reuters

Drugi dan srečanja v italijanski L'Aquili so se voditeljem skupine G8 najprej pridružili voditelji najpomembnejših razvijajočih se držav – Kitajske, Indije, Brazilije, Mehike in Južnoafriške republike (G5) – ter Egipta, govorili pa so predvsem o podnebnih spremembah in svetovni trgovini, pri čemer je bil dosežen določen napredek.

Voditelji 16 držav iz Foruma velikih gospodarstev – ob odsotnosti kitajskega predsednika Hu Jintaa, ki je Italijo zapustil že v sredo, zaradi česar največje med hitro rastočimi gospodarstvi zastopa nižja delegacija – naj bi dosegli soglasje glede cilja, da se dvig povprečne globalne temperature omeji na dve stopinji Celzija v primerjavi s predindustrijsko dobo oz. koncem 18. stoletja.

V osnutku skupne izjave šestnajsterice naj bi tako pisalo, da "Forum velikih gospodarstev priznava, da povečanje povprečne globalne temperature ne sme preseči dve stopinji Celzija glede na predindustrijske ravni". Najpomembnejša svetovna gospodarstva naj bi tako pritrdila opozorilom znanstvene stroke, da je tak dvig skrajna zgornja meja, ki še omogoča relativno obvladljive posledice podnebnih sprememb.

Soglasja glede konkretnih zavez, da bi ta cilj uresničili, pa zaenkrat ni, saj so se voditelji, kot kaže, uskladili le glede tega, da bodo oblikovali skupen cilj zmanjšanja izpustov toplogrednih plinov do leta 2050, vendar pa predvsem zaradi vztrajanja Kitajske, ki je v absolutnem obsegu že postala največji vir svetovnih izpustov, niso dosegli soglasja o 50-odstotnem zmanjšanju.

Srečanje tradicionalno spremljajo tudi protesti.
Srečanje tradicionalno spremljajo tudi protesti. FOTO:

Odločno glede Irana

Iran je bil glavna tema pogovora voditeljev G8 ob večerji. Voditelji v izjavi niso omenili novih sankcij proti tej državi, vendar je, kot je dejal francoski predsednik Nicolas Sarkozy, njihov duh v njej navzoč. Sarkozy je opozoril, da ima iranski režim še do septembra oziroma do srečanja skupine G20, ki bo v Pittsburgu, čas, da sprejme ponujeno roko.

Voditelji so tudi izrazili globoko zaskrbljenost zaradi nemirov, ki so izbruhnili po iranskih predsedniških volitvah, ter oblasti v Teheranu pozvali, naj tujim diplomatskim predstavnikom omogočijo neovirano delo. V zadnjih tednih so namreč iranske oblasti aretirale več zaposlenih na britanskem veleposlaništvu, od katerih je eden še vedno zaprt.

Voditelji G8 so danes tudi ostro obsodili severnokorejski jedrski poskus in izstrelitve raket, ki, kot so poudarili, ogrožajo mir in stabilnost ter kršijo resolucijo Varnostnega sveta ZN. Pjongjang so pozvali, naj se odreče vsem jedrskim poskusom in izstrelitvam raket ter opusti svoj jedrski program.

Ameriški predsednik Barack Obama in japonski premier Taro Aso pa sta se že v sredo na dvostranskem srečanju ob robu vrha strinjala, da je treba ohraniti pritisk na Severno Korejo ter vztrajati pri spoštovanju resolucij Varnostnega sveta ZN.

Bogata Berlusconijeva darila

Ob začetku tridnevnega vrha so voditelji sicer prejeli dve dragoceni darili – prvo je ročno izdelana knjiga, ki prikazuje dela neoklasicističnega kiparja Antonia Canove, drugo pa so zlati kovanci, ki predstavljajo imaginarno enotno svetovno valuto.

Deset knjig je po naročilu gostitelja vrha, italijanskega premierja Silvia Berlusconija, izdelalo 23 obrtnikov bolonjske založbe Fondazione Marilena Ferrari, ki so pri izdelavi uporabljali tradicionalne tehnike. Vsaka knjiga meri 71 po eni stranici in 44 centimetrov po drugi, tehta pa 24 kilogramov. Vsaka nosi tudi osebno posvetilo za voditelja, ki jo je prejel. Platnice so okrašene z reliefom iz belega marmorja, vezane pa so s svilenimi in zlatimi nitmi. Vključujejo več deset fotografij umetniškega dela Canove.

Ban Ki Mun je kritičen do pogovorov o okolju.
Ban Ki Mun je kritičen do pogovorov o okolju. FOTO: Reuters

Kovanci, ki so jih voditelji poleg knjige dobili v dar, se medtem imenujejo "evrodolarji", kar ponazarja simboličen poziv k enotni valuti, ki bi združila Evropo in ZDA. Tako kot eno stran evrskih kovancev jih je oblikoval Belgijec Luc Luycx, vredni pa so 2800 evrov.

Darili sta šli v roke voditeljem sedmih industrijsko najrazvitejših svetovnih držav – ZDA, Japonske, Kanade, Francije, Nemčije, Velike Britanije in Italije – ter Rusije. Poleg tega sta knjigo in kovance prejela tudi predsedujoči EU Fredrik Reinfeld in predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso.

 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

alterego
09. 07. 2009 21.15
boga ti, ti so pa še večja štala kt nesvrstani
manco-capac
09. 07. 2009 20.16
Za omejitev dviga temperatur priporočam finančno krizo sedanjih razsežnosti na vsake štiri leta, pa če bo po treh ciklih še kaj prida industrije ostalo, ne bo nevarnosti za okolje.
dgorfb
09. 07. 2009 19.04
zaj pa že o globalnem segrevanju? Vidim da ga imamo veliko od tega dežja letos... prej bom zmrznil!!! Nepolitično skorupirane znanstvene istitucije svarijo pred novo ledeno dobo :)..... ... glavno da plačamo dvek za co2 (btw plankton ga proizvede 70% od vseh ostalih stvari na zemlji) :)
Audy
09. 07. 2009 18.17
A ste videli včeraj v Delu: Papež za novi svetovni red. svet potrebuje nov, pravičnejši sistem. "ordo ad chao"
hansola
09. 07. 2009 14.04
nosferatu, preveč gledaš ZF? NWO je neuresničljiva stvar isto kot konec lakote in mir na svetu.
dgorfb
09. 07. 2009 13.01
ja často normalno vam je da eni pičijo totalni luksuz, in sprejemajo zakone in dogovore samo za svojo rit.... glavno da vaš sosed ni gey ali rom ali musliman...
komodora
09. 07. 2009 12.49
...a gre kdo na pir !?
nosferatu
09. 07. 2009 12.15
"...drugo pa so zlati kovanci, ki predstavljajo imaginarno enotno svetovno valuto. Kovanci, ki so jih voditelji poleg knjige dobili v dar, se medtem imenujejo "evrodolarji", kar ponazarja simboličen poziv k enotni valuti, ki bi združila Evropo in ZDA." Hja, Bilderbergi, Illuminati, Rokefellerji ter ostale "sive eminence" pospešeno ter uspešno ustanavljajo "Novi svetovni red", ki ga je omenil tudi najnovejši ameriški predsednik (NWO). Ko jim bo uspelo, bo to konec svobode na tem svetu: ena rasa, ena država, ena valuta in eno vodstvo. Upam samo, da se bodo ljudske množice zbudile in se zganile za svojo svobodo.
Presskiller
09. 07. 2009 11.19
pa kaj je s temi ježami
jezek_pika_poka
09. 07. 2009 11.08
Jaz bi tudi imel kovance.
jezek_pije_pije
09. 07. 2009 10.09