Tujina

FOTO: 'Hrvaška vlada je z letošnjo parado ponosa naredila veliki izpit'

Split, 09. 06. 2012 08.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Parada ponosa v Splitu je minila brez nasilja. Letošnji shod je varovalo 900 policistov, ki so preventivno pridržali približno 40 oseb, za katere so sicer ugotovili, da niso neposredno ogrožali parade ponosa. Med njimi je bilo veliko mladoletnikov.

Lani je na splitski paradi ponosa prišlo do izgredov.
Lani je na splitski paradi ponosa prišlo do izgredov. FOTO: POP TV

Parada ponosa v Splitu je minila brez nasilja, za razliko od lanske, ki so jo morali prekiniti zaradi fizičnih napadov na udeležence. Letošnji shod je varovalo približno 900 policistov, ki niso dovolili nobenih neugodnih presenečenj. Več sto udeležencev shoda so spremljali tudi s helikopterjem.

Policija je v popoldanskih urah preventivno pridržala približno 40 oseb, za katere so sicer ugotovili, da niso neposredno ogrožali parade ponosa. Kot je pojasnil predstavnik splitske policije Paško Ugrina, so v širšem delu središča mesta, v katerem je potekal shod, prijeli osebe, ki so bile vinjene, so kalile red in mir ali niso imele osebnih izkaznic. Med njimi je bilo veliko mladoletnikov, ki so jih na policijo prišli iskat starši.

Osrednje sporočilo parada ponosa je bil boj proti diskriminaciji homoseksualnih parov v vsakdanjem življenju. Med drugim so pozvali vlado, naj spremeni družinski zakon in zagotovi vse pravice tudi istospolno usmerjenim družinam.

Parado ponosa, ki je potekala sredi mesta, danes ni spremljalo veliko Splitčanov, ulice so bile prazne. Le kakšnih 100 se jih je zbralo na Rivi, kjer so udeleženci parade ponosa sklenili današnji shod. Mediji poudarjajo, da so policisti trdno varovali shod ter da so le redki nasprotniki žalili udeležence parade.

"Shod je minil mirno in brez izgredov, zelo smo zadovoljni. Policija je dobro opravila svojo nalogo in ustrezno zavarovala letošnjo parado ponosa," je izjavila vodja opazovalcev Amnesty Internationala iz Bruslja Veronica Scognamiglio. Dodala je, da pričakuje, da bo policija ukrepala tudi po koncu shoda v primeru kakršnih koli napadov na udeležence.

Po zaključku letošnje, druge po vrsti parade ponosa v Splitu, so za vse udeležence, ki so to želeli, organizirali prevoz do njihovih domov ali bivališč, preostale pa so prosili, naj ne izpostavljajo nobenih simbolov homoseksualne skupnosti.

Izkušnje s prejšnjih parad ponosa, ki so jih organizirali v preteklih letih v Zagrebu, namreč kažejo, da so se agresivni homofobni napadi in pretepi udeležencev v različnih delih mesta dogajali tudi več ur po tem, ko se je shod končal.

Marije Cornelissen: Hrvaška je uspešno opravila izpit.
Marije Cornelissen: Hrvaška je uspešno opravila izpit. FOTO: Reuters

"Hrvaška vlada je z letošnjo parado ponosa naredila veliki izpit," je dejala poslanka v Evropskem parlamentu Marije Cornelissen. Evropska unija je parado ponosa spremljala tudi v okviru izpolnjevanja hrvaških zavez za članstvo v EU.

Letošnje splitske parade ponosa sta se udeležila tudi hrvaška zunanja ministrica Vesna Pusić in notranji minister Ranko Ostojić ter še trije ministri levosredinske vlade, pa tudi vrsta znanih Splitčanov. Sicer pa je mestna uprava nasprotovala sklepnemu delu shoda na splitski Rivi.

Po podatkih organizatorjev so udeleženci prišli tudi iz preostalih hrvaških mest, pa tudi iz Slovenije, BiH, Črne gore, Srbije, Nizozemske, Avstralije, Nemčije in ZDA.

Na Reki so danes organizirali shod v podporo splitski paradi ponosa, ki je tudi minila brez izgredov. Tudi na Reki je bilo približno 300 udeležencev ad hoc državljanske pobude, ki so jo sprožili na spletni družbeni mreži Facebook.

V izgredih na prvi dalmatinski paradi ponosa v Splitu junija lani je bilo nekaj ljudi ranjenih, policija pa je pridržala okoli 70 ljudi, ki so agresivno zmerjali in žalili udeležence shoda ter vanje metali različne predmete. Organizatorji so odgovornost za prekinitev prireditve pripisali policiji, ki je letos okrepila svoje sile z dodatnimi 300 policisti. 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1