Tujina

Za umor kurdskih aktivistk obtožen 30-letni Turek

Pariz, 22. 01. 2013 08.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

30-letni Omer Guney je bil šofer politično najbolj izpostavljene aktivistke. Tožilstvo pravi, da imajo zoper njega trdne dokaze. Med drugim so kamere pokazale, da je bil med umorom v prostorih kurdskega informacijskem centra.

Francoske oblasti imajo osumljenca za umor treh kurdskih aktivistk, ki so bile ubite 9. januarja v Parizu. Za grozljiv zločin so obtožili 30-letnega turškega državljana Omerja Guneyja, ki je bil šofer ene od aktivistk, je za francoske medije sporočil tožilec Francois Molins.

Po pogrebu umorjenih Kurdinj
Po pogrebu umorjenih Kurdinj FOTO: Reuters

Obtoženi je bil šofer politično najbolj izpostavljene aktivistke, 55-letne Sakine Cansiz, ki je ustanovna članica prepovedane Kurdske delavske stranke (PKK). Umorjeni sta bili še 32-letna Fidan Dogan, ki je bila zaposlena v informacijskem središču kurdskega inštituta, in mlada aktivistka Leyla Soylemez.

Obtoženi, ki je dve leti član PKK, je zanikal vse obtožbe. Francoska policija je že prejšnji teden pridržala osumljenca, a ga je že izpustila. Molins pravi, da imajo trdne dokaze. Nadzorne kamere so pokazale, da je bil Guney v času umora v prostorih kurdskega informacijskega centra, kjer se je zgodil umor. Strelnega orožja, s katerim so bile ubite aktivistke, policisti našli. Preiskovalci pa so v obtoženčevem avtomobilu našli tudi značilne sledi, ki nastanejo ob streljanju s pištolo.

Umor se je zgodil nekaj dni po tem, ko se je Turčija začela z zaprtim vodjem prepovedanega PKK Abdullahom Öcalanom pogajati o razorožitvi. Glavni politični svetovalec turškega premierja Yalcin Akdogan je takrat potrdil, da se z njim pogovarjajo turške varnostne službe s ciljem razorožitve PKK.

Turški premier Recep Tayyip Erdogan je menil, da so uboji najverjetneje posledica notranjih razmer med kurdskimi uporniki.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

appollyon
22. 01. 2013 11.47
+3
Matr so dolgo rabil, da so zvedel da je turk.
janezpodre
22. 01. 2013 10.29
-2
Vi mislite, da je "Turek" vozil /in umoril/ Kurdsko aktivistko. Po tej logiki so umorjene aktivistke tudi Turkinje, saj Kurdi nimajo svoje države.
appollyon
22. 01. 2013 11.47
+2
Ah turki pa nikoli niso napadali Kurdov! To so samo pravljice hehe, optimist!