Tujina

Za sto let prepovedali parado ponosa v Moskvi

Moskva, 07. 06. 2012 16.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Vrhovno sodišče je iz varnostnih razlogov za sto let prepovedalo pripravo parade ponosa v ruski prestolnici. V Moskvi doslej niso dovolili še nobene parade ponosa. Borci za državljanske pravice so odločitev sodišča že kritizirali.

Gejevski aktivisti so ogorčeni nad odločitvijo sodišča.
Gejevski aktivisti so ogorčeni nad odločitvijo sodišča. FOTO: Reuters

Medtem ko bo udeležence sobotne parade ponosa v Splitu varovalo kar 900 policistov, so v Moskvi po pravni poti na dolgoročen način preprečili povorko istospolno usmerjenih. Vrhovno sodišče v Moskvi je tamkajšnjim istospolno usmerjenim zaradi varnostnih razlogov za sto let prepovedalo pripravo parade ponosa v ruski prestolnici.

Kot je sporočil predsednik ruskega Združenja istospolnih Nikolaj Aleksejev, je sodišče odredilo, da parade ponose ne smejo pripraviti vse do leta 2112.

Aleksejev, ki je pred letom dni vložil prošnjo za organizacijo parade ponosa v prihodnjih sto letih, je napovedal, da se bo pritožil na Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu.
V Moskvi doslej niso dovolili še nobene parade ponosa. Borci za državljanske pravice so odločitev sodišča že kritizirali.