Tujina

Za pomoč bo zaprosila tudi Katalonija

Barcelona, 24. 07. 2012 16.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Katalonija je za Valencio druga španska regija, ki je zaprosila za sredstva iz državnega sklada. O pomoči razmišlja tudi Murcia. Kaj pa bo, če za pomoč zaprosijo še druge, revnejše regije? Bodo morali še enkrat zaprositi za pomoč v območju evra?

Zaskrbljeni finančni minister katalonske vlade Andreu Mas-Colell.
Zaskrbljeni finančni minister katalonske vlade Andreu Mas-Colell. FOTO: Reuters

Španija bo za sanacijo bančnega sistema od evroobmočja prejela do 100 milijard evrov pomoči. Težave z dolgovi pa imajo tudi najbogatejše španske regije. Potem ko je Španija oblikovala nov državni sklad, vreden 18 milijard evrov, namenjen pomoči najbolj zadolženim regijam, je danes prošnjo za sredstva iz tega sklada napovedala tudi druga največja španska regija, Katalonija.

"Katalonci smo španski davkoplačevalci. Normalno je, da zaprosimo za finančne storitve španske zakladnice," je dejal finančni minister katalonske vlade Andreu Mas-Colell. "Zakaj? Ker moramo servisirati svoj dolg in ker imamo potrjen proračunski cilj. In to je treba financirati," je še pojasnil Mas-Colell. Na vprašanje, ali bo španska vlada sposobna pomagati vsem španskim regijam, pa je odgovoril, da je to "dobro vprašanje".

Za pomoč španskega državnega sklada je sicer minuli teden zaprosila že regija Valencia, da razmišljajo o tem, pa je v nedeljo zvečer sporočil še predsednik regionalne vlade Murcie Ramon Luis Valcarcel. S to idejo naj bi se ukvarjale še štiri regije: Kastilja-La Mancha, Baleari, Kanarski otoki in Andaluzija.

V trenutkih, ko so potrebni pomoči od vlade v Madridu, so glasovi o večji avtonomiji Katalonije potihnili.
V trenutkih, ko so potrebni pomoči od vlade v Madridu, so glasovi o večji avtonomiji Katalonije potihnili. FOTO: Reuters

Prav visoka zadolženost španskih regij pa stopnjuje špekulacije, da bo Španija prisiljena zaprositi tudi za splošno pomoč območja evra in Mednarodnega denarnega sklada.

Francoski zunanji minister Laurent Fabius je izrazil upanje, da četrto največje gospodarstvo v območju evra te pomoči ne bo potrebovalo. Če pa jo bo, se lahko obrne na začasni sklad za zaščito evra (EFSF) ali Evropsko centralno banko (ECB), je dodal.

Zaradi dvoma, da bo španska vlada uspela obvladati dolg, pa se na sekundarnem trgu še naprej krepi tudi zahtevana donosnost na španske desetletne obveznice
 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

sannja5
25. 07. 2012 08.54
+2
Upornik ima prav. Samo naš um tako deluje, da se nam zdi, da je to nemogoče. Nam se to ne more zgoditi, pa čeprav vidimo, da gre vse v propad.
upornik_007
24. 07. 2012 23.14
+4
vsak ki zna malo razmisljat ve da tako ne gre vec naprej in da poti ni vec nazaj smo v velikem sran_ju eni se sploh ne zavedajo v kaksnem in politika nam laze na vsakem koraku ces vse bo okej ker nocejo delati veliko paniko caka nas ekonomski kolaps ki bo veliko hujsi kot tisti iz leta 1929 potem so tu se politicne napetosti na bliznjem vzhodu ze posteno gori zahod posilja velike kolicine vojske tam dol ... znano je da po vsaki veliki gospodarski krizi pride vojna in ce vsak dobro spremlja dogodke premike vidi da se zgodovina ponavlja pa da ne bo kdo mislil da bo zdj konec sveta to ne bo bo pa zelo hudo in iz vsega tega bo prisla nova era clovestva!
minimalisch
24. 07. 2012 18.35
-1
evo par miljončkov še za barco..
Bavcb
24. 07. 2012 18.07
+3
100 miljard razdelit med prebivalce , bi vsi nekaj imeli od tega , narod bi trošil , gospodarstvo bi oživelo , banke bi pa tudi dobile potem večino tega denarja. Ampak ne, dat bankam , da se bodo usedle na ta denar , pa spet nihče ne bo imel nič od tega.
OldTim3r
24. 07. 2012 17.50
+5
NWO se bliža....
yarrick
24. 07. 2012 17.22
+3
Ja, kaj ste pa mislili? Da se bo stanje sedaj, ko je španija sprejela ostre varčevalne ukrepe , kar naenkrat obrnilo na bolje? pa italija, je v hudih težavah, kjer jezačelo zmanjkovati denarja tudi večjim mestom, neglede na to, da so sprejeli drastične ukrepe za varčevanje.A vam še vedno ni potegnilo, da TO NI REŠITEV ?!
majorb
24. 07. 2012 17.06
+1
kaj hočejo prosit, vrnejo naj nakradeno in ulastninjeno pa bodo imeli viške
Robert Ma
24. 07. 2012 17.06
+3
in katalonci so hoteli biti samostojni??? nimajo pa za kruh!!
slonicka
24. 07. 2012 17.53
+2
najbolje da zaćnejo z kamijonom razvažati denar vsaka država bi mogla imeti svojo valuto pa takega cirkusa nebi bilo