Tujina

Za opazovalce razmere v Siriji 'niso zastrašujoče'

Homs, 29. 12. 2011 11.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Kritike na račun opazovalcev Arabske lige so vse ostrejše, potem ko je kljub posnetkom, na katerih so opazovalci priča smrtnim žrtvam, vodja misije izjavil, da razmere v Homsu "niso zastrašujoče".

"Kje so arabski opazovalci?" so vzklikali protirežimski protestniki v Hami med včerajšnjimi spopadi z vladnimi silami, ki so terjali nove smrtne žrtve. Aktivisti pravijo, da je praktično nemogoče stopiti v stik z opazovalci, ki so vseskozi pod drobnogledom sirskih oblasti. Eden od aktivistov je za BBC povedal, da bi ga v primeru pogovora z opazovalci vladne milice zagotovo "prijele in ubile". Po ocenah opozicijskih skupin je v prvih dveh dnevih misije umrlo skoraj 40 ljudi, danes pa so zabeležili najmanj 8 novih smrtnih žrtev.

Sirska opozicija zahteva izpustitev zapornikov.
Sirska opozicija zahteva izpustitev zapornikov. FOTO: Reuters

Po poročanju protestnikov varnostne sile izkoriščajo civiliste kot "živi ščit", kar pa vodjo opazovalcev Arabske lige, sudanskega generala Mustafo Dabija, ni odvrnilo od mnenja, da razmere v Homsu "niso zastrašujoče". Kasneje se je sicer nekoliko popravil z dodatkom, da potrebujejo več časa za pravilno oceno stanja v mestu.

Po trditvah Human Rights Watch (HRW) so oblasti na stotine političnih zapornikov premestile v vojaške objekte, do katerih opazovalci nimajo dostopa.

Opazovalci se bodo danes spet podali v Hamo in Idlib, ki veljata kot žarišči protirežimskih protestov, obiskali pa bodo tudi Daro. V Siriji naj bi sicer opazovalci nadzirali izvajanje mirovnega načrta za končanje devet mesecev trajajočega nasilja nad protestniki. Kritiki pravijo, da je nemogoče, da bi sudanski general lahko predlagal strožje zunanje posredovanje. Dabi je bil namreč kot general sudanske vojske aktiven tudi v Darfurju, kjer so se, kot opozarja tožilstvo mednarodnega kazenskega sodišča, dogajali vojni zločini.

ZDA so Damasku zagrozile z novimi ukrepi, če bi Sirija zavrnila sodelovanje z opazovalci, obenem pa so aktiviste pozvali, naj dajo generalu Dabiju in opazovalcem čas. Po drugi strani zagovorniki človekovih pravic sirskemu režimu očitajo, da zavaja opazovalce Arabske lige. Sirske oblasti so sicer včeraj izpustile 755 oseb, ki so bile zaprte med devetmesečno vstajo proti režimu. Po podatkih Združenih narodov pa je v priporu več kot 14 tisoč ljudi, 5000 pa jih je bilo ubitih. Sirski predsednik Bašar al Asad trdi, da je bilo v boju proti "oboroženim tolpam" ubitih več kot 2000 pripadnikov varnostnih sil.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

reti
29. 12. 2011 18.40
+5
Mustafa Dabi : razmere niso zastrašujoče glede na to da si sudanski general kjer je bila tudi brutalna državljanska vojna ti zagotovo ne verjamem
Nimivseeno
30. 12. 2011 02.53
+0
Veseli me, da si svoboden človek vprašuje, komu verjeti in na podlagi kakšnih ugotovitev in argumentov verjeti. Dokler ne preide 5 ali 10 let se ne bo vedelo kako in kaj. Vemo pa, kaj se je dogajalo skozi zgodovino in kdo je komu lagal in zakaj. Iz zgodovine se lahko naučimo marsikaj, tudi to, da bojo svojo laž poizkušali zmagovalci ponoviti.
tekavcminka56
29. 12. 2011 15.15
+1
nevidni imperij youtube.com slo podnapisi so zraven, kdor ne verjame kar je napisal nekdo, ki mu ni vseeno, naj si vzame uro ali 2, pogleda zadevo in če ima vsaj malo zdrave pameti, ne bo več zagovarjal ameriške politike, 2012 pa je leto, kjer bo prišlo do spremembe miselnosti, pri nas samih, zato je še kako važno, da is tisti, ki še danes živite v zmoti. Lp
Abacus
29. 12. 2011 18.48
+6
NWO sistem je sam po sebi mišljen tako, da zruši imperij Amerike. To govori ta "nevidni imperij" , ljudje v senci, ki vodijo nevidni imperij bodo pa dobili naslednjo bazo, še večjo še močnejšo od Amerike. In nevidni imperij se bo nadaljeval. Upam pa da leto 2012 res prinese spremembe miselnosti, samo problem je ker je večina tu takih, ki menijo da je ameriška politika odgovorna za vse. Je le del tega. Ena lovka, sicer trenutno največja, je pa nadomestljiva. Kdaj boste to spregledali, leta 2012?
tekavcminka56
29. 12. 2011 22.26
+1
kaj misliš s tem? Vatikan in izrael, zionisti ki vodijo politiko zda, skupaj z vb evropo....
Abacus
30. 12. 2011 14.00
+1
Ja ampak Vatikan ne vodi politike recimo Kitajske, Rusije, Indije idr. akterjev. Vse skupaj pa imajo v oblasti Iluminati. Vendar sta vsaj dve strani, zdaj v multi polarnem svetu danes pa verjetno več strani. Že zato ker si veliki akterji "hodijo v zelje" en drugemu. Dobro vidno je to pri ameriškem posegu v Afganistan, ko so prisotno operirale posebne enote tako ruske kot indijske vojske, pod pokroviteljstvom ZDA, niso pa recimo bile kitajske. Kar nakazuje na večpolarnost sveta. Nikakor ni le desno-levo, zahod-vzhod. Torej recimo interesi Kitajske niso enaki kot Rusije ali Indije, pa čeprav nobena ne trpi dobro ameriške prisotnosti v njenih sferah, vseeno na določenih področjih sodelujejo, kjer pač vsaka od njih vidi grožnjo svojemu obstoju/stabilnosti. Podobno je na Zahodu, tudi ni tako zelo povezan. Že samo v EUju se merijo moči med večjimi akterji znotraj le-tega. Potem tudi med EU in ZDA, pa med ZDA in Japonsko ipd.(Ker Japonska je del "zahodne" sfere). Tudi Vatikan in krščanstvo ni v idealnih odnosih z Židi. In mislim, da ZDA niso pod kontrolo Izraela, ampak je obratno. Seveda obe vodijo židje, ampak tisti v ZDA imajo večjo moč. Ameriški židje so v glavnem Aškenazi židje, torej 1.klase. V Izrealu jih je sicer tudi nekaj ampak prevladujejo Separdi židje(2. klasa) in pa Mizrahi židje(3. klasa). To je nekako kastni sistem tudi med judovstvom.
Nimivseeno
29. 12. 2011 14.19
+4
Ne obstajajo nobene države! Ne obstajajo nobene vere! Ne obstajajo nobene stranke! Obstaja le nekaj super bogatih in ti krmilijo in manipulirajo ves svet! Vse to kar dnevno berete v medijih, slišite in vidite, je popolnoma brez pomena. Kar resnično šteje, od česa je resnično odvisno vse in za kar resnično gre, ne boste izvedeli ne v šoli, ne v medijih ali kjer koli drugje. (Informacijski) svet, v katerem živimo je ena sama gigantska igra, enkratna in samo uprizorjena, da vas zavaja in odvrača od tega, da storiti to, za kar je bistvenega pomena! Nič ni kot je videti!!! Živimo v fantazijskem svetu, ”matrici” (podobno kot v filmu Matrica). Saj pametno razmišljaš Indal, zakaj potem ne gledaš s takimi očmi?
Nimivseeno
29. 12. 2011 14.16
+1
Nekaj nam mora biti zelo jasno. Zgodovina nas marsikaj nauči in iz nje se moramo naučiti kakšno lekcijo ali dve. Napad na Irak zaradi orožja množičnega uničenja, ki ima tudi zelo slučajno nafto. Napad na Libijo - sem že pozabil razlog - in ima tudi zelo slučajno nafto. Sedaj hočejo napast Sirijo, suvereno državo, ki ima ravno tako čisto slučajno nafto in preko medijev smo vsak dan bombardirani o Iranu in njegovem Jedrskem programu. S Korejo se nikoli ne omenja, verjetno zato, ker nima nafte.
123_Zoke_vec_ni
29. 12. 2011 15.08
-1
Viš da, pa Kosovo je NATO osvobodil tud zarad rudnih bogastev- sirovega in mesnega bureka.
Andrej Bratoz
29. 12. 2011 16.06
+0
Nimivseeno zadnjih 10 dni je bilo 15 člankov o S. Koreji.
Nimivseeno
29. 12. 2011 16.28
+0
Koliko let se je morala državljanska vojna odvijat in reke beguncev preplavit evropo, da so se odločili napast Srbijo. In kaj se je v ozadju dogajalo si lahko pogledaš The weight of chains. Kar se pa tiče koreje so članki o žalovanju, jokanju in smrti ljubljenega voditelja. Bolj jih zanima sneg, ki je bil na pogrebu, kot pa njihovo jedrsko orožje in totalitarni sistem, ki vlada v S. Koreji. Če se umori dogajajo v njihovih zaporih namesto na ulicah ne spremeni dejstva.
orahovcan
29. 12. 2011 16.51
+0
ce bi se spet pojavil vsaj drugi bin laden da americane malo strese
Nimivseeno
29. 12. 2011 17.04
+2
Pomisli malo! Bin ladna so ustrelili, čeprav ni bil oborožen, potem so pa njegove posmrtne ostanke vrgli v morje, da je potonilo. Vsak, ki je vsaj malo inteligenten ve, da so to storili zato, da se zgodbo zaključi, hkrati se je pa nikoli ne more preveriti. Truplo, ki ni bilo utopljeno (pljuča niso bila napolnjena z vodo) ne potone. Ups, to smo pa pozabili povedat. Veste, ravno takrat je priplaval mimo morski pes in obama popapcal. Vse kar je ostalo za njim je bila njegova osebna. Morskega psa smo pa označili in ga sedaj lahko sledimo po svetovnih morjih.
Nimivseeno
29. 12. 2011 18.34
+2
indal
29. 12. 2011 14.05
+0
Mislm da so ti opazovalci zreli za okulistični pregled...
Nimivseeno
29. 12. 2011 14.12
+6
BogatunLOL
29. 12. 2011 23.29
+2
Za pregled je vsekakor zrel tisti, ki trdi, da je v napadih na goloroke civiliste padlo že več kot 2000 vojakov in policistov. Če bi bili to res goloroki civilisti bi bila ta cifra znanstvena fantastika!!! NE ME BASAT VAM LAHKO SAMO REČEM!! BUČKE PRODAJAJTE DRUGJE - ČEZ LUŽO!!!! Policija in vojska samo poizskušata ponovno uvesti red in spoštovanje ustave in zakonov!!! Ravno tako, kot ste nekateri zagovarjali grobo nasilno posredovanje policije v ZDA na povsem mirne protestnike!!!! NOBENE RAZLIKE!!!!