Tujina

'Za obnovo ne bodo potrebni novi davki'

Rim, 19. 04. 2009 12.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Italijanski premier Berlusconi je napovedal hitro obnovo v potresu uničenih domov. Dela naj bi potekala manj kot mesec dni.

Po potresu
Po potresu FOTO: Reuters

Italijanski premier Silvio Berlusconi je danes napovedal, da bo v treh izmed štirih domov, ki so bili 6. aprila uničeni v potresu v sosednji Italiji, v mesecu dni znova mogoče živeti. Pojasnil je, da je v 57 odstotkih domov že mogoče živeti, v 19 odstotkih pa bo mogoče živeti po opravljenih delih, ki bi morala trajati manj kot mesec dni.

Berlusconi, ki je danes že četrtič obiskal mesto L'Aquila in okoliško območje, se je pri tem skliceval na trditve strokovnjakov. V potresu, ki je terjal skoraj 300 življenj, je brez domov ostalo skoraj 58.000 ljudi, od katerih jih 34.000 zdaj prebiva v šotorih.

Berlusconi je danes zatrdil, da za financiranje obnove ne bodo potrebni novi davki, ponovil pa je tudi obljubo, da nihče izmed prebivalcev Abrucov do zime ne bo več živel v šotoru.

Berlusconi obiskal prizadeto področje
Berlusconi obiskal prizadeto področje FOTO: Reuters

Italijanski premier je še povedal, da je Italija seznam 38 poslopij umetniškega ali verskega pomena poslala vrsti držav, ki so izrazile pripravljenost za pomoč pri njihovi obnovi. Poslopja, ki bodo obnovljena na ta način, bi lahko kasneje po mnenju Berlusconija poimenovali po državah, ki so njihovo obnovo financirala.

Časnik Corriere della Sera pa je danes objavil javnomnenjsko raziskavo, ki je pokazala, da večina ljudi pozitivno ocenjuje način, s katerim se je Berlusconi lotil razmer po katastrofalnem potresu.

Kot kaže anketa, je 48 odstotkov vprašanih povedalo, da ima sedaj v Berlusconija večje zaupanje kot poprej, 30 odstotkov vprašanih pa, da se njihovo zaupanje ni spremenilo. Le šest odstotkov vprašanih je povedalo, da ima sedaj v Berlusconija manjše zaupanje, 11 odstotkov pa premierja še vedno ocenjuje negativno.

V anketi je obenem najmanj 10 podpornikov levousmerjene opozicije priznalo, da je energičen pristop, ki ga je po potresu ubral 72-letni premier, nanje naredil vtis.

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

LazniviZares
19. 04. 2009 15.03
Naj poklicejo SCT in Primorje pa bo hitro temeljito poceni in varno....
Kathalena
19. 04. 2009 15.01
Berlusconi dobro pozna reševanje v Posočju zato se je Slovenski pomoči odpovedal še predno so se spakirali za tja. Predlagam metodo LDS in to naredi tako kot Takratna vladajoča na teh volitvah do podna potolčena stranka LDS . Nasilno pobere vsakemu Italijanu 500 Evrov, jih Berluskoni zalucka za orgije in veselice tako kot takrat naši LDS – ovci, Oškodovanim pa podeli pasje kredite z astronomskimi Obrestmi.
Kathalena
19. 04. 2009 15.00
Predlagam metodo LDS in to naredi tako kot Takratna vladajoča na teh volitvah do podna potolčena stranka LDS . Nasilno pobere vsakemu Italijanu 500 Evrov, jih Berluskoni zalucka za orgije in veselice tako kot takrat naši LDS – ovci, Oškodovanim pa podeli pasje kredite z astronomskimi Obrestmi. Morda pa izkušnje iz Posočja Berluskoniju pomamagajo odločitvi, da je gladko zavrnil Slovensko pomoč
flozo
19. 04. 2009 14.42
Hitro obnovo? Saj sami vemo kako je kaj z hitrimi gradnjami...