Tujina

'Za nesrečo so krivi tudi Rusi'

Varšava, 29. 07. 2011 11.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Poljaki so predstavili svoje poročilo o letalski nesreči, v kateri je umrl takratni predsednik in 95 ljudi. Glavno krivdo za nesrečo so pripisali posadki letala, ki je bila slabo usposobljena in ni ustrezno ravnala.

Danes objavljeno poročilo komisije poljske vlade, v kateri je sodelovalo 34 strokovnjakov, na 328 straneh priznava, da je največji del odgovornosti dejansko nosila posadka letala. Ta namreč ni bila ustrezno pripravljena na kompleksne razmere, v katerih se je znašla.

Poljska vladna komisija je predstavila poročilo o tragediji v Katinskem gozdu, kjer je strmoglavilo letalo s predsednikom Lechom Kaczynskim in njegovimi sodelavci. Poljaki pravijo, da odgovornost za tragedijo nosijo "tudi Rusi". Komisija je namreč ugotovila, da je osvetljava na letališču v Smolensku slaba in neustrezna. Zaposleni v ruski kontroli letenja so po besedah poljskih preiskovalcev članom posadke podali tudi napačna navodila za varen pristanek. Opozarjajo tudi, da je bil teren tik pred pristajalno stezo zaraščen s previsokimi drevesi.

Razbitine poljskega vladnega letala-11
Razbitine poljskega vladnega letala-11 FOTO: Reuters

Spomnimo, da se je 10. aprila 2010 zgodila tragedija, ki je pretresla Poljsko. V letalski nesreči, ki se je zgodila nad Rusijo ob gosti megli, je umrl poljski predsednik in še 95 oseb. Po nesreči so se pojavile številne teorije zarote, ruski preiskovalci pa so objavili poročilo o nesreči, s katerim se niso strinjali Poljaki.

Po navedbah agencije Reuters je Poljski premier Dusk Tusk sporočil, da je zaradi navedb v poročilu danes odstopno izjavo podal poljski obrambni minister Bogdan Klich.

Na današnji tiskovni konferenci je bilo slišati tudi, da veliko članov poljske posadke ni bilo primerno usposobljenih za let, opazili pa so tudi, da nekaj opreme na letalu ni bilo primerno pripravljene za polet. Preiskovalci so podali tudi ostre kritike na račun pilota, ki ni imel dovolj izkušenj pri pristajanju v slabih vremenskih pogojih. Prav tako so opozorili, da je bil pilot edini, ki je razumel in govoril ruski jezik. To pomeni, da se je v kritičnih trenutkih pogovarjal z rusko kontrolo letenja in obenem upravljal letalo v slabih vremenskih pogojih.

Preučili so tudi navedbe, da je Kaczynski (oziroma nekdo izmed potnikov) v pilotski kabini izvajal pritisk na posadko. Pilot in njegovi sodelavci naj ne bi želeli pristati, saj so ocenili, da za to ni ustreznih pogojev, a vodilni naj bi jim ukazali pristanek, je bilo slišati v preteklosti.

Kaj so v poročilu zapisali Rusi? Celotno krivdo zvalili na Poljake.

Razbitine poljskega vladnega letala
Razbitine poljskega vladnega letala FOTO: Reuters

Ruska letalska komisija (IAC) je v poročilu, ki je bilo objavljeno že januarja letos, zapisala, da je eden izmed pilotov dejal: "Znorel bom!" To naj bi se nanašalo na poveljnika poljskega letalstva Andrzeja Blasika, ki naj bi na pilota izvajal pritisk. V IAC so zapisali, da so navzočnost šefa poljskega letalstva in šefa protokola v kokpitu ter pričakovana negativna reakcija glavnega potnika predstavljali psihološki pritisk na posadko ter vplivali na sprejetje odločitve o pristanku ne glede na pogoje.

Imena glavnega potnika predstavnica komisije Tatjana Anodina sicer ni izrecno omenila, jasno pa je, da je šlo za predsednika Kaczynskega, ki je bil na poti na slovesnost ob obletnici pokola poljskih častnikov v Katinskem gozdu med drugo svetovno vojno. Anodina je povedala, da pogoji za pristanek niso bili varni, zato je ta predstavljal neupravičeno tveganje. Posadka letala je med letom od kontrole letenja na letališču v Smolensku ter od posadke letala, ki je tam pristalo pred tem, večkrat prejela informacije o tem, da pogoji za pristanek niso ustrezni.

"Kljub temu se posadka tupoljeva 154 ni odločila za pristanek na nadomestnem letališču. To je bil začetek kritične situacije," je povedala ruska preiskovalka. Dodala je, da pilota, ki sta upravljala letalo, poleg tega nista bila dovolj usposobljena. Po drugi strani ruski preiskovalci niso odkrili nobenih napak v ravnanju kontrolorjev na letališču v Smolensku.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

franceljtancelj
31. 07. 2011 01.37
Kačinski se je vtikal kot po navadi v tiste reči na katere se ni spoznal v tem primeru torej v pilotiranje zato je pa padu dol ravno tako kot njegova država! Če se nebi utikal tam kamor ni treba bi bilo vse dobro, ker je pa pilotu in kontrolorjem solil pamet je sedaj tam kot je.
bereal
30. 07. 2011 13.27
Tubajte Digital Enhancement Of Amateur Plane Crash Site Footage (w / English Subtitles) In Smolensk
bereal
30. 07. 2011 13.15
sdat ja je bilo streljanje...biu je atentat na predsednika....
che89
30. 07. 2011 11.08
Večjo korist ima od tej nesreče Glavne članice unije, kot pa Rusi. Saj je želel Lech Kaczynski, da je Polska enakovredna članica ob Nemčiji, Franciji, VB. Imel je avtoriteto.
KosezVeliki
29. 07. 2011 16.54
Platon Pa menda ne trdis, da je Putin nastavil dinamit v kokpit letala ? Kaj te je Alex Goldfarb popolnoma zmesal z svojimi obskurnimi vohunskimi kriminalkami in drugorazrednimi politicnimi trilerji ? Platon, ce ne verjames imas na spletu originalni magnetogram zapisa dogodkov v kabini letala in price iz Smolenska, ki so videle kako je letalo zgrmelo v gozd.
KosezVeliki
29. 07. 2011 16.37
Za lastno krivdo in nesposobnost je najlazje obsoditi starega in preizkusenega sovraznika.
Robert Koper
29. 07. 2011 14.31
TISTI,KI JE POSLUŠAL ORIGINAL POGOVOR IZ SKRINJICE, KATEREGA SO RUSI V CELOTI OBJAVILI PO TISTEM KO SO POLJAKI S SVOJO PRESIKAVO ZAKLJUČILI IN POTRDILI, DA SO RUSI KRIVI, - JE POPOLNOMA JASNO, DA SE JE IZVAJAL PRITISK V KABINI NA PILOTA; DA SE JE TA UPIRAL TVEGANEMU PRISTANKU;DA MU JE PO NALOGU PREDSEDNIKA MINISTER GROZIL,ČE NE PRISTANE JE KONEC Z NJIM; DA JE RUSKA KONTROLA LETENJA ODSVETOVALA IN DVAKRAT OPOZORILA, DA NI POGOJEV ZA PRISTANEK IN NAJ GREDO NA REZERVNO LETALIŠČE; DA PILOT POD PRITISKOM NI UPOŠTEVAL VEČKRATNIH OPOZORIL RUSKE KONTROLE LETENJA IN JE PO NALOGU VIŠJIH V LETALU PAČ HOTREL PRISTATI. TU NIMA NOBENE VEZE TUPOLJEV NE RUSI. SAMO PREDSEDNIK JE S SVOJO TRMO SPRAVIL V GROB SEBE IN VSE DRUGE.
Platon23
29. 07. 2011 13.33
rjk05 pilot je bil pod hudim psihičnim pritiskom HAHAHA lep primer kako uradna "trditev" postane splošno znana! Će bi bila uradna trditev da je bil močno vinjen bi tud to pohrustal kajneda:)
krivulja
29. 07. 2011 12.25
Visoka politika -visoko tveganje visok pritisk na spremstvo. Tupoljeva letala so pa že sama po sebi nevarna.
zajcek_bine
29. 07. 2011 12.14
ti so isti ko pahor - stalno druge krivit! haloooo??!!!! rusi so lepo rekli ne tam pristajat, pa se je silil in je kar je....nič niso rusi krivi....
rjk05
29. 07. 2011 12.13
Poljaki si ne morejo in ne morejo priznati krivde,zato iščejo vse sorte razlogov,da oni niso krivi. Dejstvo je,da je bil pilot pod hudim psihičnim pritiskom in je moral pristat,čeprav so razmere za pristajnje bile nemogoče.V takih razmerah so nesreče neizogibne.
Platon23
29. 07. 2011 12.06
bilo bilo na žalost je vse kar ni "uradna" izjava lažno in zmontirano da potem izpadeš teoretik zarot in tako naprej....
sdat
29. 07. 2011 11.59
a ni blo tuki še neko streljanje preživelih ali nekaj takšnega, ali je blo to izmišljeno in zrežiran posnetek ?