Tujina

Za trčenje v zraku kriv letališki kontrolor

Washington, 15. 09. 2010 09.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Avgusta lani sta nad reko Hudson v ZDA trčila helikopter in manjše letalo. Umrlo je devet ljudi, preiskovalci pa so ugotovili, da je za nesrečo kriv letališki kontrolor, ki ga je zmedel osebni klic.

Za letalsko nesrečo, ki se je zgodila lani nad reko Hudson, ko sta trčila manjše letalo in turistični helikopter, je bila kriva človeška napaka. Zvezni varnostni urad je sporočil, da je letališkega kontrolorja zmedel osebni telefonski klic, posledica tega pa je bila letalska nesreča, v kateri je umrlo devet ljudi.

Nesreča nad reko Hudson.
Nesreča nad reko Hudson. FOTO: Reuters

Nesrečo je povzročil niz napačnih dogodkov, ki so se začeli s tem, ko je kontrolor dal 60-letnemu pilotu dovoljenje za vzlet, ta pa je prosil za nadaljnje informacije o morebitnih ovirah na poti. Kontrolor pa je takrat prejel osebni telefonski klic. Medtem ko je usmerjal promet, je govoril tudi o mrtvi mački, kar ga je zmedlo in je storil številne napake. Ko je letalo predal drugemu letališču, je čakal več kot dve minuti, da je pilotu dal drugo radijsko frekvenco, ko pa mu jo je le predal, je govoril tako hitro, da ga je pilot le težko razumel.

Obe letali, ki sta bili udeleženi v nesreči, sta bili opremljeni s sistemom, ki opozori na oviro, so povedali preiskovalci. Vendar teh naprav, ki prevečkrat opozarjajo na ovire in jih zato piloti največkrat kar izklopijo, niso upoštevali.

Pilot je kontrolorju, ki mu je dal drugo frekvenco, to prebral napačno. Ker bi kontrolor moral poslušati pilota, bi moral slišati, da je ponovil napačno frekvenco. Rezultat: Pilot je najverjetneje nastavil napačno frekvenco in ga drugi kontrolorji niso uspeli priklicati, ko so ga želeli opozoriti pred letalom, ki se mu je bližalo.

V nesreči je umrl tudi 32-letni pilot helikopterja, ki, tako domnevajo preiskovalci, ni mogel videti bližajočega se letala. 32-letnik bi moral, če bi ga želel opaziti, pogledati preko svoje desne rame.

Dvig helikopterja iz reke Hudson.
Dvig helikopterja iz reke Hudson. FOTO: Reuters

V nesreči so umrli 60-letni pilot letala, njegov 49-letni brat in njegov 16-letni sin, v turističnem helikopterju pa je poleg 32-letnega pilota umrlo še pet italijanskih turistov iz Bologne, starih 51, 16, 49, 44 in 15 let.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Audy
15. 09. 2010 11.13
Kako da pilot letala ni mogel preprečiti trčenja, če ga že pilot v helikopterju ni videl?
RoccoS
15. 09. 2010 10.34
Pri nas bi se vse pometlo pod preprogo!
CKKPJ_Milko
15. 09. 2010 09.47
"Vendar teh NAPRAV, KI SO TAKO POGOSTE, da jih piloti večkrat kar izklopijo, niso upoštevali." ?????????????? 24ur novice ........
nekdo...
15. 09. 2010 09.39
Pri nas bi bila kriva neprilagojena hitrost,tako kot pri vseh avtomobilskih nesrecah. Sicer pa...mobitele na delovnem mestu PREPOVEDAT!sploh na odgovornejsih mestih.in pa tud zelo grdo je da ko te policaj vstavi ga moras cakat predn ti pildek napise al pa da za pihat zato ker ga baba klice