Tujina

Za naslednika izbrala moža

Islamabad, 05. 02. 2008 19.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
E.Ž./Reuters/STA
Komentarji
3

Benazir Buto je v oporoki za svojega naslednika na čelu stranke določila svojega soproga.

Stranka pakistanske opozicijske voditeljice Benazir Buto, ki so jo 27. decembra lani umorili v Ravalpindiju, je objavila njeno oporoko. V njej je nekdanja premierka za svojega naslednika na čelu Pakistanske ljudske stranke (PPP) določila svojega soproga Asifa Alija Zardarija.

Benazir Buto
Benazir Buto FOTO: Reuters

V oporoki je Butova izrazila zaskrbljenost nad prihodnostjo vedno bolj nestabilnega Pakistana ter pozvala k boju proti terorizmu in diktaturi, revščini in neizobraženosti. Na roko napisana oporoka nosi datum 16. oktober 2007 – dva dni za tem se je Butova po osemletnem izgnanstvu vrnila v domovino. Oporoko so voditeljem stranke prebrali nekaj ur po pogrebu Butove, zdaj pa so jo objavili, da bi končali dvome v njene želje.

V oporoki je Butova Zardarija, ki so mu v Pakistanu med drugim očitali zarote in korupcije, zaradi česar je bil več let tudi v zaporu, označila za "človeka poguma in časti", ki bo stranko ohranil enotno.

Benazir je v oporoki zapisala, naj vodenje PPP začasno prevzame njen soprog Asif Ali Zardari, dokler "ne bo odločeno, kaj je najboljše" za največjo stranko v Pakistanu.

PPP je nekaj dni po umoru Butove za svojega vodjo sicer izbrala njenega 19-letnega sina Bilavala Buta Zardarija, za sopredsednika pa moža. Asif Ali Zardari naj bi stranko vodil, dokler sin ne zaključi študija v Oxfordu. Po nekaterih informacijah naj bi Bilavala na čelo stranke postavil prav njegov oče, med drugim zato, da bi v vodstvu stranke ohranili priimek Buto.

PPP bo v četrtek začela predvolilno kampanjo za parlamentarne volitve, ki so predvidene za 18. februar. V Pakistanu, ki se sooča s politično krizo in nasiljem islamskih skrajnežev, so volitve zaradi umora Butove preložili za več kot mesec dni. Pakistanska vlada in ameriška obveščevalna agencija CIA sta umor pripisali islamskim skrajnežem, povezanim z Al Kajdo. Pakistanskim oblastem v preiskavi pomaga tudi britanska policija, ki pa še ni objavila svojih ugotovitev.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

LLLoLLLL
06. 02. 2008 13.30
Po kaki logiki je kratica za Pakistansko ljudsko stranko = PPP? Aja, pozabljam, da članke zaradi gospodarjenja s stroški iz angleščine prevajajo tajnice in čistilke.. Me zanima kaj dandanes delajo novinarji, ko so v službi..
minnaema@yahoo.com
06. 02. 2008 11.52
RIJO in vam egalitarni(dne 06.2 -tl.l) Oprostite vaša trditev NI korektna. Banazir Buto se nebi vrnila,ako bi delovala skrumpirano .Butova je BILA VELIKA BOJEVNICA ZA PRAVIČNOST IN MIR in enake človekove pravice, predvsem žena, ki živijo v efektacijah ali skoraj v suženjstvu !
Rijad Proši?
06. 02. 2008 06.26
Toliko o demokraciji Benazir Buto. Ravno tako je vodila skorumpiran družinski klan opit od moči.