Tujina

FOTO: Vojska poziva ljudi, naj ostanejo doma

Bankok, 16. 05. 2010 08.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Tajski premier je za nasilje v Bangkoku, kjer je bilo v zadnjih treh dneh ubitih najmanj 30 civilistov, obtožil ''oborožene teroriste'', ki jih mora vlada zatreti. Napovedal je tudi uvedbo policijske ure, vendar se to zaenkrat ni zgodilo.

Tajski premier Abhisit Vejjajiva
Tajski premier Abhisit Vejjajiva FOTO: Reuters

Tajski premier Abhisit Vejjajiva je danes sprva napovedal, da bodo oblasti v Bangkoku zaradi nasilja, v katerem je bilo v zadnjih treh dneh po najnovejših podatkih ubitih 25 ljudi, uvedle policijsko uro. Vendar pa naj bi se po zadnjih podatkih premislili in policijske ure zaenkrat še ne bodo uvedli. Po navedbah tajske vojske to namreč zaenkrat še ni potrebno, poročajo tuji mediji. To nam je potrdil tudi Tomaž Bodner, Slovenec, ki živi na Tajskem, ki je še dejal, da so protestniki napovedali, da policijske ure, če bo uvedena, ne bodo upoštevali.

Vojska je medtem v Rajapraropu tako v tajščini kot tudi v angleščini pozvala, naj ljudje ne hodijo ven in naj ostanejo doma, dodal pa je še, naj se ne zadržujejo v bližini oken.

Skoraj vsi, ki jih poznam in ki imajo družine izven Bangkoka, so v petek ali soboto zjutraj odšli iz mesta. Mesto je tako izven rdečih con videti kot mesto duhov. Nikjer nikogar. Tomaž Bodner

Nekateri tajski mediji še poročajo, pravi Bodner, da želijo nekateri protestniki s svojimi otroki zapustiti rdečo enklavo, vendar pa jim vodje oziroma njihovi varnostniki tega ne dovolijo. Trdili naj bi, da je to v interesu njihove varnosti, saj jih bo izven enklave vojska takoj postrelila.

Bodner dodaja, da je krizni center vlade napovedal, da bodo v sodelovanju z Rdečim križem poskušal evakuirati ženske, otroke in starejše iz rdeče enklave. Ob tem pa je tajski Rdeči križ opozoril tudi, da so zaloge krvi v bolnišnicah nizke, ter pozval ljudi h krvodajalstvu.

Zaradi krvavih spopadov med tajskimi silami in protivladnimi protestniki bodo šole ostale zaprte. Kot je napovedal tajski premier, bo kakih 400 javnih šol, ki bi se morale po počitnicah odpreti v ponedeljek, zaprtih še najmanj en teden.

Premier je razglasil izredne razmere v še petih provincah.

Abhisit je sicer davi v radijskem nagovoru prebivalcem poudaril, da so za nasilje odgovorni "oboroženi teroristi", ki jih mora vlada zatreti. Po njegovih besedah je konflikt dosegel točko, ko je protivladne proteste, ki trajajo že od sredine marca, nemogoče končati z mirnimi sredstvi. Protestniki so medtem sporočili, da so se pripravljeni pogajati, saj "je nujno ustaviti umiranje ljudi, politika pa lahko počaka". Vodja protesnikov Nattawut Saikua je ob tem predlagal pogajanja, ki bi jih vodili ZN, kot pogoj pa je postavil umik vojske z območja rdeče enklave.

Predstavnik vlade je takšna pogajanja zavrnil z besedami, da zunanje pomoči ne potrebujejo. „Nobena tajska vlada še nikoli ni dopustila, da bi se kdo vmešaval v notranje zadeve države,“ je dejal.

Doslej je bilo ubitih že najmanj 30 civilistov, 232 je ranjenih, med njimi je tudi nekaj tujcev. Nad območjem, kjer se zadržujejo protestniki, se medtem vali oblak črnega dima, saj so v spopadih z vojsko protestniki zažgali gume, ki služijo kot barikade.

Protestnikom zmanjkuje zalog

Po navedbah Bodnerja protestniki zdaj odkrito priznavajo, da jim zmanjkuje nafte za električne generatorje, vode in hrane. Zato spet grozijo z nakupovanjem brez plačila v bližnjih veleblagovnicah.

Nekateri mediji poročajo, da jim zaloge vozijo kombiji, prebarvani kot reševalna vozila. Protestniki sicer opozarjajo na možnost državljanske vojne po tem, ko je vojska dobila ukaz, da ustreli oborožene protestnike, če jih vidi.

V nasilju v Bangkoku je bilo v treh dneh ubitih 25 ljudi.
V nasilju v Bangkoku je bilo v treh dneh ubitih 25 ljudi. FOTO: Reuters

Po Bodnerjevih navedbah vodja protestnikov ocenjuje, da je v Rajaprasongu med 10 in 20 tisoč protestnikov. Vojska jih ocenjuje na pet do osem tisoč, novinarji pa na največ tri tisoč. Sicer pa protestniki še vedno zahtevajo isto – konec izrednih razmer, takojšnjo razpustitev parlamenta ter umik vojske.

Spomnimo

Napetosti med protestniki v značilnih rdečih srajcah in tajskimi oblastmi so se znova začele stopnjevati v četrtek, ko je premier Abhisit napovedal, da bo v prestolnico po dveh mesecih bolj ali manj nasilnih protestov povrnil mir in pri tem, če bo potrebno, uporabil tudi silo.

Pred dnevi je sicer že kazalo, da bodo protestniki z oblastmi naposled le našli skupni jezik, saj je Abhisit za jesen napovedal razpustitev parlamenta in sklic predčasnih volitev. Rdečesrajčniki so dogovor sprva sprejeli pod določenimi pogoji, vendar so pogajanja z vlado nato padla v vodo. Abhisit pa je svojo ponudbo v četrtek dokončno umaknil.

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Abacus
16. 05. 2010 22.50
krivulja 16.05.2010, 11:52 4 tron3 se strinjam.To je postalo pravilo!! Kdo si želi obdržati status elite ? Ta elita obsodi reveža,da je terorist. To smo sprejeli kot resnico-resnica je,da elite hočejo obdržati svoj privilegij in moč.ZDA so izumile po hladni vojni ta sistem, ki ga je ostali '''kvazi demokratičen svet''' brez razmisleka sprejel. Upam si trditi,da je v vse državljanjske vojne na svetu vpletena CIA. /// No ja obstajajo tudi demokracije v pravem pomenu besede ali pa si prebivalci kakih nordijskih drzav ,Avstralije idr. samo namisljajo ,da dokaj dobro zivijo? Nevem ,ti bos ze vedel. Problem je drzavah z besedo v ustavi 'demokracija'. Je pa res ,da brez ZDA nebi mogle demokracije obdrzati niti te malostevilne drzave ,kjer ljudje bojda dobro zivijo ,saj bi jih konsumirala Sovjetska Zveza. Tezko je trditi ,da je v vse drzavljanske vojne vpletena Cia ,je pa bila vpletena v prenekatero. Sicer ,so pa tudi drugi akterji ,ki se vpletajo v drzavljanske vojne ,recimo SZ je podtaknila svoj ideoloski rezim po vseh drzavah Vzhodne Evrope ,zanetili so tudi civilno vojno v Grciji ,zaceli drzavljanske vojne v Laosu ,Kambodzi in Juznemu Vietnamu v 60ih ,danes delo nadaljuje Kitajska. Recimo Cia se je vpletla v Iran ,stevilne Latinoameriske drzave ,Afganistan in se druge.
MERDE-AVE-MERDE
16. 05. 2010 20.24
Power To The People
k8rc
16. 05. 2010 20.03
razvoj tlačani = banditi = partizani = teroristi ja terorist je prava beseda naj kar ostane saj pri ljudeh odraža največ odpora
abeceda123
16. 05. 2010 18.25
Tajski predsednik je dobil podporo Camerona, ki še ne ve, kaj je bilo zmenjeno pred tem. Vlada na Tajskem v kratkem pade.
tali?ni tom
16. 05. 2010 13.36
po branju nekaterih miosli smo delavci in kmetje ki se borimo za preživetje pa naj bo to doma ali v svetu teroristi pa to le zato ker bi tudi mi radi kdaj jedli v restavraciji , šli v toplice, na morje in počeli delček stvari ki so za bogataško MANJŠINO čisto samoumevne
geneza
16. 05. 2010 13.05
KAJ VSE SO PRIPRAVLJENI STORITI POLITIKI SAMO DA OSTANEJO NA OBLASTI
Brabus
16. 05. 2010 13.04
Če dosežejo rdeči svoje, bodo šli na ulice pa oranžni.
redinmir
16. 05. 2010 12.20
Kdo je pri tem vojaškem udaru videl Ameriko? Res imate fantazijo. Če je kdo zadaj, je samo Kitajska. V rdečem ne protestirajo, ker gre za komunizem, pač pa je rdeča barva budističnih menihov.
MERDE-AVE-MERDE
16. 05. 2010 12.13
Sweet_Cocaine16.05.2010, 10:00 6 Danes vse borce za pravico in vse nasprotnike imenujejo teroristi, tako da je beseda izgubila svoj pravi pomen. porka.malorka16.05.2010, 09:39 4 Ja veš da. Ljudstvo je krivo da si pokvarjen proamerikanc. PODPIS !!
krivulja
16. 05. 2010 11.52
tron3 se strinjam.To je postalo pravilo!! Kdo si želi obdržati status elite ? Ta elita obsodi reveža,da je terorist. To smo sprejeli kot resnico-resnica je,da elite hočejo obdržati svoj privilegij in moč.ZDA so izumile po hladni vojni ta sistem, ki ga je ostali '''kvazi demokratičen svet''' brez razmisleka sprejel. Upam si trditi,da je v vse državljanjske vojne na svetu vpletena CIA.
tron3
16. 05. 2010 10.04
Vlade imajo vedno izgovor, ko zavozijo države in pahnejo v bedo državljane, za vse so krivi teroristi
Sweet_Cocaine
16. 05. 2010 10.00
Danes vse borce za pravico in vse nasprotnike imenujejo teroristi, tako da je beseda izgubila svoj pravi pomen.
gozdar1
16. 05. 2010 09.57
Kako zanimivo....ko se zgodi ljudstvo v "prozahodnih" drzavah ni slisati nobenih obtozb....ocitno dvojna merila..
porka.malorka
16. 05. 2010 09.39
Ja veš da. Ljudstvo je krivo da si pokvarjen proamerikanc.
0
16. 05. 2010 09.13
Zlo rodi le zlo.....