Tujina

Za napad na podzemno železnico zahtevajo smrtno kazen

Minsk, 14. 11. 2011 15.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Belorusko državno tožilstvo je na sodišču vložilo zahtevo, da bi dva moška, obtožena organiziranja bombnega napada na podzemno železnico v Minsku aprila letos, kaznovali s smrtjo.

V bombnem napadu na podzemno železnico v Minsku 11. aprila letos je umrlo 15 ljudi, na desetine pa je bilo ranjenih.
V bombnem napadu na podzemno železnico v Minsku 11. aprila letos je umrlo 15 ljudi, na desetine pa je bilo ranjenih. FOTO: Reuters

Dmitrij Konovalov in Vladislav Kovaljov sta obtožena načrtovanja in izvedbe bombnega napada 11. aprila letos, v katerem je umrlo 15 ljudi, na desetine pa je bilo ranjenih. Sodni izvedenci so oba povezali tudi z drugimi bombnimi napadi, med drugim z bombnim napadom na dan neodvisnosti leta 2008 in več razstrelitev v mestu Vitebsk leta 2005.

Obtožena sta sodno obravnavo spremljala v jekleni kletki, postavljeni v sodni dvorani, poslopje sodišča pa so močno zastražili tudi policija in varnostne sile. Državni tožilec Aleksej Stuk je v nagovoru javnosti poudaril, da tožilstvo zahteva najostrejšo kazen – smrt za oba obtožena. Sodišče bo sodbo podalo predvidoma v nekaj dneh.

Belorusija je obenem tudi edina država v Evropi, v kateri sodni sistem dopušča tudi izvedbo smrtne kazni. Bombni napad med večerno konico se je zgodil v času vse večjih političnih trenj in finančne krize, ki je močno prizadela tudi to nekdanjo sovjetsko republiko s približno 10 milijoni prebivalstva. Kot pravijo oblasti, aprilskega pokola na podzemni železnici ne povezujejo več s političnimi razlogi, a je predsednik Aleksander Lukašenko, samodržec, ki vlada Belorusiji že od leta 1994 dalje, ob dogodku napad označil kot poskus destabiliziranja države.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

przelmuding
14. 11. 2011 17.52
+1
Pri nas bi jih osvobodili, ker bi primer zastaral ali pa ne bi bili dosegljivi.
skodelica kave
14. 11. 2011 16.22
eh ne no.... :/