Tujina

Za Franca Kosa naj bi pričal Ratko Mladić

Ljubljana, 08. 06. 2011 18.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Sodišče v BiH je odobrilo zahtevo zagovornika Franca Kosa, ki je zaprt zaradi domnevnih vojnih zločinov, storjenih med srbsko zasedbo Srebrenice, da na sojenju priča tudi v Haagu priprti Ratko Mladić, nekdanji poveljnik vojske Republike srbske.

Franca Kosa so aprila lani prijeli na meji med Hrvaško in Srbijo ter ga kasneje izročili organom BiH.
Franca Kosa so aprila lani prijeli na meji med Hrvaško in Srbijo ter ga kasneje izročili organom BiH. FOTO: Interpol

Odvetnik Duško Tomić je danes povedal, da je sodišče v BiH odobrilo zahtevo, da kot priča v primeru proti Francu Kosu, sicer Slovencu, ki se je v času vojne v BiH kot plačanec boril na srbski strani, nastopi nekdanji poveljnik vojske Republike srbske Ratko Mladić. Z odvetniško ekipo, ki naj bi zagovarjala Mladića, se bo Tomić sestal 10. junija, ko naj bi skupaj skušali ugotoviti, kaj se je v Srebrenici zares zgodilo. To je še posebej pomembno, ker je Mladić dejal, da za poboje v Srebrenici ni odgovoren ter da naj bi za tem stali "paravojska, paramilica in parapolitiki".

Ob tem je Tomić za 24ur.com pojasnil, da je še posebej zanimiv izraz parapolitika. "Kaj so parapolicije, vemo, in imele so jih vse strani. Imele so tudi paravojske. Prvič pa slišimo tudi parapolitike. To so tisti, ki so igrali dvojno igro, pa sploh ne vedo, kaj so počeli. Sam poznam nekatere ljudi, ki jih Mladić obravnava kot parapolitike, vendar pa bomo počakali, da on sam spregovori o tem javno. Ker bi lahko ogrozil obrambo svojega klienta," je pojasnil Tomić.

'Mladić ima svoje argumente'

Dodal je še, da mu je Kos že kmalu po tem, ko so ga prijeli v BiH, dejal, da bi bilo dobro, če bi se vedelo, kje je Mladić, saj bi lahko ravno on pričal o tem, kaj se je takrat zgodilo na območju Srebrenice. Mladić ima po besedah Tomića v rokavu nekaj dobrih argumentov. Eden izmed teh naj bi bilo dejstvo, da je bila za civiliste, ki so bili v Srebrenici po tem, ko je tja vkorakala Mladićeva vojska, odgovorna policija. "Torej Tomislav Kovač, takratni notranji minister, ki pa ga ni v Haagu. Za vojne ujetnike je bila odgovorna vojaška policija, ki ima prav tako svojo poveljniško linijo. To so njegovi argumenti, a do zdaj, ko se je skrival, jih ni nihče predstavil," pravi Tomić.

Mladić je v Haagu dejal, da so za poboje v Srebrenici odgovorni "parapolicija, paravojska in parapolitiki".
Mladić je v Haagu dejal, da so za poboje v Srebrenici odgovorni "parapolicija, paravojska in parapolitiki". FOTO: Reuters

"Po pričanju načelnika Obveščevalne službe Petra Salapure, ki je bil priča tožilstva, se kar samo ponuja zaslišanje generala Mladića, ki bo popolnoma razsvetlilo dogodke, povezane s streljanjem na Branjevu v Pilici," je dejal Tomić. Za 24ur.com je pojasnil, da bi pričanje potekalo preko videopovezave, pri tem pa je dodal, da mu je Kos zatrdil, da pobojev zares ni ukazal Ratko Maldić, temveč nekdo drug.

Mladić imel rad Kosa

V BiH zaradi zločinov v Srebrenici sodijo Kosu, Stanku Kojiću, Vlastimirju Golijanu in Zoranu Goronji, ki so obtoženi genocida. Tomić pa pri tem pravi, da Kosa ni mogoče obtožiti genocida. Pravi, da je naredil zločin, vendar pa ni zagrešil genocida. "Pravim, da Kos Franc kot Slovenec ni storil genocida, ni sodeloval pri načrtovanju in ni vedel za to," je odločen Tomić.

Mladić s svojo vojsko v Srebrenici leta 1995
Mladić s svojo vojsko v Srebrenici leta 1995 FOTO:

"Veste, Mladić je imel zelo rad Kosa. On je bil njegov miljenček. Tudi Salapura, ki je bil priča tožilstva, je dejal, da bi vsaka vojska na svetu želela imeti diverzanta in specialca, kot je Kos Franc," pove Tomić in doda, da je bil Kos že v JNA eden najboljših vojakov, da je bil med najbolšimi v hrvaški vojski, nato v vojski BiH, na koncu pa še v vojski Republike srbske.

Tomić pa je bil kritičen tudi do slovenskih oblasti, ki Kosa, odkar je prijet, še niso obiskale v Sarajevu. "To je edini tujec, za katerega vem sam, da ga njegova država še ni obiskala v zaporu," zaključuje.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (40)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Srpska4ever
03. 07. 2011 21.21
-8
Primorc_100 Srbi v bosni nismo nikol bli manjšina...Smo pa nebeski narod in v bosni zasedamo sedaj 49% ozemlja..26% smo zgubili med vojno!!!
crnigavran
09. 06. 2011 23.11
-4
Ne ni in nikoli ne bo brezveze diskutirati o realnosti in o dokumentiranih zadevah ki so utemeljene na dejstvih.Neumno pa je mlatiti prazno slamo o Srbih iz muslimanskega strereotipskgea samovšečnega stališča utemeljenega na islamskih predpostavkah.Namreč vi smatrate da ste kot pripadniki muslimanske skupnosti in islamske veroizpovedi pod narekovajem seveda ,skratka kot takšni avtomatično upravičeni do posebnega položaja ,ter da ste vi tisti ki boste nekomu dodeljevali pravice in narekovali dolžnosti ki bi jih naj drugi izvrševal na svojem lastnem dvorišču ,seveda vama v korist.Malo morgen!!! Za vašo jad in bedo niso krivi ne Srbi ne Orič ne Dudakovič,Ganič ,Miloševič,Mladič,Galijaševič,Abdič,niti Gornja Maoča ne:Iščite krivca med Izetbegovičem,Ceričem,Silajdžičem .skratka v islamski deklaraciji.Pa pusti trnje v peti ,maslo na glavi ki se ga je kar nekaj nabralo in svinjarija pred lastnim pragom je vzrok za vašo nezmožnost katarzičnih sprememb nujno potrebnih za normalno življenje. Torej živi in pusti živeti,zaman vzklikakti Srbija ko nokija,ker slabih 22% ozemlja BiH je vaš gruntovni teritorij. Briši briši tekst,vendar dejstva se ne dajo izbrisati,ker dokler je Miloševič 1991 na haški konferenci zavrnil predlog mednarodne skupnoosti o razpadu Yugoslavije in razdelitve BiH se je Izetbegovič zavzemal za razdelitev BiH v kar je načeloma privolila mednarodna skupnost in stem prvič javno priznala da so Srbi gruntovni lastniki 71% bosanskega ozemlja.Evo zaradi tega podatka ste se vi zavzemali za enotno a unitaristično a češ demokratično BiH in začeli krvavo vojno v kateri ste si sami vnaprej izbrali vlogo žrtve,ampak računica se nam ni izišla po planu. Teheran itak da je lepši od Saraaaajva.
Casuality
09. 06. 2011 18.21
+0
Crnigavran brez veze je sploh s tabo diskusirati o tem, ker tovrstne zadeve grejo v nedogled. Bosna vam je bila vedno v zgodovini trn v peti, in v vsaki vojni ste probali to iskoristit. Že pol ure pišem in spreminjam text, dodajem in brišem besede sproti in se mi vedno bolj zdi kot že prej omenjeno kaj diskusirati s tabo. Lep dan še naprej
crnigavran
09. 06. 2011 15.56
-1
Casuality, Ni lepo drugemu kar tako polagati besed v usta,še manj pa nekomu kar tako poprek pripisati klanje starcev ,žena i n otrokov.Šeitansko in skregano je z zdravim razumom če nekdo zagovarja zločin in se celo norčuje iz žrtev tako kot počnete muslimani in to ravno iz Srebreniškega območja...Kaj prav zaprav ste muslimani počenjali v obdobju 92-95 na področju Srebrenice drugega kot to da ste klali starce,otroke,žene ...Ne ne ni klal Orič,on je jahal na belem konju,ampak ostala stoka šeitanska do zob oborožena,vaša 28 , 187 brigada in...Ko pa so vam srbi izstavili račun,verjamem da z obresti potem ste zapeli "ajmo u Sarajevo in Tuzlo,ajmo kuči bračo muslimani mi smo ovdje došli nepozvani". Menda ti je znano da to kar seješ to žanješ? Sicer pa mi ni jasno kako se lahko tako sprenevedate ,mar ste slepci ?Srbi so 100% procesuirali vse vojne zločince ,pa tudi tiste domnevne ,kaj pa vi ???jih povzdigujete v božjo mater do hudiča v šeitanskem stilu,...se vahabizirate, selefirate in izlamizirate do onemoglosti.Poleg tega kdo pravi da Srbi ščitijo nepridiprave ,REVOLT veš kaj pomeni.Torej vse dokler boste vi svoje šeitane in srbske klavce ščitili ,pričakujte to tudi od Srbov. Še Teheran je lepši od Saraaaaaaajva! bigkacon-velikidrek ,nisi zanimiv .
myspace
09. 06. 2011 15.42
+4
hahahahaha zlocinec zagovarja zlocinca...pa ko ce koga nego svoj svoga ccc
Casuality
09. 06. 2011 10.22
+4
Crnigavran, Naj še enkrat poudarim, zločinov z vseh strani enostavno nemoreš metati v isti koš ker se nemorejo primerjati. Ena stvar je ko vojak vojaka ubije in obratno, če je vojna je to nažalost normalno. Ampak klati otroke, starce, ženske da ne govorim o posilstvih je pa enostavno bolano.
bita3
09. 06. 2011 10.13
-1
Primorc kaj ste vi počeli na Bazovici in po vseh kraških vrtačah v prašaj koga koliko je Italijanov v teh breznih .
crnigavran
09. 06. 2011 08.34
+0
Casuality, En nasvet,obrni se na Dževada Galijaševića ,človeka ki permanentno opozarja muslimanskih oblasti v BiH na mačehovski odnos do prioadnikov bivše muslimanske vojske, ki so storili številne vojne zločine nad Srbskim prebivalstvom. Mogoče boš takrat bolje razumel stališča in pomen RATKA Mladiča pa tudi Fikreta Abdiča in mnogih drugih.
hladni_tus
09. 06. 2011 08.28
+7
kakšna sreča, da v Sloveniji ni bilo omembe vredne srbske manjšine. Srbska manjšina = PROBLEM (ugrožen nebeski srpski narod bre)! Tega našega odpadnika Franca Kosa se pa odrekamo, krvolokov v Sloveniji ne potrebujemo!
cansy
09. 06. 2011 07.46
+1
Z LETI SE JE IN SE ŠE BO DOKAZALO, DA SO SLOVENSKI POLITIKI, VOJSKA IN POLICIJA NAJBOLJ UMAZANI V CELOTNI EX-YUG IN DA VEDO ZA VSE KAJ SE JE DOGAJALO. Edini so, ki še skrivajo dokaze, na lep način obračajo izraze,... od partizanskih bojev do leta 1995. Takšna je pač vedno bila naša MALA ŠVICA-vse za denar.
Buena Vita
09. 06. 2011 00.49
+2
Buena Vita
09. 06. 2011 00.49
+0
ARHIVI SO NA VOLJO,IN SLOVENIJA IMA DOSTI KRVNIKOV ZA V HAAG DOBIJO DRUŽBO,SUN
crnigavran
09. 06. 2011 00.28
+3
Še Ejub Ganič ,vojni zločinec in pristaš Alijine islamske deklaracije je leta 93 javno celo na televiziji govoril da se muslimani morejo prikloniti Srbom ,ker itak da so muslimani v vistvu Srbi.Res pa je da takrat ZDA še ni ukazala muslimanom in Hrvatom ki so veselo klali v srednji BiH in Mostarju ,da morajo prenehati z kalnjem ker bodo drugače zbombardiral ene in druge in bodo dovolili Srbski vojski da naj naredi red v celotni BiH. Sicer pa vi izlamisti imate novega idejnega voditelja Al Zavahirija ,le občudujte ga a kljub temu je Teheran lepši od Saraaaajva. Neka vam je rahat crna zemlja a le 22% !!!!
mladibosanac
08. 06. 2011 23.17
+0
Hvala Haagu in ostalim da so krvnike pospravili tam kam spadajo(PASTIRJE) a kasneje bomo z ovcami po svoje ,,ZNA SE,,
mcc
08. 06. 2011 23.13
-1
nsew tvoja mama te pozdravlja,,ne more govort saj razumes:))
Louis Cypher
08. 06. 2011 23.04
-2
@bigkacon tle tvoja sestra Bigfigona namiguje, naj te pozdravim, ne more govorit, saj razumeš...;)
Dobskibelozapornik
08. 06. 2011 22.37
-2
@Govnarija Vsi vi srbi ste skozi zgodovino znani po tem da svoje voditelje pobijate ali enostavno izdate tako k tega neizobraženega vašega junaka. Turki so na balkanu živeli 500 let in so vas srbe naučili mar si kej dobrega, kot recimo uporaba viilce, žlice, naučili so vas peti in igrati instrumente, do prehoda turkov ste samo guslal in zavijal k trop volkov,dal so vam narodno nošo in med drugimi tudi to, kako pridobiš naj hitreje žensko srce, v tem so turki pravijo najboljši. V petstotih leti se je popolnoma zamenjalo in spremenilo osem generacij, Tako da dragi moji turkosrbi vsi ki ste mejhni, črni, in sploh debevčki ste zagotovo krščeni turki da tega sami ne veste.
mk13
08. 06. 2011 22.06
-2
anti.pahor08.06.2011, 22:020 mk13 08.06.2011, 20:07 14 kdaj bodo USA in EU odgovarjali za bombadiranje beograda???? govorimo o 10.000 pobitih civilistov???? in zdaj ponovno bombandirajo novo državo LIBIJO!!! Mrtvih je bilo 552 vojakov , ter cca 1500 civilistov , po statistiki..... kwa ti zdej to govoriš za Beograd al za Libijo??? 180 dni je biu Beograd bombandiran s strani NATA.... zej pa ti men povej v 2 miljonskem mestu v 180 dneh bombandiranja kjer so še bolnišnice bile bombandirane!!!! tko da o tej cifri k ti govoriš kr pozabi!!!
Slo.pogreb
08. 06. 2011 22.02
-1
mk13 08.06.2011, 20:07 14 kdaj bodo USA in EU odgovarjali za bombadiranje beograda???? govorimo o 10.000 pobitih civilistov???? in zdaj ponovno bombandirajo novo državo LIBIJO!!! Mrtvih je bilo 552 vojakov , ter cca 1500 civilistov , po statistiki
mladibosanac
08. 06. 2011 21.54
+0
Vasojevich08.06.2011, 18:518 Kaj pa je z Zijadom Ž., Boškićem, ,.. ali so njim sodili in kdo jim je placal za to kar naj bi storili.?????? Daj te si dopovedat REP.BOSNA I HERCEGOVINA je bila NAPADENA z strani SRBIJE in domacih pravoslavcev.Vsi prebivalci ki so PRIZNALI legitimnost BOSNE SO branili svojo zemljo in samega sebe ne morejo se metati v isti kos kot gosti v HOTELU V HAAGU