Tujina

Za drugi krog Sarkozy potrebuje asa iz rokava

Pariz, 19. 04. 2012 12.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Sarkozy in Hollande sta pred prvim krogom precej izenačena, kar pomeni, da se bosta oba uvrstila v drugi krog, za drugi krog pa precej bolje kaže socialistu kot dosedanjemu predsedniku. Slednji pa pravi, da ima presenečenje.

Nicolas Sarkozy
Nicolas Sarkozy FOTO: Reuters

Nekaj dni pred predsedniškimi volitvami v Franciji dosedanji konservativec, predsednik Nicolas Sarkozy zaostaja za socialistom Francoisom Hollandom. Vprašanje je, ali lahko pred drugim krogom, v katerega se bosta uvrstila oba, izgubljeno nadoknadi v zadnji televizijski debati. Francoski politični znanstvenik Dominique Reynie pravi, da še nihče, ki je v javnomnenjskih anketah tako zaostajal, na koncu ni zmagal. Vendar pa Sarkozyja izkušeni politični analitiki še vedno niso odpisali.

"Težko je videti, kaj bi lahko obrnilo trend, vendar tukaj je nekaj elementov," pravi Pascal Perrineau, direktor Centra za študije francoskega političnega življenja, pri čemer navaja že dolgotrajne dvome, da Hollande nima pravega stasa in prave kredibilnosti glede nacionalne varnosti za predsednika.

Raziskava pa kaže, da je konservativni državni voditelj precej nepriljubljen, hkrati pa mu pripisujejo še nezmožnost reševanja gospodarske krize, zaradi katere je bilo v 27 članicah EU v zadnjih treh letih zamenjanih 14 voditeljev. "Volitve so najmanj toliko referendum o Nicolasu Sarkozyju, kot je tudi zaupnica Francoisu Hollandu," je povedal Reynie.

Vendar pa je Sarkozy dober retorik in je zato prepričan, da bo lahko, ko se bosta pred drugim krogom volitev (ta naj bi bil 6. maja), v ringu znašla le on in njegov tekmec, slednjega porazil tako, da bo izpostavil njegovo neizkušenost pri vodenju vlade in pomanjkanje fiskalne kredibilnosti. "Tako se že veselim presenečenja, ki ga boste videli. Ne morete si misliti," je povedal med torkovim obiskom Velike Britanije, ko so ga vprašali, če še verjame v svojo zmago.

Katerega asa nosi v rokavu?

Med možnimi presenečenji naj bi bile diplomatske iniciative o Bližnjem vzhodu, Afriki in Evropi ter izzivi, kot so znižanje cen nafte, povečanje naročil za francoska izdelovalca letal in preprečevanje zapiranja francoskih tovarn. Cene nafte, ki so narasle zaradi iranskega vprašanja, so se že začele zniževati, zato je malo verjetno, da bi se Velika Britanija, Francija in ZDA odločile za sprostitev strateških rezerv.

Sarkozy pravi, da se veseli dvoboja s Hollandom.
Sarkozy pravi, da se veseli dvoboja s Hollandom. FOTO: Reuters

Zelo težko bi Sarkozy volivce prepričal z morebitnim podpisom velikega naročila za letala airbus, ki jih izdeluje EADS, ali za vojaške lovce rafale družbe Dassault Aviation's. Trenutno se namreč za omenjena lovska letala, katerih Francija do zdaj kljub velikim diplomatskim prizadevanjem še ni izvozila, zanimajo Indija in Združeni arabski emirati.

Lahko pa bi Sarkozyju pomagala kriza evroobmočja, ki vse bolj v svoje kremplje grabi Španijo. Volivci bi namreč lahko ocenili, da bi bilo v tem trenutku pametneje ostati zvest izkušenemu voditelju, kot pa tvegati z nepreizkušenim Hollandom. Lahko, da bi si priljubljenost dvignil tudi s srečanjem z njegovo veliko evropsko zaveznico, nemško kanclerko Angelo Merkel. A predstavniki v Sarkozyjevi stranki menijo, da Merklova ni zagotovilo za zmago.

Trenutno pa se mora Sarkozy ukvarjati s prvim krogom, v katerem mora poraziti skrajno desničarsko evroskeptično in protimigrantsko nastrojeno Marine Le Pen in proevropskega sredinskega politika Francoisa Bayrouja. Gre za boja z različnimi politikami. Tako bo poskušal volivce Nacionalne fronte, ki jo vodi Le Penova, pridobiti s svojo napovedjo o prepolovitvi prihoda novih migrantov. Na drugi strani pa snubi Bayrouja.

Veliko sredinsko usmerjenih politikov namreč meni, da bi moral Sarkozy z njim skleniti dogovor, da bi kandidirala skupaj, pri čemer bo Bayrou kandidiral za premierja. "Vozovnica z Bayroujem je njegova zadnja priložnost, a morda je že prepozno," je dejal eden izmed članov Sarkozyjeve stranke. Spet drugi v njegovem štabu mu svetujejo, da naj se poskuša dogovoriti z desnico, saj bo ta po njihovem mnenju osvojila več glasov kot Bayrou.

Hollande bo potreboval le del Bayroujevih volivcev

Javnomnenjske raziskave so pokazale, da bi lahko združeni levica in skrajna levica osvojili 46 ali 47 odstotkov glasov, kar pomeni, da bi Hollande potreboval le tretjino Bayroujevih volivcev in morda le majhno število volivcev Le Penove. Sarkozy pa računa na to, da bo v drugem krogu začel boj z enakimi možnostmi, pri čemer naj bi poskušal mobilizirati tiho večino, vključno z abstinenti, mladimi, ženskami, upokojenci in delavci. Sicer pa bo izid v prvem delu precej izenačen. Oba najbolj priljubljena kandidata naj bi dobila med 27 ali 28 odstotkov glasov.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

odbogaposlan
21. 04. 2012 12.09
+1
Čao sarkazm! Vidmo se čez 6 let.
M_teorija
20. 04. 2012 22.58
Holand demokratična Slovenija je s teboj. Če tebi uspe nam boš dal upanje, da tudi mi lahko porušimo tisti gnili fiskalni načrt elit!?
kmardra
20. 04. 2012 14.05
As iz rokava ...treba samo počakati kakšno bombo ali "teroristično dejanje " !!!!!
M_teorija
20. 04. 2012 22.58
Bozji
20. 04. 2012 10.52
+4
Farse!!! Pol sveta, tudi Slovenija, ima že NEizvoljene predsednike!
von thc
19. 04. 2012 20.52
+5
as iz rokava? nova vojna pomoje...
TRUMPP
19. 04. 2012 23.07
+1
Elias47
20. 04. 2012 10.23
+3
"Asa" je mišljen nek vnaprej izsceniran False Flag nekje v Franciji, da se bo lahko potem "flaša" Sarkozy kot "zelo sposoben voditelj".... skratka nekaj takšnega kot sta počela (I smoked but I didn't inhaled" Klinton in "dumbya" Buš in kar počne njegov bratranec Obamster... Lahko torej pričakujemo, da se bo v Franciji kamlu zgodilo nekaj "velikega", ko bo "flaša" Sarkozy postal "odrešitelj"..he-he
Elias47
20. 04. 2012 10.25
+2
Ali pa smrt Hollanda v neki "nesreči" .. ali pa nek "škandal" v zvezi s Hollandom... Skratka probal bojo vse da bo ta zločinski prostozidarski lopov Sarkozy zopet zmagal.
Veyron95
19. 04. 2012 20.31
+4
Vso srečo Hollandu!
skodelica kave
19. 04. 2012 19.27
-3
yarrick
19. 04. 2012 17.02
+1
Zanimivo....Sarkozy bi se rad na vsak način obdržal v vladi in še naslednjih par let pobiral davkoplačevalski denar.Upam da im Hollande dovolj* da izpostavi vojno v libiji in francosko vlogo v njej, slabo vodenje največje francoske banke (SG),precej antiemigranstke težnje ter preveliko podložnost merklovi oz Nemčiji.če naredi to, je zmaga njegova. Seveda pa je vprašanje, kaj sploh lahko naredi, četudi bo postal predsednik....Mislim ,da je bil nedolgo nazaj(kaka dva meseca nazaj) nek sestanek, kjer sta se merklova in sarkozy pa mislim da je bil še en budžovan iz višjih sfer EU parlamenta zmenili da Hollande-ja NE bodo spustili gor, ker bi naredil razdor med francijo in nemčijo, ter da bi zavrnil predvidene reforme v evropski uniji.verjetno vsi vemo, o kakih reformah se je šlo, kajne? Nič čudnega da se sarkozy tako grebe za položaj...
vzhod
19. 04. 2012 14.57
+2
cjoo sarkozi grema 1 na 1