Tujina

Za darovanje organov dobite povrnjene stroške

Strasbourg, 23. 05. 2010 12.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Darovanja organov morajo biti prostovoljna in brezplačna, kar pa živim darovalcem ne preprečuje, da v primeru nevšečnosti prejmejo nadomestilo.

Evropski poslanci so ta teden na plenarnem zasedanju v Strasbourgu podprli predlog direktive o standardih kakovosti in varnosti človeških organov, namenjenih za presaditev, ki naj bi poenostavila postopke darovanje, presajanja in izmenjave organov med članicami EU in skrajšala čakalne vrste za bolnike.

Transplantacija organov
Transplantacija organov FOTO: POP TV

V skladu s sprejeto direktivo bi morale države članice EU zagotavljati najvišjo možno zaščito živih darovalcev, ta darovanja pa morajo biti prostovoljna in neplačana. Načelo brezplačnosti sicer ne preprečuje živim darovalcem, da prejmejo nadomestilo, če je omejeno izključno na povračilo za stroške in nevšečnosti, povezane z darovanjem.

V vsaki državi naj bi opredelili pristojne ustanove, ki bi bile odgovorne za zagotavljanje standardov kakovosti in varnosti organov, namenjenih za presaditev. Te ustanove bi morale na podlagi skupnih standardov nato določiti podrobna pravila delovanja za vse faze postopka, od darovanja do presaditve ali odstranitve. Države članice bi lahko vedno ohranile ali uvedle strožja pravila od minimalnih predpisov.

Evropska poslanka Tanja Fajon je po odločitvi Evropskega parlamenta izrazila prepričanje, da bodo imenovanje koordinatorjev za presaditev in darovanja v vsaki bolnišnici in izmenjava informacij in najboljših praks pomagali državam s pomanjkanjem organov za presaditev. Poudarila je še, da v Sloveniji v zadnjih letih narašča število ljudi, ki se odločijo darovati svoje organe, a je še vedno pod povprečjem EU. Poslanka še opozarja, da morajo biti darovanja organov prostovoljna in brezplačna, saj lahko le tako zagotovimo enakost pri dostopu do razpoložljivosti organov. Prav tako morajo biti po njenem mnenju zagotovljeni zaupnost in varstvo podatkov in najvišja možna zaščita živih darovalcev.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bohem
24. 05. 2010 10.59
@elan5: panika ali ne, človeška narava je pokazala svoj pravi obraz. V dobi kapitalizma ne obstaja stvar, katere človek ne bi bil pripravljen narediti za njemu zadovoljivo vsoto - poglej politike, diktatorje, bančnike tajkunskega kova ali pa primer baričevič ipd. @prejca: zaenkrat še ne, vprašaj se, če bi se ti, bog ne daj, kaj tragičnega zgodilo ter "obvisiš na nitki življenja" in te dobi v roke nek podkupljeni zdravnik. Pri njemu se pojavi dilema, ali naj ti reši življenje ali naj dobi ogromno nagrado, ker je zrihtal nov organ. Preden odgovoriš še enkrat pomisli, česa vse so ljudje sposobni narediti za denar - JE NI STVARI! Sploh ne upam pomisliti na to, kako se bo razmahnila trgovina s človeškimi organi v državah, ki so v vojnem stanju, tam kjer vladajo diktatorji in na težko dostopnih ozemljih, kjer ni nobenega nadzora. Ja ja paranoja, ampak človek to že počne pa še kaj hujšega..... Lp
Jezek_TT_033
23. 05. 2010 15.59
Jest sem tudi darovalec ... sperme ... brezplačno seveda ...
elan5
23. 05. 2010 15.06
Jaz sem prejemnik že 22 let, pa še darovalcu centa nisem dal. prejca, ja saj se ti ni kaj bat. Prvi trije komentarji pa tak samo paniko vnašajo, pa pojma nimajo o stvari.
prejca
23. 05. 2010 14.54
jaz sem darovalec že 4 leta pa se mi ni še nič zgodilo. Pa tud "kupil" me ni še nihče.
HellWolf
23. 05. 2010 14.33
Kdo zaupa tem birokratom? Če podpišeš da si po smrti darovalec in bi tvoj organ nekako pasal akakemu bogatašu ki bo pljunil denar te bojo že najdli pa opravli s tabo.
krivulja
23. 05. 2010 13.48
Bogati se hočejo spet 'zazihrat'. Še kdo verjame njihovim pravljicam in blefiranju?
Bohem
23. 05. 2010 13.25
Človeku na višjem položaju z veliko močjo ne gre zaupati, saj se je v celotni zgodovini človeštva izkazala tovrstna človeška narava; zatorej, za bogate bo zopet brezpogojno poskrbljeno, za revnejše pa še krajše življenje. Ne se slepiti o nekih varnostih podatkov ipd. še manj pa o enakosti ljudi pri čakalnih vrstah. Bogati bodo na vrsti hitro, bogatejši nemudoma, najbogatejši in najvplivnejši bodo imeli celo opcijo naročanja najboljših "rezervnih človeških delov" iz najbolj zdravega človeka, revež bo pa imel BREZPLAČNO darovanje. Zaradi takih izprijencev bodo (pošteni) ljudje, še kako potrebni zdravega organa, na žalost ostali brez. Lp