Tujina

'Pripravljen sem žrtvovati tudi premierski stolček'

Bruselj, 13. 06. 2010 09.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na predčasnih parlamentarnih volitvah v Belgiji po večini preštetih glasov v Flandriji kaže na zgodovinsko zmago stranke, ki se zavzema za razdelitev države.

Bart De Wever
Bart De Wever FOTO: Reuters
Zmagali smo! Novo flamsko zavezništvo

Na predčasnih parlamentarnih volitvah v Belgiji po večini preštetih glasov v Flandriji kaže na zgodovinsko zmago stranke, ki se zavzema za razdelitev države, v Valoniji pa socialistov. Vodja flamskih nacionalistov Bart de Wever je v prvih odzivih dejal, da je za dogovor s frankofoni pri sestavi vlade pripravljen žrtvovati premierski stolček.

Belgija je razdeljena na tri regije: severno, večjo in razvitejšo Flandrijo, južno Valonijo ter dvojezično bruseljsko regijo z večinsko frankofonim prebivalstvom na flamskem ozemlju. V vsaki regiji volijo za svoje predstavnike. Jezikovna simetrija je ključen element pri sestavi vlade. Mandatar za oblikovanje vlade postane zmagovalec v večji Flandriji, vendar mora pri tem v vladajočo koalicijo pridobiti frankofone partnerje.

'Zmagali smo'

Vodja flamske nacionalistične stranke N-VA, Novega flamskega zavezništva, de Wever je danes po več kot polovici preštetih glasov že naznanil zmago in poudaril, da so postali največja stranka v Flandriji. "To je zgodovinski trenutek," je izjavil na podlagi delnih izidov, po katerih je v flamski regiji dobil okoli 30 odstotkov glasov.

De Wever se zavzema za ohlapno konfederacijo Flandrije in Valonije, ki naj bi postopno privedla do tega, da bi Belgija na koncu "izpuhtela". Na vprašanje, ali ne bo s takim stališčem zapleteno najti frankofone partnerje za sestavo vlade, je danes odgovoril, da zanj premierski položaj ni tako pomemben. "Potreben je velik dogovor. Če to pomaga frankofonom, sem pripravljen na to žrtev," je izjavil.

Bo Di Rupo premier?

Premier bi tako po napovedih poznavalcev političnih razmer v državi lahko postal veliki zmagovalec v Valoniji, vodja socialistov Elio Di Rupo, ki je po delnih izidih dobil okoli 35 odstotkov glasov. Di Rupo, dosedanji poslanec, senator, evropski poslanec in minister, ki se je javno izrekel za homoseksualca, je po prvih izidih izjavil, da so valonski socialisti danes "po 20 letih spet postali prva politična stranka v državi".

Ker je Valonija manjša, sicer kljub boljšemu odstotku glasov valonski socialisti dobijo manj sedežev v parlamentu. Belgija ima okoli 10,5 milijona prebivalcev, od tega Flandrija okoli šest milijonov, Valonija pa okoli 4,5 milijona.

"Ta spektakularen uspeh je v prvi vrsti uspeh državljanov Valonije in Bruslja, ki so z glasovanjem pokazali želijo izboljšati kakovost svojega življenja ... in zavračajo družbo egoizma," je poudaril Di Rupo. Po njegovih besedah so volili za solidarno in odgovorno družbo, ki jo skrbi za državo in planet.

'Voljo volivcev je treba sprejeti športno'

Belgija
Belgija FOTO: Reuters

Vodja flamskih krščanskih demokratov CDV Marianne Thyssen je izrazila razočaranje, ker se je njena stranka po več zaporednih zmagah na dosedanjih volitvah danes odrezala slabo, a poudarila, da je voljo volivcev treba sprejeti športno. Izpostavila je tudi, da je mora de Wever sedaj prevzeti odgovornost in pobudo pri sestavljanju nove vlade.

Svoj glas je na volitvah, ki so sicer v Belgiji obvezne, oddal tudi predsednik EU in nekdanji belgijski premier Herman Van Rompuy, ki je ob tem dejal, da so to zanj posebne volitve, saj prvič po dolgem času na njih ne sodeluje tudi sam. "Pač pa sodeluje moj sin," je dodal in Belgijcem svetoval, naj volijo zanj. Ob tem je še izrazil upanje, da bo Belgiji uspelo sestaviti stabilno vlado, ki bo pripravljena na reforme.

Delež abstinentov, ki se niso udeležili današnjih volitev, naj bi bil okoli deset odstotkov. Kazen za neupoštevanje državljanske dolžnosti znaša do 125 evrov.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

slonpodgrmom@gmail.com
14. 06. 2010 07.06
Sem milil, da so telebani samo pri nas , pa vidim da se motim
Peter Kralj 1
13. 06. 2010 22.52
Kdaj se bo lahko kaj takega zgodilo v Sloveniji???????????
lutherking
13. 06. 2010 22.15
Je kar okrogel. Zijher ma 6004€ NETO.
stadion
13. 06. 2010 21.31
prov je da so obvezne volitve. Tle pr nas folk sam pravice pozna, k je pa treba volt pa noben nc. Sam doma se prtozujejo.
zahod.west
13. 06. 2010 20.50
Če bi slovenija ne imela ljubljane, bi bila zahodna država tako pa je balkanska....
JozaFric
13. 06. 2010 20.18
ZA avtonomno Štajersko
Osvald
13. 06. 2010 19.31
Domačini so naveličani politike priseljencev in njihovih navad
24Ppkur
13. 06. 2010 12.46
Tudi pri nas bi bilo potrebno uvesti kakšen podoben sistem.
la80vie
13. 06. 2010 12.46
Vlada padla na neki neumnosti ki zadeva tri obcine u bruslju in katero so politiki tako napihnili da jim je usla iz rok. pol pa se cela drzava ustavi sredi najvecje krize ker cakamo na nove volitve po katerih bojo spet iste face na oblasti in po kratkem premoru spet nadaljevali svoje igrice. Tukaj je demokracija res samo fasada. In jaz sem mislila da je v Sloveniji hudo ...
Maltežan
13. 06. 2010 11.58
tudi pri nam bi morale biti volitve obvezne! saj potem jamrajo samo tisti, ki sploh niso šli na volitve!
Bohem
13. 06. 2010 11.25
Obvezne volitve!?!? To je še hujše kot izprijena monarhija. Čista novodobna diktatura! Lp
AlternativeFacts
13. 06. 2010 11.24
Kazen zato ker ne greš na volitve? :o ~Pa saj s tem poveš, da so oboji material, s katerim si ne bi rad rok mazal.
SLOVENIASTAN
13. 06. 2010 11.12
Zivelo Novo Flamsko zaveznistvo to zmagajte in se odcepite od lenih francozov ki zivijo od vasih davkov. Severn del Belgije je indusrjisko precej bolj razvit in statisticno dajo najvec davkov na juzni francoski del pa gre najvec socialnih prijemkov .
zahod.west
13. 06. 2010 10.22
34, 2% socialist, vse ostalo (65, 8%) pa je desno tako ali drugače.....
rko
13. 06. 2010 10.22
dolžnost je dolžnost!
p0mijek
13. 06. 2010 10.02
125 eurov??!! ka se hecaš?! vsi na volitve!!!