Tujina

Za 54 dni vodenja BBC več kot pol milijona odpravnine

London, 12. 11. 2012 11.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Prispevek o pedofilskem škandalu je odnesel še direktorico informativnega programa BBC News in njenega namestnika. Direktor George Entwistle, ki je odstopil že v soboto, pa bo dobil kar 560 tisoč evrov odpravnine.

George Entwistle bo dobil zajetno odpravnino.
George Entwistle bo dobil zajetno odpravnino. FOTO: Reuters

Britanski BBC še naprej pretresa afera o spolnih zlorabah. Potem ko so v oddaji Newsnight konservativnega politika po krivem obtožili pedofilije, je najprej odstopil generalni direktor BBC George Entwistle, danes pa sta odstop podala še direktorica informativnega programa BBC News Helen Boaden in njen namestnik Steve Mitchell.

BBC je v četrtek v paradni oddaji Newsnight objavil pričanje Steva Messhama, ki je trdil, da je bil kot varovanec otroškega zavetišča v Walesu v 70. letih prejšnjega stoletja žrtev spolne zlorabe nekdaj vplivnega konservativnega politika. Imena politika v oddaji sicer niso objavili, a je na spletu takoj zakrožilo ime Alistairja McAlpina, člana lordske zbornice in nekdanjega finančnika konservativcev.

V petek zvečer je nato Messham v sporočilu, ki so ga objavili na BBC, zatrdil, da ga McAlpine ni zlorabljal. Kot je zapisal, se je zmotil pri identifikaciji, za kar se opravičuje. Entwistle je nato priznal, da prispevka ne bi smeli objaviti.

Slišijo se tudi zahteve po odstopu Chrisa Pattena, vodje BBC Trusta.
Slišijo se tudi zahteve po odstopu Chrisa Pattena, vodje BBC Trusta. FOTO: Reuters

Zgražanje pa povzroča tudi višina njegove odpravnine. Čeprav je položaj generalnega direktorja zasedal le 54 dni, bo prejel kar 560.000 evrov odpravnine, kolikor bi znašala njegova celoletna plača. Zaradi sporne odpravnine za Enwistlea je slišati tudi zahteve po odstopu Chrisa Pattena, vodje BBC Trusta, nekakšnega nadzornega sveta BBC.

BBC je bil v zadnjih tednih že tarča številnih kritik ob razkritju spolnih zlorab, ki jih je zagrešil lani umrli voditelj Jimmy Savile. Ta naj bi v 40-letni karieri na televiziji zlorabil skoraj 300 otrok. Na BBC so sicer odredili notranje preiskave tako v zvezi s spolnimi zlorabami Sevilea kot tudi v zvezi s spornim četrtkovim prispevkom.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

HooplaToopla
12. 11. 2012 15.16
+2
Tudi običajni Angleži so že tako globoko indokrinirani in zmanipulirani, da se verjetno nikomur več ne zdi niti čudno, da je tip tudi na njegov račun dobil več kot pol milijona evrov deleža iz korita.
malimoz2012
12. 11. 2012 13.17
-3
Svaka cast..... tak se dela
problem?
12. 11. 2012 12.20
+5
Na račun bedakov ki so bolj papeški od papeža je fajn pokasiral v manj kot 2 mesecih. Pa naj še kdo reče da tupe ovčice niste za nič koristne.