Tujina

Kaj vse zahtevajo od Ciprasa in Grkov?

Bruselj, 12. 07. 2015 23.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Pogoji, ki bi jih morala izpolniti Grčija za začetek pogajanj o tretjem programu finančne pomoči, so zelo strogi, kar sproža komentarje, da ima država zdaj na voljo grexit ali jarem institucij, ki se mu je grška vlada z vsemi močmi želela izogniti.

Sprejetje teh pogojev, opredeljenih v poročilu evroskupine, ki je podlaga za današnjo razpravo vrha območja evra, bi bilo tudi popolno nasprotje predvolilnih in povolilnih obljub Aleksisa Ciprasa Grkom, kar sproža tolmačenja, da želijo upniki nepredvidljivega grškega premierja stisniti v kot in mu pristriči peruti.

Največ pritiska naj bi izvajali nemški predstavniki s kanclerko Merklovo na čelu.
Največ pritiska naj bi izvajali nemški predstavniki s kanclerko Merklovo na čelu. FOTO: Reuters

Kaj zahtevajo od Ciprasove vlade in celotnega grškega naroda?

Zakonodaja za prvi niz ukrepov do srede

Prvi pogoj, nujen za vzpostavitev zaupanja, je, da grška vlada in parlament do srede sprejmeta zakonodajo o prvem nizu ukrepov.

Ti ukrepi vključujejo:

- ureditev sistema davka na dodano vrednost in razširitev davčne osnove za povečanje prihodka,
- hitrejšo uvedbo ukrepov za izboljšanje dolgoročne vzdržnosti pokojninskega sistema kot del celovite pokojninske reforme,
- sprejetje zakona o pravdnem postopku s temeljito reformo civilnega pravosodnega sistema, ki bi občutno pospešila sodne procese in zmanjšala stroške,
- zagotovitev popolne neodvisnosti grškega statističnega urada Elstat,
- celovito spoštovanje evropskih denarnih, fiskalnih in makroekonomskih pravil, vključno z zagotovitvijo učinkovitega delovanja fiskalnega sveta pred končanjem memoranduma o soglasju in uvedbo avtomatskih rezov odhodkov v primeru odstopanj od ambicioznih ciljev za primarni presežek,
- prenos evropskih pravil o reševanju bank najpozneje v tednu dni.

Po zakonodajni izvedbi omenjenih ukrepov ter zavezi grškega parlamenta k vsem zavezam v tem dokumentu je lahko sprejeta odločitev o mandatu institucijam za začetek pogajanj o tretjem programu pomoči za Grčijo.

Pogoj za začetek pogajanj je sicer tudi zelena luč parlamentov v šestih članicah območja evra – Nemčiji, Avstriji, Estoniji, na Nizozemskem, Slovaškem in Finskem.

Zahteve k dodatnim zavezam grške vlade

Za dogovor o programu mora grška vlada znatno okrepiti svojo ponudbo reform zaradi močno poslabšanega finančnega in gospodarskega položaja države v minulem letu.

Grška vlada se mora uradno zavezati h krepitvi svojih predlogov na številnih področjih, ki so jih izpostavile institucije, in ob tem pripraviti jasen časovni načrt zakonodajnih in izvedbenih ukrepov.

Pri tem mora v sodelovanju z institucijami:

- do oktobra izvesti ambiciozno pokojninsko reformo in uveljaviti klavzulo o ničelnem primanjkljaju ali vzajemno dogovorjene alternativne ukrepe,
- sprejeti bolj ambiciozno reformo trga proizvodov z jasnim časovnim načrtom za izvedbo vseh priporočil Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD),
- nadaljevati privatizacijo operaterja mreže za prenos elektrike Admie ali poiskati alternativne ukrepe z enakim učinkom na konkurenco,
- na področju trga dela preučiti sklepanje kolektivnih pogodb in posodobiti zakonodajni okvir za kolektivno odpoved,
- ukrepati za okrepitev finančnega sektorja, vključno z reševanjem problema slabih posojil ter krepitvijo upravljanja grškega sklada za finančno stabilnost HFSF in bank, še zlasti z odpravo možnosti za politično vmešavanje, še posebej pri imenovanjih.

In še ...

Merklova in Cipras
Merklova in Cipras FOTO: Reuters

Poleg tega bi morale grške oblasti sprejeti še vrsto ukrepov, na primer oblikovati precej ambicioznejši načrt privatizacije z izboljšanim upravljanjem.

Pri tem nekatere članice območja evra od Grčije zahtevajo, naj k sodelovanju pri ocenjevanju vrednosti premoženja povabi neodvisne strokovnjake in izpolni še nekatere druge pogoje ali pa naj 50 milijard evrov premoženja prenesejo na poseben zunanji neodvisen skrbniški sklad, ki naj se nato postopno proda in tako zmanjša dolg. Ta sklad bi upravljale grške oblasti pod nadzorom evropskih institucij. To vprašanje je zelo kočljivo in za zdaj soglasja o njem ni.

Od Grčije se pričakuje tudi posodobitev in občutna okrepitev grške uprave in pod okriljem Evropske komisije oblikovanje programa za krepitev zmogljivosti in depolitizacijo grške uprave. Prvi predlog naj bi bil podan do 20. julija. Grška vlada se ob tem zavezuje tudi k nadaljnjemu zmanjšanju stroškov uprave v skladu z načrtom, dogovorjenim z institucijami.

Pogoj tudi dobrodošlica institucijam

Grške oblasti bi morale tudi popolnoma normalizirati metode dela z institucijami, vključno z zagotovitvijo dela institucij na terenu v Atenah za izboljšanje izvajanja programa in spremljanja izvajanja programa.

Grška vlada bi se morala z institucijami posvetovati in dogovoriti o vseh osnutkih zakonodaje na področjih, pomembnih za izvajanje programa, preden jih pošlje v obravnavo v parlament.

Prav tako evroskupina od Grčije zahteva spremembo zakonodaje, sprejete v letu 2015, ki je v nasprotju s cilji programa, ali nadomestne ukrepe.

To so le minimalne zaveze za začetek pogajanj o tretjem programu pomoči

Vse navedene zaveze so minimalne zahteve za začetek pogajanj z grškimi oblastmi o tretjem programu pomoči. Začetek pogajanj še ne pomeni, da bo končni dogovor o programu pomoči iz evropskega reševalnega mehanizma ESM tudi sprejet, izpostavlja evroskupina v dokumentu, o katerem razpravlja vrh območja evra.

Dogovor o programu pomoči iz ESM, ki naj bi bil po ocenah finančnih potreb Grčije težek od 82 do 86 milijard evrov, naj bi sicer vključeval tudi rešitev za vprašanje vzdržnosti dolga in premostitveno financiranje.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (71)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ONniON
13. 07. 2015 16.49
+1
danska. češka ,niso sprejele evra in pomagale grčiji
topo
13. 07. 2015 16.17
+2
Grki naj se vključijo k Putinu in izstopijo iz evropske uniji,od nemcev naj zahtevajo poplačilo vojne škode in bo nemčija videla kdo bo ostal brez peruti..
yss
13. 07. 2015 15.25
+3
Ja dragi moji Evropejčki, takole veliki in mogočni obračunavajo s periferijo Evrope. Če kdaj, potem bi nam vsem moralo biti jasno, da smo vsi , južno od Nemčije na poti v Grčijo...Ko se bomo zadolžili od grla in podarili op. "privarizirali" zadnji kos zemlje, ne bomo nikogar več zanimali in bomo lahko lačni, raztrgani in bosi zapustili Evropo. Šele takrat... ker pred tembosta morala naša dva kururčka še večkrat po navodila, kako na najboljši način uničiti državo, ker očitno še to ne znamo sami...
dule100
13. 07. 2015 16.44
-1
ArkaMast
13. 07. 2015 15.18
+2
CIPRAS je CAR....."Kdor hitro da, 2x da".............. Mi bi dali HITRO.................. vsaj nekdo, ki se res poteguje za svoj narod............... EU na ljubo ali ne, za svoj narod se pa le bori, ne pa naši, ki (ko ne bo ničesar več) nas bodo prodali za delavno silo......... zapomnite si to .............. prodali nas bodo kot dobre delavne konje, poslušne in pokorne. .... tako bo, zapomnite si to. AneAne je tako rekel/la.
ArkaMast
13. 07. 2015 15.21
-1
Poglejte DELO in anketo. .... ZL dela dobro. basta, pika, stop :)).. adijo.... sonce je.
korintos23
13. 07. 2015 16.02
+2
AneAne, sonce, naša nova vlada pa v senci?
vemo
13. 07. 2015 14.22
+4
Grki Takoj denar nazaj . Če bi imel jaz kaj besede bi jim še za dese tlet tja poslal finančno policijo da se vrne denar ki so ga privatizirali iz prejšnje pomoči. Tiste ki pa so privatizirali pa zvezat za jajca pa na "dreve". Če moramo šparat mi morajo oni še bolj.
bad brains
13. 07. 2015 14.52
-3
Imam idejo. Grčijo lahko prodamo Turkom in to za isti denar, kot so ga nam grki dolžni. Turčija je v NATO-paktu, tko da....zakaj pa ne. Uglavnem, hočem svojih 900 EUR nazaj oz. 3600 od moje familije.
Racio
13. 07. 2015 15.51
Nikoli ni bilo nič tvoje... misliš da če nebi grčiji posodil da bi imel ti kaj več kot imaš sedaj... pha malo morgen
topo
13. 07. 2015 16.19
Prejšna pomoč je največ dobila nemčija od bank.
Stayfriends
13. 07. 2015 13.17
+0
Ko suvereni državi odrečeš samostojno fiskalno/proračunsko politiko, potem to ni več suverena država. To je eno. Drugo pa je, da mora Grčija formirati 50 miljardni privatizacijski sklad državnega premoženja. Seveda je to samo zato, ker kapital po vsem svetu išče naložbe v REALNE /MATERIALNE možnosti. In to je predvsem industrija, ki EDINA ustvarja dodano vrednost. Sledi kmetijstvo, energetika, transport. Storitvene dejavnosti so sicer tudi pomembne, ne pa življenjsko nujne. Zato so družbe znanja lahko samo zelo bogate družbe. In kar se Grkov tiče, jaz osebno močno upam, da tele vojne napovedi sever/jug ne bodo sprejeli. Naj pa tega svojega nateguna od Ciprasa zbrcajo, ker je v pol leta Grčiji povzročil neprecenljivo škodo.
strel?ek
13. 07. 2015 11.01
-2
naj Cipras odstopi da ne bo zapisan v zgodovino,človek ki je Grčijo spravil na kolena z pomočjo EU
topo
13. 07. 2015 16.21
+1
Na kolena so Grčijo spravili evropski strokovnjaki ki je njihov program fuč
BellaCiao
13. 07. 2015 10.46
+17
Evropska unija je nastala kot POLITIČNA unija z jasno določenimi cilji. Ne more delovati na ekonomskih temeljih, ker tega ne omogoča njen ustroj. Enotna valuta za tako raznoliko družbo je za večino poguba. Delamo izključno za potrebe 1 bogatih katerim stanje ustreza. Na dolgi rok tudi Nemčija nima koristi od sedanjega stanja, saj ji umira trg, ki si ga je ustvarila po svoji meri. Predvsem se Slovenija mora obrniti in nasloniti nase. Vrniti k tistemu kar nam naše okolje nudi. NE izvažati poceni dragocene surovine in drago uvažati cenene izdelke iz držav, ki so nam vzor. Sami lahko zase storimo največ in se upremo 4. Reichu, ki ga vodi sramota Evrope Ga. Merkel.
ficfiric 1
13. 07. 2015 10.52
+1
Cak se mal pa te bodo oklical za lewaka....
BellaCiao
13. 07. 2015 10.40
+16
Da država lahko zavrne raznorazna izsiljevanja ipd. mora biti predvsem zmožna sama sebe prehraniti in preživeti. Za začetek. Slovenija je na žalost zelo izpostavljena saj smo v okviru bivše Juge imeli skoraj 90% samooskrbo, dandanes pa skoraj 70% hrane uvozimo. Poleg tega naše vodne vire žele privatizirati razne mednarodne korporacije. KAPITALIZEM je v nasprotju s KRŠČANSKO etiko in v nasprotju z zdravim razumom. Sistem je potrebno uničiti in izkoreniniti. Na žalost Slovenijo ves čas vodijo VLADE, ki delujejo v dobrobit finančnih lobijev. Tudi Cerarjeva NI izjema. Enako so delale tudi vlade Slovenske pomladi. GRČIJA res ni urejena dežela. Potrebno pa je pogledati kdo je to Grčijo tako zelo želel v EU! Reševati banke je zame BEDARIJA. Francozi in Nemci s zadevo pomagali zakuhati in danes naj sami rešujejo. Poglejmo Romunijo in Bolgarijo....Standard tam je daleč za vso našo bivšo skupno državo. Ampak Francozi (Romunija) in Nemci (Bolgarija) so imeli svoje interese in sprejeli ti dve državi v Unijo...na škodo prebivalcev obeh, ki živijo danes revnejše kot pred vstopom v EU... Zanimiva logika :)
Mr.
13. 07. 2015 14.24
+5
Vse je v interesu velikih in širitve trga za njihove korporacije... Kar se pa tiče krščanske etike je samo beseda... Drugače pa cerkev hlasta po denarju in premoženju tako kot vsi ostali ali pa še bolj!
Balki30
13. 07. 2015 09.32
+16
Edina razlika med revnimi in bogatimi je ta da revni verjamejo da morajo sposojeno tudi vrnit.....pa to.
Adolph
13. 07. 2015 10.47
+3
Se pravi,da so Grki zelo bogati,ker niso nikoli imeli namero vse te milijarde vrniti,po vzgledu Grkov iz casov Argonautov. . . .
tali?ni tom
13. 07. 2015 08.19
+4
tretji rajh laufa v polno! ampak , ni mi jasno kaj mislijo narodi evrope , vsaj obrobni! vsi ti pogoji so obsodba na suženjstvo in odvisnost in politični postopqači kimajo da jim bojo glave odpadle! vse za denar! saj je isti šmoren pri nmas , popolnoma smo okupirani s strani bruslja v odločitvah , sedaj po sprejetju ttip pa še odvisni od hrane! noro no! tole vseskup se ne bo dobro končalo! me je pa cipras razočaral oziroma njihov grški parlament! počepnili so in zapečatili sebe in nas druge! in sploh se ne gre za denar , šlo se je za demonstracijo moči nemcev! pa raja noče tega sprevidet! jao!
antiXfashizmXeuXgso
13. 07. 2015 09.11
+2
Še vsak rajh je šel v maloro in tudi ta bo šel.
civitasstain@gmail.com
13. 07. 2015 09.14
+4
waco. Ko je bilo pa pas za stisnit pa skup držat, je pa folk klecnil, nobene podpore vladi. Kakšno togovanje, sj ni Cipras mogel drugače!
marston
13. 07. 2015 07.48
+2
niso problem grki, problem so "banke", ki hočejo vladat celi evropi in izkoriščajo vse države, samo poglejte naše politiki, kako so veseli, ko bo mramor v bruslju se lahko pohvalil, da smo zapisali v ustavo, kar je evropa hotela, samo še več...kar nemčijo z orožjem ni uspelo, ji bo sedaj z bančnim sistemom
Saloreich
13. 07. 2015 07.34
+6
Haha SchwarzeTEUFEL kaj a Rusi jih bodo pa kar zalagal z denarjem al kaj sanjač? :)
zvizi
13. 07. 2015 06.25
+3
Nekateri ste mnenja, da naj Grčija izstopi iz EU. In ?? Hočete povedati, da jim potem ni potrebno vrniti zapravljenega denarja. Bi bilo zelo preprosto, človek v banki najame kredit, potem pa zamenja banko !?
Aijn Prenn
13. 07. 2015 06.32
+7
Ne, samo s svojimi mahinacijami ne bodo več zniževali vrednosti evra napram drugim valutam
civitasstain@gmail.com
13. 07. 2015 09.19
+3
zvizi. Nisi na tekočem. To so napravile mnoge države, da so napovedale bankrot. Ko pa države stojijo spet na nogi pa vračajo kredite. Kak boš ti vračal kredit, če si gospodarsko pogorel. Tu je pa res jasna slika evrope, Bolj nam je ne morejo politiki "prehvalit"
japk
13. 07. 2015 06.07
-9
Kako mi gre angela Merkel na živce . se obnaša , kot da je ona sama evropska unija . Nemci naj plačajo vojno škodo , pa grlom se kakšna milijarda ostane ...
tali?ni tom
13. 07. 2015 08.23
+1
stavit da bojo prvi "svetovalci" v grčiji , naslednja država bo naša! in nemška zastava zraven naše!zanimivo minusi! folk , mlečezobci niti ne dojemajo kakšno razdejanje so po evropi , tudi grčiji naredili nemci , kazen se jim je pa odpisala! in ravno zneski odškodnin bi državam pomagali na zeleno vejo , tudi sloveniji! ampak ne , ščitit nemce ki verjetno napeto čakajo kdaj bo dozorel čas da po obrobnih državah nastavijo svoje nemške voditelje , ne več domačih pomagačev! grem
antiXfashizmXeuXgso
13. 07. 2015 09.10
+0
in naši vrli nemškuterji bodo prav ponosno šprehali po schwabsko in vihali nos nad slovenstvom. Že videno.....tudi epilog.
ficfiric 1
13. 07. 2015 09.35
+6
Waco...to se pa strinjam...ko bi nemci sedaj vrnil kar imajo se za vrnt ker pac niso bi bli vsi na zeleni veji..tako so pa nemci na zeleni veji..pa ostalim pametujejo kako in kaj....hahahaha....sam res so to burleske da vecjih ni...za piko na i se pa slovenci kregate o rdecih in belih...vsake volitve obkrozite iste prisklednike pa jamrate stalno o nekih frakcijah izpred 70let...vi se ne boste premaknil na bolje nikoli...ker zivite v zgodovini...se zmeri vas po hostah podijo stalin in podobni...kradejo vas pa eni in isti ze od 91. naprej...ko hres mal po svetu sele vidis kolk je slovenija zahojena v vseh pogledih..in pol zacnete povelicevati se drzave ki dejansko niso nic boljs od slo...klanfate kako v s.koreji zivijo na bone itd, pa pustimo njihov rezim ker pac tud njihova diktatura nima nic z komunizmom...to vam zahod prodaja pravljice...pa kako ne mors niti v drzavo itd..pravljice na kvadrat..verjetno amerom res ne pustijo prevec vohljati na okoli drugace pa lahko gres noter in ven kot tujec po mili volji..sedite na letalo pa pejte v zda recimo..pa poglejte kolk jih tam zivi od bonov pa kolk je brezdomcev itd...ceprav jih neb smelo bit ker niso s.koreja...lahko drzava cveti na racun ostalih okrog ki jih ozemajo...sam enim pac ne potegne...vidte sam kar vam fini gospodje v kravatah po tv flancajo..
ficfiric 1
13. 07. 2015 10.54
+0
Japk...ze po minusah vidis logiko tistih ta pristnih slovencev...nemcem ni treba nic vracat ker so nemci in so zakon...ceprav jokat pa znajo slovenci bolj kot kaksen drug....kolk le trpijo....
bad brains
13. 07. 2015 14.46
+1
Aijn Prenn
13. 07. 2015 05.20
+27
Ej, Cipras, kaj pa zastonj elektrika in zdravstvo kot si obljubljal pred volitvami?? Kdaj bo to na vrsti?
civitasstain@gmail.com
13. 07. 2015 09.22
-2
Se veseliš, da Ciprisu ni uspelo, kar je misli? Pomagati ubogim? Aj aj, kako ste eni umazan!
bad brains
13. 07. 2015 14.43
+1
Se veselim. Če bi takemu oslu uspelo, kot je Cipras, potem gre v maloro cel svet.
Racio
13. 07. 2015 16.01
Bad brains, svet je že dolgo u malori... Tvoje razmišljanje pa ustreza tvojemu vzdevku.
topo
13. 07. 2015 16.26
Ciprasu bo uspelo,če evropski mogodci ne bodo popustili Grčiji je v enem letu tretja svetovna vojna.Mali narod ima teh bogatašev in iskoriščevalcev dovolj..
DAEMONIUM
13. 07. 2015 05.08
+3
Grki ven iz te gnile Evrope in se obrnite Rusom po pomoc, slabse vam ne more biti!
Aijn Prenn
13. 07. 2015 05.54
+16
Ruski kreditodajalci imajo ponavadi učinkovito izterjavo. Če ne gre drugače, se dolgovi poravnajo s tanki. Dvomim, da bi grkom to bilo všeč.
antiXfashizmXeuXgso
13. 07. 2015 09.12
+3
Tanke znajo tudi drugi voziti, ne samo Rusi.
civitasstain@gmail.com
13. 07. 2015 09.24
+3
EU se grški narod tudi ne smil, samo da dobijo nazaj kapital. Je to tudi tvoja ideologija?
bad brains
13. 07. 2015 14.42
+2
Je. Tudi meni se ne smilijo in hočem svojih 900 EUR nazaj.
Diškor
13. 07. 2015 01.18
+12
CIPRAS JIH JE NA OBE OČESI KASIRAL IN ŠE KAKŠNO OKOL KEPE.
civitasstain@gmail.com
13. 07. 2015 09.27
+3
Cipras bi več v evropskem parlamentu kasiral, pa naokrog gledal, kdaj bodo drugi roko dvignil pri glasovanju. To mi je že iz zgodovine poznano. Kravam dat sol pa bodo pokorno šle za tabo!
gongash
13. 07. 2015 01.13
+29
naj izstopijo iz evroobmočja
civitasstain@gmail.com
13. 07. 2015 09.29
+5
Maš prav. Pa bodo vsaj za eno spoznanje o eu bogatejši!
Diškor
13. 07. 2015 00.01
+19
TAKOJ VEN, TO SEM ŽE PRI PRVI KRIZI REKU, PA BI PRIŠPARAL 1,6M.
LLLEPI
13. 07. 2015 00.02
+10
civitasstain@gmail.com
13. 07. 2015 09.31
+0