Tujina

FOTO in VIDEO: Da bi ustavili vlak, so ležali na tirih

Metzingen, 26. 11. 2011 08.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nemška policija in protijedrski protestniki so se spopadli na severu Nemčije. Policija je protestnike, ki nasprotujejo železniškemu prevozu visokoradioaktivnega tovora jedrskih odpadkov v skladišča, razgnala z vodnimi topovi.

Policiji je nasprotovalo od 700 do 800 okoljevarstvenih aktivistov.
Policiji je nasprotovalo od 700 do 800 okoljevarstvenih aktivistov. FOTO: Reuters

Neredi so v zgodnjih jutranjih urah izbruhnili v severnonemškem mestu Metzingen pred prihodom visokoradioaktivnega tovora jedrskih odpadkov, policija pa je morala protestnike razgnati z vodnimi topovi. Nemške oblasti si prizadevajo tovor do skladišč jedrskih odpadkov dostaviti še do konca tedna.

Policija je morala protestnike, ki nasprotujejo prevozu jedrskih odpadkov po tirih, razgnati z vodnimi topovi.
Policija je morala protestnike, ki nasprotujejo prevozu jedrskih odpadkov po tirih, razgnati z vodnimi topovi. FOTO: Reuters

Posebne policijske enote so z vodnimi topovi razgnale manjšo skupino izgrednikov, ki so se oddaljili od bližnjega kampa demonstrantov, kjer pri progi tabori med 700 in 800 aktivisti. Protestniki so na policiste v polni bojni opravi domnevno metali dimne bombe. Izgredi so trajali dobro uro, po umiku policijskih enot pa so se napetosti umirile.

Nemške policijske enote so morale skupino protestnikov kasneje s solzivcem razgnati s tirov tudi na progi pri mestu Dahlenburg. Medtem je drugi del policijske enote z vodnimi topovi in v polni bojni opremi podrl tudi barikade, ki so jih na progi čez gozd postavili nasprotniki jedrskih transportov. Navkljub temu, da so aktivisti poškodovali del proge v Franciji, je jedrski tovor že prispel čez nemško mejo in je na poti proti svojemu cilju.

Močno zastražena vlakovna kompozicija prevaža kar 150 ton visokoradioaktivnih jedrskih odpadkov, tovor pa po tirih vozijo proti skladiščnemu prostoru v mestu Gorleben na Spodnjem Saškem.

Vlak je svojo pot iz jedrskega centra za obdelavo jedrskih goriv v Normandiji začel že v sredo, tudi tam pa so prevoz spremljali spopadi med policijo in več sto protestniki, ki so poskušali prevoz preprečiti tako, da so se postavili na tire v bližini mesta Valognes.
Tokratni prevoz je zadnji v nizu dvanajstih prevozov nemških jedrskih odpadkov, ki so jih v zadnjih nekaj letih poslali na pot v jedrske depoje v Gorlebnu.

Nemški in francoski okoljevarstveni aktivisti so do zdaj podobne akcije v želji, da bi preprečili pošiljke nevarnih odpadkov, že izvedli v preteklosti, zaradi izgredov pa je morala domala vsako leto posredovati tudi policija. Protestniki poudarjajo, da tovrstni prevozi močno ogrožajo zdravje ljudi in okolje.

Tokratna pošiljka je prva po odločitvi kanclerke Merklove, da bo Nemčija zaprla vse jedrske elektrarne do leta 2022. Nemška vlada je sklep sprejela po jedrski nesreči v japonski elektrarni Fukušima.

Jedrski grožnji navkljub Francija še vedno vztraja pri ohranitvi jedrskih elektrarn, saj pridobivajo tako kar tri četrtine električne energije, zaprtju elektrarn pa je francoski predsednik Nicholas Sarkozy močno nasprotoval, ker bi bilo tako ogroženih na stotine delovnih mest.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tinetone
26. 11. 2011 23.14
+0
elektriko naj jim izklopijo pa ogreavnje
skodelica kave
26. 11. 2011 19.12
-2
podpiram namen ampak ne način. bolj pametna bi bila razstrelitev tirnic
vzhod
26. 11. 2011 11.35
+0
a so zato ubili 50.000 libijcev da jim kao prinesejo demokracijo da bojo v ne,coji delali tole?
hansola
26. 11. 2011 10.12
+14
Okoljevarstveniki pa so opranoglavci eni, nasprotujejo eni najbolj ekoloških energij na svetu! Naj grejo raje demonstrirat pred vlakom, ki prevaža premog.
keramicar2
26. 11. 2011 20.30
+2
točno tako, edino varnost v JE morajo korenito izboljšat pa bo
EmperorP
26. 11. 2011 09.15
+10
Pravilno, saj morajo nekako pripeljati do skladišč. Če pa njim to ni prav pa naj odpadke dostavijo tem aktivistom na dom.