Tujina

Z raketami bi odgovorili na spletne napade

Washington, 01. 06. 2011 08.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Pentagon je sestavil nov osnutek strategije spletne varnosti. Ta predvideva, da bi lahko na resne spletne napade, ki povzročijo smrt, uničenje ali velike motnje, odgovorili z vojaško silo.

Pentagon razmišlja, da bi na spletne napade odgovarjal tudi z vojaško silo.
Pentagon razmišlja, da bi na spletne napade odgovarjal tudi z vojaško silo. FOTO: iStockphoto

Ameriški časopis Wall Street Journal je objavil osnutke dela nove strategije Pentagona, ki zadeva morebitne odgovore na vse pogostejše spletne oziroma elektronske napade. Nova strategija naj bi bila enostavna – če pride do blokade z resnimi posledicami, bo odgovor uporaba vojaške sile.

Pentagonova strategija spletne varnosti predlaga, da bi lahko na resne spletne napade, ki povzročijo smrt, uničenje ali velike motnje oziroma posledice, podobne tistim po pravem vojaškem napadu, odgovorili z vojaško silo. Tu bi šlo na primer za napade na prometno infrastrukturo, na vlado in podobno.

Strategija, ki spletne oziroma elektronske napade enači s fizičnimi, je še v obliki poročila in še ni potrjena, vendar je že vnaprej sporna. Podobno bi potem lahko na spletne oziroma elektronske napade iz ZDA oziroma kakšne ameriške zaveznice odgovorile države, kot je Iran. Vprašanje je tudi, kako zlahka bi se odločili za vojaški odgovor na spletni napad na primer iz Kitajske ali Rusije.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (33)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ma5t3r
02. 06. 2011 17.14
amrtika amerika soo zakon--carji samo tako naprej ura
Žiga Habjan 1
02. 06. 2011 06.52
Kaj pa če bo napad prišel iz amerike same?!
Krimsky
01. 06. 2011 20.48
A je že zmanjkalo bolj pametnih razlogov za »false flag operations«?
reider
01. 06. 2011 20.46
ELISA47 svaka ti čast za komentar,skoraj sn crkno od smeha:)
reider
01. 06. 2011 20.38
ja prav tisti zadnji stavek sem mislil napisat kot komentar že na začetku ,ko sem prebral naslov.vrjetno je amerika mislila na kak maroko al pa kaj takega.RIBA MALE JE,VELIKIH PA SE BOJI
Ramzess
01. 06. 2011 15.19
Neutrino="Ja, nova generacija raket u IP seeking iskalno glavo je že v razvoju :)" Je že razvita, sicer se ne bi uvajal zakon, ...a res ne razumeš kako deluje sistem. PikiPes="Kaj pa v primeru, da je heker tudi američan? Bodo potem napadli sami sebe?" Ne bodo, ker se bo takrat to definiralo in obravnavalo drugače. Gre, kot vedno, za motive v ozadju, da se uvede taka in podobna neumnost. Martian="še enkrat preberi članek...ne govori o takih hekerskih napadih ko so sedaj...ampak o takih ki bi povzročili smrt,uničenje....na take napade,pa je popolnoma logično da bo odgovor vojaški...pa ne samo v ZDA...na take napade bi isto odgovorile tudi Rusija,Kitajska...itd." To sploh ni bistvo, ...pakiranje ni enako vsebini, ...gre za motive v ozadju. Teorija je eno, praksa pa drugo.
Ramzess
01. 06. 2011 15.00
"...da bi lahko na resne spletne napade, ki povzročijo smrt, uničenje ali velike motnje oziroma posledice, podobne tistim po pravem vojaškem napadu, odgovorili z vojaško silo. Tu bi šlo na primer za napade na prometno infrastrukturo, na vlado in podobno." Zdaj pa so ššli že predaleč, ...bo neke starše zdaj strah bombnega napada na hišo, če njihov nadebudnež vdrl v vladni računalnik, ...eh, no, pa čisto upravičeno jih bo, da ne omenjamo sosedov. Bodo bombardirali hišo mladeniča, ki vdrl in sabotiral omrežje semaforjev, ... Pa zgornji odstavek je treba specifičneje definirat, ...takole sploh ni jasno, kaj konkretno mislijo, ...tole v sedanji obliki, je moč razlagati na mnogo načinov, ...in spet bomo priča zlorabam ipd. "Strategija, ki spletne oziroma elektronske napade enači s fizičnimi, je še v obliki poročila in še ni potrjena, vendar je že vnaprej sporna." Saj, čista neumnot, ne glede na sorodne posledice, enačiti jabolka s hruškami. Očitno je, kot je to običaj na tistih nivojih, je zadeva že, na nekem nivoju potrjena, sicer ne bi obstajali 'realni' motivi, za uvedbo takih ...
bita3
01. 06. 2011 14.52
To je konkreten odgovor zakaj Mladić sedi v Haagu ni hotel po njihovo!Kje je pravica na tem svetu
SuperBATman.3
01. 06. 2011 13.18
Njihovo najboljse orozje so mediji in propaganda ! Najboljse opravicilo za tisoce in tisoce mrtvih je pa "peace & democrasy"
Martian
01. 06. 2011 12.55
DedekLakai01.06.2011, 10:446 Glede na to, da je do sedaj blo večina hekerskih napadov na Ameriko iz Kitajske in Rusije me prav zanima kak si bodo upali njih napadit... ma so smešni. -- še enkrat preberi članek...ne govori o takih hekerskih napadih ko so sedaj...ampak o takih ki bi povzročili smrt,uničenje....na take napade,pa je popolnoma logično da bo odgovor vojaški...pa ne samo v ZDA...na take napade bi isto odgovorile tudi Rusija,Kitajska...itd..
Elias47
01. 06. 2011 11.18
Saj sem vedel, da bodo slej ko prej pokazali svoje karte; kdo je pravo zlo na tem planetu! Že vidim Obmano, kako ima govor v kongresu; "We will not tolerate any outside threat on the security of our country. On every provocation we are going to react decisevly, with curage and without mercy... bla-bla-bla!" Sem jst pred leti govoril, da, ko so na predsedniški kampaniji promovirali Obmano kot "the chosen one", tako kot Hitlerja pred osemdesetimi leti, da to ni slučaj, da je za "elito" Obmana enak "izbranec", kot je to bil za njih pred osemdesetimi leti Hitler, in da bo Obmana odigral podobno vlogo kot Hitler. Ker se približuje čas, ko imajo namen dokončne uresničiti svoje načrte, pa seveda morajo začeti kazati svoje karte. Smili se mi ta svet, ker se ni ničesar naučil iz naukov izpred sedemdeset - osemdeset let, in bo zaradi tega prisiljen ponoviti zgodovino. Podobno, kot je bilo opozarjanje Gandija, pred drugo svetovno vojno, zaman, je bilo vse opozarjanje tudi tokrat zaman. Planet zombijev!!!
PikiPes
01. 06. 2011 10.52
Ja kaj čemo? Bin Laden le mrtev, treba je poiskati novega, še bolj bolj izmuzljivega sovražnika.
Elias47
01. 06. 2011 10.51
To je tisto; to je tisti pravi, čisti TERORIZEM!!!! Terorizem je v osnovi vedno pomenilo da močnejši zatira šibkejšega, ne pa obratno, kar nas zadnjih 10 let skušajo indoktrinirati mediji. Tale članek je čisti dokaz, da so ZDA TERORIST NO 1!!!!!!!!!!
Elias47
01. 06. 2011 10.46
Ma to ne moraš več verjet kaj se na tem planetu dogaja! Kakšna fantastična ideja; s tem bodo dobili popoln izgovor za popolno kolonializacijo celega planeta! Pri "terorističnih napadih" so morali dokazovati, da so to res bili, pa tudi prikrivati, da so jih morali izscenirati sami, da so dobili izgovor za kolonializacijo kakšne države; s tole idejo pa še jim "dokazov" ne bo treba dostaviti; ampak bodo lahko enostvano rekli: "...-bili smo napadeni spletno, naš računalničar se je, ker ni mogel več listati po pedofilskih straneh, ker je bila stran dol, tako zadrl, da je čistilka dobila srčni infarkt, tako da imamo smrtne žrtve, raziskave so pokazale, da je bil to hekerski napad iz Somalije, kjer je heker hakiral Pentagon s svoje hišice na drevesu, štrom pa je imel napelan kar po srabotu, zato bomo zbombandirali celo Somalijo"... pa bo to zopet nekaj v stilu 9-11. Haaaa .... odpira se jim cel horizont možnosti; pa še nobenih dokazov jim ne bo treba dostavljati, imajo pa prečudivit izgovor, da lahko zbombandirajo vse države sveta. Potem pa nas fotrajo z neko tralalal grožnjo "islamskih skrajnežev", stari ...... Tapravi in največji norci na tem planetu so na zahodu, predvsem v ZDA, demonski prostozidarski psihopati!!!!! Temu planetu ni več pomoči; to je že čista dekadenca; ekstaza smrti!
DedekLakai
01. 06. 2011 10.44
Glede na to, da je do sedaj blo večina hekerskih napadov na Ameriko iz Kitajske in Rusije me prav zanima kak si bodo upali njih napadit... ma so smešni. Pošlejo raketo na Kitjsko, Kitajska ne odgovori z napadom ampak z zahtevo, da Amerika odplača vse dolgove in posojila Kitajski in Amerika lahko proda vse tiste njihove rakete =)
PikiPes
01. 06. 2011 10.42
Kaj pa v primeru, da je heker tudi američan? Bodo potem napadli sami sebe?
ninja.bloc
01. 06. 2011 10.39
neo kon fašizem na pohodu. ameriške sanje so postale ameriška nočna mora - problem celega planeta.
Neutrino
01. 06. 2011 10.29
Ja, nova generacija raket u IP seeking iskalno glavo je že v razvoju :)
jez_jezen
01. 06. 2011 10.12
aja, zdej mi je potegnilo, Iran ma nafto, Rusi pa plin.
jez_jezen
01. 06. 2011 10.11
aja, zdej mi je potegnilo, Iran ma nafto, Rusi pa plin.