Tujina

Z računalniškim črvom nad bogatenje urana

Teheran, 30. 11. 2010 14.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Računalniški črv je prizadel iranske centrifuge za bogatenje urana, je priznal predsednik Ahmadinedžad. V Teheranu so prepričani, da jih Zahod spet poskuša sabotirati.

Bogatenje urana v Isfahanu
Bogatenje urana v Isfahanu FOTO: Reuters

Iranske centrifuge za bogatenje urana je napadel računalniški črv, ki povzroči, da se začnejo nenadzorovano vrteti, zaradi česar se pozneje pokvarijo. Vladni uradniki so trdili, da so ga odkrili, še preden je povzročil škodo, zdaj pa jih je predsednik Mahmud Ahmadinedžad postavil na laž.

Priznal je namreč, da so težave imeli, a hkrati dodal, da niso bile velike. "S pomočjo programske opreme, ki so jo namestili, jim je uspelo povzročiti težave na manjšem delu centrifug. To je bilo slabo in nemoralno dejanje, a naši strokovnjaki so jih odkrili in danes jim kaj takšnega ne more več uspeti," je povedal Ahmadinedžad.

Računalniškega črva, poimenovanega Stuxnet, so odkrili že pred meseci, zanj pa po pričakovanju okrivili zahodne obveščevalne službe. Zanimivo je, da je v začetku novembra po podatkih Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) začasno ustavil program bogatenja urana. O razlogih so lahko le ugibali, glavni osumljenec pa je bil prav Stuxnet.

Iranski program bogatenja urana je vzrok velikih skrbi mednarodne skupnosti, kjer vlada prepričanje, da ga nameravajo uporabiti tudi za izdelavo orožja.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ochi
01. 12. 2010 23.29
malo čudno se mi zdi, da bi bili računalniki v tako pomembnem laboratoriju "omreženi" izven stavbe. to je bilo ročno vnešeno.
Abacus
01. 12. 2010 00.21
Tako ,vojne pa nebo. Saj ce bi zeleli vojno nebi s kiber-napadi onemogocili iranske jedrske objekte ampak bi jih pustili ,da se razvijejo in bi potem pod pretvezo napadli. Ocitno se nobenemu ne splaca vec vstopati v vojno. Ali pa je to dogovor USA-Kitajska ,da je volk sit in koza cela.
Misija1
30. 11. 2010 20.57
@ klemenju: Se vidi da nimas pojma. Naj ti razlozim. Imas prav ko trdis da se obogaten uran nahaja v reaktorjih. Iz njega pride se bolj obogaten, nikakor pa ne dovolj za jedrsko bombo. Zato MORA v centrifuge, kjer se locijo izotopi in tako ostane cimvec fizijskega materijala. Se pravi, da bose vedel zakaj se centrifuge uporabljajo - izkljucno za bogatenje urana nad procentom, ki se uporablja za raziskave. In imajo jih toliko kot ti je rekel Ca6e, dovolj da v enem letu obogatijo dovolj urana za par jedrskih bomb. Samo na sreco se niso tako dalec, ker se ne poznajo delovanja in glavne principe.
Martian
30. 11. 2010 19.53
janez6a30.11.2010, 15:37 -1 and Cia:) ---- ma kaka CIA...oni še en wiki niso sposobni sesuti,bodo pa to
Ca6e
30. 11. 2010 17.45
klemenju Zadostno količino, Iranci jih imajo samo v tem obratu 6400 kar je 5200 več kot jih potrebujejo za vse delujoče Jedrske elektrarne ki jih imajo, tudi une ki se bodo odprle leta 2016 če se bodo! To je isto kot bi mi imeli 5000 centrifug za jedrsko elektrarno! Vsi slovenci bi bili na nogah in govorl d se ne splača, iranci bi tudi bili če bi lahko, pa žal je vsak samo enkrat in guncanje!
Ca6e
30. 11. 2010 17.42
lamis, to agresijo vas učijo v Koranu?!? V čem bom goru večnem ognju, al kako so že piše vsak drug odstavek. Kako lahko verjameš v vero ki je nastala 2000 let za židevsko, 500 let pred Krščansko, ki je bila prepisana židovske, no vsaj tisto kar jim je pasal iz, in v vero ki je prepisala od Krščanske, tudi tisto kar jim je pasal(zgleda so meli ful radi ogenj)! Mislm morš bit res bedak, ali pa človek ki hoče na tak način koga izkoristiti!
Ca6e
30. 11. 2010 17.37
Lamis, šele letos so spremenili zakon, da se poročajo lahko deklice stare 18 let, in tudi s tem ima spolne odnose, iz prejšnih 12. Če imaš v zakonu napisano da je to legalno še ne pomeni da v očeh nisi pedofil, si človek, in dokler se boš obnapšal tako boš človek, do sedaj si pa musliman, in kot sam veš vi sami ločite na "mi muslimani in ostali ljudje" vi sami se imate za nekaj drugega, samo najslabše je to ker mislite da ste več, oz. pa ste manj, ker sama logika pove da sledite nečemu kar ne obstaja nečemu kar je prevara tisočetja, in sledite nekomu ki ne obstaja. Ko mi boš dokazal da obstaja, se bomo drugače pogovarjala, jst ti lahko dokažem da je nič drugega vesoljec iz drugega planeta! In tako kot vedno čez 10000000 ust nastane iz 10cm ribe 10m postrv! Že po tem da te dokaze cerkev nikoli ni priznala, šele pred kratkim je izjavila da je mogoče tudi ta teorija, je dokaz da je vse prej bila laž! Ostalo naj ostane tvoja domišljija, in ga vzami kot nekega izvanzemaljca, ne pa nekega vodnika!
klemenju
30. 11. 2010 17.23
tudi jaz mal dvomim, da jim je uspel taki napad, ker z njim ne dosežeš velik mora pa nekdo tvegat, da taki program namesti (to nimajo na netu da bi en hekno) in škoda vohuna za tako malenkost. Drugač pa take centrifuge dvomim da bodo kdaj delale za irance jedersko orožje, ker za orožje jih potrebuješ ogromno število pa še v zelo malih količinah da proizvajaš, tak da po vsej verjetnosti kar govorijo resnico ko rečejo da delajo gorivo za svojo lahkovodno (taka je tud v krškem) nuklerko (boljša opcija za proizvodnjo orožja so težkovodni reaktorji kot jih ma S. Koreja al pa Izrael (njihov reaktor ni pod nadzorom )).
lamis
30. 11. 2010 17.19
ca6e ca6e ca6e,,,,,,,,
lamis
30. 11. 2010 17.15
ca6e ca6e ca6e jarane jarane ,,,jooooooooj
lamis
30. 11. 2010 17.14
ca6e. daj da te spoznam kdo si,,full bi te rad spoznal,,,da ti povem kdo je pedofil...kaj pravis??
Ca6e
30. 11. 2010 17.03
Najnovejša novica: Ahmidžinedad si je v nesreči zlomil nogo, ko je sestopal po stopnicah iz mošeje. Za pripetljaj je okrivil imperialistični zahod in zioniste, ker so 1500 let pred našim šetjem pogruntali štenge! Vse muslimanske države so bile na nogah! hehe prvo ga napišejo, potem jim uide izpod nadzora, in na koncu okrivijo zahod. Nekje so ga morali stestirati kako dela, pa zgleda predobro, in ni čudno da je sedaj človek ki je sodeloval pri projektu, čudežno umrl za kar so spet obsodili Imperialistični Zahod in zioniste! V državi v kateri te obsodijo vohunstva samo zaradi barve in vere, ne verjamem da bi se lahko infiltrirali neki agentje in bili v zadnjih 3 letih tako dejavni brez vsakih sledi. Še rusi niso mogl svojih spečih agentov skrit, kaj šele da bi bili dejavni!!! p.s. Najbolj sumljivo mi pa je to, da govorijo o eksploziji avta v katerem je umrl znanstvenik, a na slikaj je razločno videti prerešetan avto s strelnim orožjem! Še ko lažejo se ne znajo lagt, kaj pa češ drugega pričakovat od musličov, kot pa da branja svojga pedofilskega boga!
YUGO45
30. 11. 2010 16.20
MENE SKRBIJO POSEVNOOKI A NE ARABCI,KI JIH IZRAEL OPAZUJE KOT BIG BROTHER!
janez6bbb
30. 11. 2010 15.37
Martian
30. 11. 2010 15.25
Bravo Mossad!