Tujina

Z ognjem nad nafto?

New Orleans, 28. 04. 2010 17.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ker prizadevanja za omejitev madeža nafte v Mehiškem zalivu, ki je v morje iztekla po nesreči na naftni ploščadi, ne uspevajo, odgovorni razmišljajo, da bi namerno zanetili požar.

"Na ogroženem območju bi zanetili požar, ki bi bil seveda pod nadzorom, saj bi s posebnimi ovirami na gladini zajezili madež. To je preizkušena metoda, ki se je izkazala za uspešno, saj na tak način zgori med 50 in 95 odstotkov nafte v zajezenem območju," je pojasnila Mary Landry iz obalne straže, ki nadzoruje akcijo čiščenja.

Eksplozija na naftni ploščadi-1
Eksplozija na naftni ploščadi-1 FOTO: Reuters

Dosedanja prizadevanja namreč ne obrodijo sadov. Družba BP je doslej na vse načine poskušala zapreti ventile, da bi preprečila nadaljnje izlivanje. Pri tem so si pomagali s posebnimi robotskimi podmornicami na dnu morja, na območje so poslali okoli 30 posebnih plovil, s helikopterji pa so škropili posebno snov, ki naj bi pomagala pri razgrajevanju madeža.

Landryjeva se zaveda prednosti in slabosti omenjene rešitve. "Treba je upoštevati, da se madež premika proti obali Louisiane, kjer je okoli 40 odstotkov mokrišč in drstišč za nešteto rib in ptic," pojasnjuje, okoljski strokovnjaki pa menijo, da se bodo ptice in druge živali bolj verjetno izognile goreči vodi kot naftnemu madežu, čeprav bi strupeni hlapi lahko ogrozili prosto živeče živali.

Gre za nenavadno alternativo, a ker dnevno v morje še vedno izteče približno 1.000 sodov (42.000 litrov) nafte, zapiranje ventilov z roboti pa bi lahko trajalo še mesece, se Landryjeva boji, da bo v nasprotnem primeru prišlo do ene največjih ekoloških katastrof v ameriški zgodovini.

Iztekanje na globini 1.525 metrov so odkrili v soboto, štiri dni po tem, ko je na naftni ploščadi prišlo do eksplozije, zaradi česar se je potopila. Madež se zdaj razteza že na okoli 274.100 kvadratnih kilometrov. Nahaja se približno 32 kilometrov od obale, a s pomočjo vetra jo bo dosegel v soboto.

Eksplozija na naftni ploščadi-2
Eksplozija na naftni ploščadi-2 FOTO: Reuters

Po nesreči je izginilo 11 delavcev na ploščadi, in čeprav njihovih trupel še niso našli, upanja zanje ni več. Reševalne ekipe so uspele pravočasno na varno prepeljati več kot sto delavcev, 17 jih je bilo poškodovanih.

Licenco za črpanje nafte je imela družba BP PCL, sorodniki enega pogrešanega so zoper njo že vložili ovadbo. Preiskava o vzroku nesreče sicer še poteka.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Abacus
28. 04. 2010 20.50
JanezNovakJohn 28.04.2010, 17:57 5 Morda bi jim lahko pomagali Rusi, Švedi ali Japonci. Le zaprositi jih je potrebno. Močni znajo zaprositi za pomoč. Amerika je že drugič pokazala da je šibka na svojem ozemlju. Prvič v New Orleansu ob orkanu in poplavah, drugič sedaj. Le prositi je treba ! ! /// So Rusi prosili za pomoc ,ko je eksplodiral jedrski reaktor leta 1986 ,ali ko je potonil Kursk v Barentsovem morju??? Enako bi lahko trdil ,da so rusi sibki na svojem ozemlju ,in samo prosti je treba za pomoc? Velike drzave ze zmorejo ,tudi Kitajska je zmogla ko je imela par katastrofalnih potresov v svoji zgodovini. Pomoc je sicer doborodosla ,ampak veliko primerjerneje jo je podeliti revnim drzavam v razvoju ,ki jo zares potrebujejo ,v casu katastrofe pa sploh. Ce je pa bil tvoj post namenjen delanju se norca iz nesrece ,pa nimam kaj dodati!
malipandit@email.si
28. 04. 2010 19.56
hudo brihtno tole z zaziganjem nafte, kot da bi rezali roko zaradi bolecine v prstu...
skydrol7
28. 04. 2010 19.36
crpanje olja iz morskega dna je precej komplicirana in evarna zadeva - vremenske nevsecnosti , okvara naprav za crpanje (zadnji primer) in mnoge druge .... da ne govorimo o okoloskih posledic za morsko zivlje.................
servo.marcus
28. 04. 2010 18.04
Ja, lahko bi pomagal marsikdo, če bi lahko zaprl votlino v morju od koder vre nafta. Zato tudi razmišljajo o vžigu.
JanezNovakJohn
28. 04. 2010 17.57
Morda bi jim lahko pomagali Rusi, Švedi ali Japonci. Le zaprositi jih je potrebno. Močni znajo zaprositi za pomoč. Amerika je že drugič pokazala da je šibka na svojem ozemlju. Prvič v New Orleansu ob orkanu in poplavah, drugič sedaj. Le prositi je treba ! !