Tujina

Z noži napadli policijske postaje in državne urade

Peking, 26. 06. 2013 10.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Na severozahodu Kitajske se je množica spopadla s policisti. Napadalci so bili oboroženi, pri tem pa je najprej umrlo 17 ljudi, ko pa so policisti odgovorili na nasilje, je umrlo še deset izgrednikov.

V nasilnih izgredih v avtonomni pokrajini Šinjiang na severozahodu Kitajske je bilo ubitih najmanj 27 ljudi. Množica je z noži napadla več policijskih postaj in državnih uradov ter zažgala več policijskih avtomobilov, pri čemer je umrlo 17 ljudi. Napadalci so ubili devet policistov oziroma pripadnikov varnostnega osebja in osem civilistov. Vsaj še trije ljudje so bili ranjeni in se zdravijo v bolnišnici.

Policisti so se odzvali s streljanjem in ubili deset izgrednikov. Skupno je torej umrlo 27 ljudi.

Oblasti so aretirale tri osumljence in še iščejo več ljudi, ki so zbežali s prizorišča napadov. Podrobnejše informacije o napadalcih niso znane.

Nasilje med Ujguri in Hani

Kitajska pokrajina Šinjiang je bila v zadnjih letih večkrat prizorišče spopadov med muslimansko ujgursko manjšino in hansko večino. Veliko Ujgurov namreč Hane dojema kot vsiljivce, ki so zasedli njihovo domovino. Kitajske oblasti na drugi strani ujgurske proteste vztrajno označujejo kot delo separatistov, ki dobivajo podporo od somišljenikov v tujini.

Že aprila je bilo v spopadih med policijo in lokalnimi prebivalci v regiji ubitih 21 ljudi. Oblasti so takrat za izgrede obtožile "teroriste". V zadnjem času pa je bilo v regiji zaradi "verskega ekstremizma" aretiranih devet ljudi.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bucymd
26. 06. 2013 17.10
kitajci bojo to že sami rešili!
Ramzess
26. 06. 2013 11.17
-1
Z noži gredo na oborožen spopad, ni čudno da je bilo toliko žrtev.