Tujina

Z mobilnim telefonom tudi na letalu

Bruselj, 04. 04. 2009 08.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na letalih je že mogoče klepetati po mobilnih telefonih, saj ima opremo, ki tovrstno storitev omogoča, že 27 letal. Do konca leta naj bi jih bilo dvakrat toliko.

Mobilni telefon
Mobilni telefon FOTO:

Aprila 2008 je komisija uvedla pravila za uskladitev pogojev glede storitev mobilne telefonije na letalih v EU. Leto kasneje so ta pravila omogočila dvema ponudnikoma mobilnih komunikacijskih storitev na letalih, OnAir iz Ženeve in londonskemu AeroMobilu, začetek poslovanja v Evropi. Povezujeta se z letalskimi družbami, ki so zainteresirane za ponudbo tovrstnih storitev svojim potnikom.

Trenutno tri evropske letalske družbe – irski Ryanair, portugalski TAP in britanski bmi – vzpostavljajo storitev na svojih flotah. Ustrezno opremo ima 27 letal, pričakovati pa je, da se bo številka do konca leta podvojila.

Poleg tega letalske družbe natančno določajo pogoje, pod katerimi lahko potniki uporabljajo telefon na letalu, da bi tako zagotovile širši sprejem nove storitve pri potrošnikih, poleg tega pa analizirajo uvedbo storitve pri že opremljenih letalih. Cena storitve se trenutno giblje od 1,60 evra za minuto pogovora oziroma 0,43 evra za kratko sporočilo navzgor, odvisna pa je predvsem od zemeljskega mobilnega operaterja, ki ga potnik izbere.

Komisija je lani sprejela tudi ureditveni ukrep za zagotovitev varne uporabe mobilnih komunikacijskih storitev na letalih v celotni EU in za vzpostavitev pogojev za podjetja, da ponudijo te storitve na letih, ki pogosto prečkajo več mej.

Letalo Ryanair
Letalo Ryanair FOTO: Reuters

Evropski pristop je služil kot model za uporabo drugod po svetu. Več letalskih družb zunaj Evrope (Qantas, Emirates, Malaysian Airlines, Royal Jordanian, Wataniya, Virgin Australia) je preizkušalo storitev, trenutno pa jo ponujajo na približno 40 letalih, ki so že opremljena. Druge letalske družbe želijo slediti temu primeru. Ker standard GSM prevladuje po vsem svetu, je poslovni model privlačen, saj lahko potniki uporabljajo svoje mobilne telefone.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ramzess
05. 04. 2009 19.43
Acila="V Ameriki so se po mobiji na letalih pogovarjal že 11. septembra 2 0 0 1 !" Hja, naj bi se, pa vendar je vprašljivo kako, po kakšnih telefoni, če. Hkrati se pojavlja zgodba, da so vsi klici bili scenirani, lažni, kar pomeni da so svojci, izbrani svojci poslušali bodisi lažne ljudi, bodisi posnetke. Ljudje uporabljajo različne telefone, tako je težko reči, kako, kaj, kdaj. Znano je da uradna resnica 11/9 ne drži. Tonček Balonček="Ja včasih so pač grozili, da se bo vsa elektronika v avionu zmešala, če bom imel prižgan aparat!" Larifari, razlog je zgolj ekonomski, da bi se koristilo telefone na letalu, poleg nadzora komunikacij seveda. S prepovedjo telefoniranja v letalih, se lažje prikrivajo napake pri nesrečah, ali namerno uničenje letala. Sicer pa je logično, da mora biti oprema letala (kot je v avtomobilih) prilagojena tako (že v načrtovanju), da je signali telefona ne motijo, poleg tega ne deluje na istih signali, sicer s prepovedjo potrjujejo prav. Poleg tega so dokazali, da telefoni ne motijo opreme, vsaj ne telefoni, ki jih uporabljajo navadni ljudje. Logično dejstvo je, da vsak potnik pričakuje, da je oprema letala prilagojena, da je signali telefonov ne motijo. Kaj drugega je v današnjih časih že ker sporno. Drugo če signal telefone na letalu sploh doseže, letalo bi moralo imeti ojačevalce (usmerjevalnike) signala, ki ga prejema iz satelita. Pijanec22="Emirates ima časovne intervale, kdaj je dovoljeno telefonirat, ker ljudje nimajo kulture in bi se v takih zaprtih prostorih menili vsevprek." To ni slabo, vendar je sicer ovira. "Saj pa nihče ne bi mogel na npr. 10 urnem letu prenašat, da bi se pol kabine igralo po telefonu od dolgčasa." Prvič, tako dolgo ne drži nobena baterija telefona, drugič, vsak pameten ima s sabo slušalke za telefon oz. druga elektronska igrala, enako velja za otroke.
pijanec22
04. 04. 2009 20.14
Emirates ima časovne intervale, kdaj je dovoljeno telefonirat, ker ljudje nimajo kulture in bi se v takih zaprtih prostorih menili vsevprek. Saj pa nihče ne bi mogel na npr. 10 urnem letu prenašat, da bi se pol kabine igralo po telefonu od dolgčasa.
Tonček Balonček
04. 04. 2009 19.41
Ja včasih so pač grozili, da se bo vsa elektronika v avionu zmešala. če bom imel prižgan aparat! Če z Adrio letiš dovolj blizu Ryanair letalu, lahko na hitro potelefoniraš!
due
04. 04. 2009 10.52
Limbek tudi sedaj imamo prižgane mobitele na letalu, le da se ne moremo pogovarjati ker ni signala. ne vem zakaj bi zaradi tega strmoglavil??? v avtu imaš tudi prižgan mobi in ti navigacija normalno dela.
Limbek
04. 04. 2009 10.37
stavim, da bo avion strmoglavil, ker bodo na njem imeli prižage mobitele... Logika!!
glast
04. 04. 2009 09.50
važn d je na Emiratesu tud :):) se bomo še večkrat pelal znjim <3
Acila
04. 04. 2009 09.45
Halo, kaj je vam, pa kje vi živite.... V Ameriki so se po mobiji na letalih pogovarjal že 11. septembra 2 0 0 1 !
mirsad1001
04. 04. 2009 09.41
ne morem verjeti...a je to aprilska šala?
Lenca8
04. 04. 2009 09.33
jeeeeeeeeeeeee, kk je to lepo slišat. :)