Tujina

Z Lizbonsko pogodbo bo možen izstop iz EU

Bruselj/Ljubljana, 04. 10. 2009 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Z Lizbonsko pogodbo bodo odločitve v EU večkrat sprejete z večino kot s soglasjem vseh držav, integracija pa bo imela tudi ''zunanjega ministra'' in stalnega predsednika Evropskega sveta.

S potrditvijo Lizbonske pogodbe na referendumu na Irskem je bila odpravljena glavna prepreka za uveljavitev Lizbonske pogodbe, ki EU prinaša številne novosti. Te naj bi v zelo kratkem času skoraj za enkrat razširjeni EU omogočile učinkovito delovanje in okrepile njeno vlogo v svetu pa tudi omogočile nadaljnje širitve.

Lizbonska pogodba, imenovana tudi reformna pogodba, je naslednica ustavne pogodbe, ki so jo na referendumih leta 2005 zavrnili Francozi in Nizozemci. Ena temeljnih točk nove pogodbe je krepitev odločanja s kvalificirano večino na račun soglasja, ki pa še ostaja na najbolj občutljivih področjih, na primer v skupni zunanji in varnosti politiki.

Predsednik Evropske komisije Barroso je bil navdušen nad tem, da so Irci v drugem poskusu sprejeli Lizbonsko pogodbo.
Predsednik Evropske komisije Barroso je bil navdušen nad tem, da so Irci v drugem poskusu sprejeli Lizbonsko pogodbo. FOTO: Reuters

''Zunanji minister'' za celotno EU

Lizbonska pogodba predvideva dva pomembna nova položaja – eden od teh je položaj "zunanjega ministra EU", ki pa je bil v primerjavi z ustavno pogodbo preimenovan v visokega predstavnika Unije za zunanje zadeve in varnostno politiko.

"Zunanji minister" bo sicer "dvoklobučnik", saj bo hkrati tudi podpredsednik Evropske komisije, s čimer bo združena funkcija sedanjega visokega zunanjepolitičnega predstavnika in komisarja za zunanje odnose.

"Zunanji minister" bo izvoljen za pet let hkrati s potrditvijo nove komisije in bo stalni vodja Sveta ministrov za zunanje zadeve, ki bo ločen od Sveta ministrov za splošne zadeve, ki mu bo še vedno predsedovalo rotirajoče predsedstvo. V pripravah na nov sistem švedsko predsedstvo EU že uvaja ločeno zasedanje sveta za zunanje in sveta za splošne zadeve. Ob tem se bo uvedla tudi skupna zunanja služba EU.

EU z enotno pravno entiteto

EU bo imela z uveljavitvijo Lizbonske pogodbe enotno pravno entiteto, kar ji bo omogočalo podpisovanje mednarodnih sporazumov. Nova pogodba predvideva tudi, da bosta Evropski svet in Evropska centralna banka postala uradni instituciji, tako da bo po novem institucij sedem, ne pet. Svet EU bo v pogodbi naveden kot Svet ali Svet ministrov, Sodišče Evropskih skupnosti pa se bo preimenovalo v Sodišče EU.

Evropski svet s stalnim predsednikom

Po nekaterih špekulacijah naj bi se mesto predsednika Evropskega sveta obetalo nekdanjemu britanskemu premierju Tonyju Blairu, vendar Barroso o imenih še ne želi govoriti.
Po nekaterih špekulacijah naj bi se mesto predsednika Evropskega sveta obetalo nekdanjemu britanskemu premierju Tonyju Blairu, vendar Barroso o imenih še ne želi govoriti. FOTO: Reuters

Evropski svet bo kot nova institucija dobil tudi svojega stalnega predsednika, s čimer se uvaja drugi pomemben visoki položaj v EU. Sedaj je predsednik Evropskega sveta šef države, ki za šest mesecev predseduje EU, po novem pa bo predsednik izvoljen za dve leti in pol s kvalificirano večino držav članic z možnostjo podaljšanja mandata.

Lizbonska pogodba sicer predvideva zmanjšanje števila komisarjev po letu 2014, vendar je Evropski svet lani decembra po zavrnitvi pogodbe na Irskem odločil, da bo vsaka država članica ohranila svojega komisarja tudi po uveljavitvi Lizbonske pogodbe. Zagotovljeno komisarsko mesto je bila namreč zahteva Irske za sklic drugega referenduma.

Okrepljen Evropski parlament

Lizbonska pogodba predvideva tudi krepitev edine neposredno voljene institucije, Evropskega parlamenta. Najpomembnejši postopek odločanja Evropskega parlamenta, postopek soodločanja, ki se bo po ratifikaciji nove pogodbe preimenoval v "redni zakonodajni postopek", bo veljal praktično za vse politike EU, kar pomeni, da bo v skoraj vseh zakonodajnih postopkih Evropski parlament enakovreden Svetu.

Reformna pogodba – na zahtevo Poljske šele z letom 2014 – uvaja tudi nov sistem odločanja z dvojno večino v Svetu za zakonodajo, ki ne zahteva soglasja. Kvalificirana večina je dosežena, če je za 55 odstotkov držav in 65 odstotkov prebivalstva. Če Svet ne odloča na podlagi predloga komisije, je potrebna večina 72 odstotkov držav članic in 65 odstotkov prebivalstva.

Irci so na prvem referendumu rekli ne Lizbonski pogodbi, pred tem pa so njeno predhodnico ustavno pogodbo na referendumih zavrnili tudi Francozi in Nizozemci.
Irci so na prvem referendumu rekli ne Lizbonski pogodbi, pred tem pa so njeno predhodnico ustavno pogodbo na referendumih zavrnili tudi Francozi in Nizozemci. FOTO: Reuters

Do leta 2014 pa ostaja v veljavi sistem glasovanja iz Pogodbe iz Nice. Od leta 2014 do 2017 bo v veljavi prehodno obdobje, v katerem bo sicer veljal nov sistem, vendar bo mogoče na pobudo posamezne države še vedno uporabiti sistem iz Nice. Z letom 2014 se uvede tudi nova oblika kompromisa iz Joanine, ki skupini držav omogoča odlog zanje sporne odločitve za razumen rok, čeprav ne dosegajo praga blokirajoče manjšine.

Konec tristebrne strukture

Reformna pogodba odpravlja tristebrno strukturo, s čimer krepi pristojnost EU v pravosodju in notranjih zadevah (tretji steber). Velika Britanija si je pri tem izborila številne izjeme, s čimer je želel premier Gordon Brown preprečiti referendum, na katerem naj bi Britanci po vseh napovedih zavrnili novo pogodbo. Izjeme si je izborila tudi Irska.

Janša in Rupel sta Lizbonsko pogodbo v imenu Slovenije podpisala 13.12. 2007. Slovenija jo je nato 29.1.2008 še ratificirala.
Janša in Rupel sta Lizbonsko pogodbo v imenu Slovenije podpisala 13.12. 2007. Slovenija jo je nato 29.1.2008 še ratificirala. FOTO: Reuters

Lizbonska pogodba predvideva tudi spremembo sestave Evropskega parlamenta, v katerem bo sedelo 750 evropskih poslancev in predsednik. Slovenija bo imela z Lizbonsko pogodbo enega poslanca več kot sedaj, torej osem poslanskih sedežev.
Z Lizbonsko pogodbo se poveča tudi število generalnih pravobranilcev za tri, pri čemer bo mesto stalnega generalnega pravobranilca dobila tudi Poljska in tako bo na Sodišču EU enajst generalnih pravobranilcev, od katerih jih bo šest stalnih.

Omogočen bo izstop iz EU

V reformni pogodbi je še novost, ki jo je predvidevala tudi ustavna pogodba, in sicer določba, ki državam članicam prvič omogoča, da legalno in formalno končajo članstvo v EU. V EU sicer obstaja primer, ko je neko ozemlje nehalo biti del EU (Grenlandija), vendar zdaj ni formalnega vzvoda za izstop iz EU.

Šefi držav ali vlad članic EU so Lizbonsko pogodbo slovesno podpisali 13. decembra 2007 v Lizboni, zato je po portugalski prestolnici tudi dobila ime. V parlamentih so jo ratificirale že vse države članice, na referendumu pa tudi Irska, vendar postopki še niso popolnoma končani na Poljskem in Češkem, kjer še manjka podpis evroskeptičnih predsednikov Lecha Kacyznskega in Vaclava Klausa.

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Abacus
10. 10. 2009 00.36
Grim_reaper Ni res! Na Balkan Slovenija izvozi le 20 % ,tako da ne zavajaj! Na Sever predvsem v Nemčijo in avstrijo ,pa tudi v Italijo gre pa 60% slo izvoza! ostalih 20% po ostalih državah EU ali po svetu!
yarrick
08. 10. 2009 19.46
"Pravite da Nemčija ne rabi EU ? Kaj mislite pa da je EU za Nemčijo!? En velik trg in če nisi član EU-ja imaš zelo omejen pristop temu trgu! Seveda gre pri Nemčiji 50% izvoza v ZDA in Kanado in Kitajsko in drugam ,ampak je EU vseeno pomemben faktor za Nemčijo ,nebi sicer propadla brez EU ,se pa z njim krepi!" Mi smo imeli povezave (trgovinske in ostale) že pred vstopom v EU !!! ne zavajaj ljudi z neresničnimi dejstvi. Poleg tega imamo pa precej več izvoza na balkan kot pa na zahod in sever. Tako da je to vse skupaj malce nerresnično.
castnasestra
05. 10. 2009 08.54
Le zakaj Barroso odkrito ne (od)govori ... med drugim o tem, kakšne vse kupčije so v resnici sklenjene ... tudi z Blairom, hmm ... Mimogrede, če že kam, potem sodi v Haag, ne pa v Bruselj, tale Blair!
pirahna
04. 10. 2009 19.14
Hrvati not,mi pa ven iz EU
6-5
04. 10. 2009 18.28
Z Lizbonsko pogodbo bo možen izstop iz EU Mogoče je zdaj možnost za drugo švico v deželi mleka in medu pod južnimi alpami A se predstavljate slap Savice iz medu in mleka, skale pa naj bi bile iz piškotov. Na bregovih pa bi čepeli sesalci s slamicami v ustih
Bolivar
04. 10. 2009 16.44
-1
Politično gledano pa je EU združitev vseh tistih ozemelj ,ki so nekoč bile poseljene z razlinimi narodi Evrope in ki so meje spreminajli razni sporazumi! Italija je imela slovensko primorje ,Istro ,del Dalmacije in sedaj bo to v EU ,sicer nebo del Italije bodo pa njeni državljani lahko brez meja potovali na ta območja ,podobno je s Slovenci ,ki imamo prost dostop brez meja na ozemlja Avstrije in Italije koder živijo naši zamejci. No kar se tiče pa Nemčije ,je pa precejšen del sedanje Poljske bil prej nemški in tudi tam še vedno živi nemška manjšina in spet ni meja torej ni ovir . Tudi med Nemčijo in Francijo so bila v preteklosti sporna ozemlja ,danes so tako rekoč od obeh pa čeprav ima na teh teritorijih pristojnost Francija. Nekaj podobnega naj bi bilo z Irsko in VB kar se tiče spora pri Severni Irski. Problem nastane le ko Poljska meri na svoja nekdanja ozemlja ,ki so ji bila odvzeta s sporazumom "Ribbentrop-Molotov" in v tem je pojasnjena močna podpora Poljske vstopu Ukrajine in ob ugodni politični klimi tudi Belorusije v EU ,čeprav to ni realno vsaj še desetletja ne! Podobno poljski želji ima Romunija svojo glede vstopa Moldavije ali nekdanje Besarabije v EU. Takih primerov je še nekaj.
Bolivar
04. 10. 2009 16.32
Pravite da Nemčija ne rabi EU ? Kaj mislite pa da je EU za Nemčijo!? En velik trg in če nisi član EU-ja imaš zelo omejen pristop temu trgu! Seveda gre pri Nemčiji 50% izvoza v ZDA in Kanado in Kitajsko in drugam ,ampak je EU vseeno pomemben faktor za Nemčijo ,nebi sicer propadla brez EU ,se pa z njim krepi!
privat.baldrick
04. 10. 2009 16.32
The toilet didn't move tokrat, so technically it's a yes.
privat.baldrick
04. 10. 2009 16.21
Na prvem irskem referendumu so za vabo ljudstva uporabili teorijo splava, in na osnovi tega izpostavili tekočo družbeno gospodarsko politično situacijo, kot so irska neodvisnost, fiskalije, in vojaška neodvisnost, združeno kraljestvo pa jim je prek televotinga prepustilo golo teorijo, pravni goodnight kiss, reformni take a piss, eden dovolj za cel EU.
cohiba.cubana
04. 10. 2009 10.46
B VELIKA PROPLICA BLAIR BO DOBIL ENO VODILNIH FUNKCIJ V EU ! BRAVO JEBIVETER BLAIR SPET SI SE UGNJEZDU !
zuper
04. 10. 2009 10.30
tron3
04. 10. 2009 10.14
LetancaD Nemčija je gospodarsko tako močna da ne rabi EU da ti je jasno, samo BMW s okrog 130 tisoč zaposlenimi ustvari 3x več dohodka kot Slovenija s 700 tisoč zaposlenimi na leto. Kje so pa oni dolžni da nas podpirajo?
Leandra
04. 10. 2009 09.17
Hitlerju ni uspelo.....sedaj pa brez boja po zaslugi domačih izdajalcev recimo takšnih kot jih je Ljubljani vsepovsod polno..ki bi lastno mamo prodali za pet centov.. raste veliki Rajh.. Kalo že Hitler..ena nacija..en denar.." ein Geld "...ein God...eden Bog...ein Furher.....in kako je pameten ta stari ata brez Doktorata ampak z zdravo kmečko Logiko..vse ve...
intel1
04. 10. 2009 09.06
kake bebovske izjave da bo nemčija brez EU propadla globalizacija je sam neki mal drugače kot je hotel hitler, ko bo zagustilo bodo veliki jahali male in prepir bo tu, kot je blo v jugi. gremo stavit da to ne bo špilalo dolgo le posledice bodo hude
Leandra
04. 10. 2009 09.04
Če ne bi drugič..bi bilo tretjič..in četrtič..?? V demokraciji se posiljuje tako dolgo dokler se ne doseže svoj cilj.. Cilj opravičuje sredstava...?? je način...Stalina..Rimokatoliške Cerkve...ter demokratične Amerike in njihovega Pudlja Evrope.. Poznamo iz posiljevanja Slovencev z Lokalno samoupravo " Nikad kraja država pa v bankrot "..
L3T4NC4
04. 10. 2009 08.56
nehajte kvasiti bedarije.. sploh ne veste kako in komentirate stvari, ki jih ne razumete... Nemčija je brez EU pogorela, pa naj bo še tako močna.. verjemite
Brabus
04. 10. 2009 08.40
Kot sem že večkrat povedal,bodo imeli Nemci čez 5let vsega dovolj,in bodo prvi iztopili.
Klampfman
04. 10. 2009 08.24
Slovenija bi potrebovala neko pogodbo, ki bi omogočala hitro znebitev nesposobnih vlad.
tron3
04. 10. 2009 07.56
Takoj na referendum o iszstopu iz EU, mislim da bodo Nemci prvi ki bodo izstopili iz EU, jo ne rabijo he,he....pa naveličani so rediti Bruseljsko administracijo