Tujina

Z 'izrednim davkom' želijo rešiti državo pred katastrofo

Lizbona, 02. 07. 2011 09.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Novi portugalski premier je napovedal izredni davek, ki bo pobran le letos, plačila pa bodo oproščene osebe, ki prejemajo minimalno plačo. Lotil se je tudi privatizacije državnih podjetij. Ljudje so že napovedali proteste.

Novi portugalski premier Pedro Passos Coelho pri varčevalnih ukrepih ne bo nič kaj prizanesljivejši kot njegov predhodnik Jose Socrates. Ti vključujejo tudi dodatni davek na prihodek, ki naj bi v državno blagajno letos prispeval okoli 800 milijonov evrov, poročajo tuje tiskovne agencije.

Passos Coelho je napovedal izredni davek, ki bo pobran le letos, plačila pa bodo oproščene tiste osebe, ki prejemajo minimalno plačo. Ta davek naj bi državo "rešil pred katastrofo".

Prav tako je v minulem tednu portugalski premier napovedal, da se bo njegova vlada v tretjem letošnjem četrtletju lotila privatizacije državnih podjetij. Med drugim naj bi prodali 20-odstotni delež energetske družbe Edp in 49-odstotni delež elektrodistributerja Ren.

Tako so konec maja protestirali v Lizboni. Zbrani so opozarjali na po njihovem mnenju napačne odločitve, ki jih sprejemajo politiki, bankirji in drugi.
Tako so konec maja protestirali v Lizboni. Zbrani so opozarjali na po njihovem mnenju napačne odločitve, ki jih sprejemajo politiki, bankirji in drugi. FOTO: Reuters

Passos Coelho je napovedal še temeljito reformo izobraževalnega sistema, ki ga krivijo za pomanjkanje dobro izobražene delovne sile in počasnega sodnega sistema. Premier je sicer v četrtkovem nagovoru parlamentu razkril le malo podrobnosti, je pa napovedal, da bodo na primerih, ki se vlečejo že več let, začele delati posebne skupine sodnikov.

Poslancem je Passos Coelho pojasnil, da ga stanje javnih financ "zavezuje k novim žrtvam". Portugalska je v primežu "negotovosti in zaskrbljenosti" in država se še nikoli v svoji demokratski zgodovini ni srečevala s takšnim izzivom, je ocenil.

Prosili za finančno pomoč, dobili vrsto nalog

Berač v Lizboni.
Berač v Lizboni. FOTO: Reuters

Prejšnja portugalska vlada socialističnega premierja Socratesa je marca odstopila, potem ko parlament ni izglasoval paketa ukrepov za izhod iz finančne krize. Portugalska je bila nato prisiljena zaprositi za mednarodno finančno pomoč, v zameno pa mora izvesti vrsto varčevalnih ukrepov in reform.

Portugalski javnofinančni primanjkljaj je leta 2009 dosegal 10,1 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP), lani pa 9,1 odstotka BDP. Letos in prihodnje leto naj bi se portugalsko gospodarstvo skrčilo za po štiri odstotke, 12,4-odstotna stopnja brezposelnosti pa naj bi se še zvišala.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Allbr
02. 07. 2011 20.54
wearechange si se mi zdi precej boljši portal.
Tonček Balonček
02. 07. 2011 17.45
Drugače sploh ne more biti, imeli so komunajzarje, Janše oa nikoli, posledivce so seveda logične. Lahko nam zadajo! Poltugalci na volitbvah, za rtazliko od nas, nimajo upanja. In škod abi bilo, če bi Janšo aretitali ali mu sodili zaradi (izmišljenih konstrtiktov seveda) p0atrij, potems e nam zruši vse upanje"!
galjot
02. 07. 2011 14.17
DOKTRINA ŠOKA 2 DEL
bunto
02. 07. 2011 13.18
Lenuhe cerkvene je treba obdavčit pa bo državna blagajna polna.
Tone 12345
02. 07. 2011 12.04
Noro vse živo propada!!!
artifakt
02. 07. 2011 11.27
v srednjem veku so davke plačevali pod prisili in neposredno "gospodarju" oz vladarju/kralju, sedaj, nekaj stoletij pozneje pa celotno zadevo "vladarji" zavijejo v ekonomijo in finančni svet in z umetno ustvarjenimi finančnimi krizami spodbudijo države, da svoj dolg terjajo od državljanov na način varčevanja, odpuščanj, dvigovanju cen dobrin in dvigovanju davkov, da lahko države zmanjšajo soj dolg, ki ga imajo pri svetovnih bankah. ...vsi pa vemo, kdo uporavlja s svetovnimi bankami mar ne? ...glede na to, da je večina sveta v "gospodarksi krizi" in je toliko in toliko držav na robu bankrota, potem takem mene goreče zanima, kam je denar od vseh teh držav izpuhtel? ..nekdo ga mora kopičit pismo no... kdaj bo ljudem postalo jasno, da je denar izmišljena vrednota in kot taka nima veze s stvarnim svetom, ko bomo začeli ignorirat denar in živeli mimo njega, bodu tudi "vladarji" izgubili svojo moč in tudi funkcijo.... VSE JE V NAŠIH GLAVAH!! MI SMO VLADARJI VSEGA!!.... samo zavedati se mormo to...
Jimi1
02. 07. 2011 11.16
Pahor v odhajanju si tudi še lahko česa podobnega omisli. Kar se mene zadeva naj obdavči še prostitutke in zvodnike, dilerje in ostalo mafijo.... Da bi obdavčil luksuz, luksuzna vozila, jahte,vile, parfume, draga oblačila in nakit mu seveda na kraj pameti ne pade.... Je potrebno po malem človeku-svojem volilcu "nabijati" in eliti dajati....
skodelica kave
02. 07. 2011 10.21
Svet gre u šupak
gozdar1
02. 07. 2011 10.11
@MOSSAD001 Mislis v veselicko...
MOSSAD001
02. 07. 2011 09.52
Bolje NEBO NIKOLI !!! Kako pa bo,boste videli čutili v prihodnje-VSE GRE V 3 PISANE MARJETICE !!!
Slo.pogreb
02. 07. 2011 09.44
Kolk spremljam te krize pa recesije zadnje case da mi je ze jasno da privatizacija drzavnih pjodjetji ter nekakasni "ekstra" davki so t.i. zadnji napori obupanih s katerimi se nic kaj ne bo resilo , mislim da jih caka usoda Grcije ,katea si je samo kupila cas za nekaj mesecev , s tem zadnjim posojilom