Tujina

Mednarodni boj proti nasilju nad ženskami

Madrid, Ljubljana, Strasbourg, 25. 11. 2008 09.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Med dnevi boja proti nasilju nad ženskami španska vlada uvaja nadzor nad nasilneži z GPS napravami. Slovenci proti tovrstnemu nasilju podpisujemo zaprisego.

Zaradi nasilja v družini je letos v Španiji letos umrlo že 58 žensk.
Zaradi nasilja v družini je letos v Španiji letos umrlo že 58 žensk. FOTO:

Španska vlada je med dnevi boja proti nasilju nad ženskami sprejela odločitev, da bo namenila pet milijonov evrov za sledilne GPS naprave, s katerimi bodo zagotovili, da bodo moški, obtoženi nasilja v družini, bolj spoštovali prepoved približevanja. To je še eden od mnogih ukrepov zoper visoke številke žrtev nasilja, zaradi katerega je v Španiji lansko leto umrlo 71 žensk, letos pa 58.

Podpredsednica španske vlade Marie Terese de la Vega je medijem povedala, da bo vlada z napravami, ki jih bo po sodnikovem nalogu uporabljala policija, poostrila nadzor nad moškimi, ki so bili v preteklosti nasilni do svojih partneric.

V boju tudi Slovenija

"V slovenski akciji Zaprisega za izbiro nenasilja je zaprisego do sedaj podpisalo skupno več kot 3000 posameznikov,“ je ob začetku mednarodnih dni proti nasilju nad ženskami dejala Špela Veselič iz društva SOS telefon. Iz društva, ki je namenjeno reševanju in lajšanju socialnih stisk ter težav žrtev nasilja v družini, še sporočajo, da so imeli v letošnjem letu kar 4448 klicev prizadetih žensk in otrok, kar pomeni v povprečju 15 klicev dnevno. Po njihovih besedah pa je velik tudi delež neprijavljenega nasilja, mnogo višji od uradnih podatkov.

Knjigo, v katero je mogoče podpisati zaprisego o izbiri nenasilja, je v ponedeljek odprl ljubljanski župan Zoran Janković, ki je poudaril, da v akciji "sodeluje čustveno". Strpnosti in spoštovanja različnosti se morajo po njegovem mnenju učiti že otroci v vrtcu in šoli.

Kampanje "Bele pentlje" so bili deležni tudi poslanci v parlamentu.
Kampanje "Bele pentlje" so bili deležni tudi poslanci v parlamentu. FOTO: POP TV

Generalnemu sekretarju Organizacije združenih narodov Ban Ki-Moonu bodo danes tudi slovesno predali podpise več kot štiri tisoč predstavnikov vlad držav članic OZN v podporo kampanji Mednarodnega razvojnega sklada za ženske Združenih narodov Reci NE nasilju nad ženskami. V imenu Republike Slovenije sta se kampanji pridružila tudi minister za zunanje zadeve Samuel Žbogar in direktorica Urada za enake možnosti Majda Pučnik Rudl.

Študija Sveta Evrope pravi, da imajo evropske države premalo varnih hiš.
Študija Sveta Evrope pravi, da imajo evropske države premalo varnih hiš. FOTO:

Ženskam premalo pomoči


Svet Evrope je ob svetovnem dnevu boja proti nasilju nad ženskami objavil študijo, ki potrjuje, da se dostopnost in kakovost storitev močno razlikuje med državami. Varnih hiš v večini evropskih držav po njihovih podatkih ni dovolj, vsaka tretja ženska pa je bodisi fizično napadena, prisiljena v spolni odnos ali kakor koli drugače zlorabljena.

Združeni narodi so 25. november določili za mednarodni dan boja proti nasilju nad ženskami, zato v teh dneh mnoge organizacije po vsem svetu prirejajo kampanje, srečanja in akcije proti nasilju nad ženskami, vključno z nasiljem v družini.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kriss714@amis.net
25. 11. 2008 23.03
Babam naj dajo nagobčnike, bo prec manj stolčenih. Pa tiste feministične čarovnice, ki normalne ženske šuntajo, te bi bilo treba zmetat na grmado, ali pa poslat arabcem na šolanje. Kuzle možačaste.
porka.malorka
25. 11. 2008 22.14
A veš kaj pomeni če ima ženska dve plavi očesi da ji je blo dvakrat povedan
Elena.s
25. 11. 2008 21.27
uuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu ku smo duhoviti
luciluk
25. 11. 2008 21.25
OK dobra ideja sa to bi morali najprej uvesti v Afganistanu.
onbekend
25. 11. 2008 21.22
Ej, fantje, malo ste šli predaleč. Vsak ima slabe izkušnje z nasprotnim spolom, ampak vsega pa ni treba sem zmetat.
sladoledcebula
25. 11. 2008 19.50
najprej baba zašiti faflo pa fuflo pa bo rec manj nasilja najbolj pravičen je neformalni družbeni nadzor če vidim žensko ki mi krade iz denarnice jo bom zalamal ona pa hitro na sodišče kok je boga
pijanec22
25. 11. 2008 19.26
Heh. Kakšno kršenje človekovih pravic. Kaj bodo zapestnice dobili tudi tisti, ki prdnejo v javnosti ali si prižgejo cigareto? Namesto da bi ženske prevzele odgovornost zase in odšle od takšnega moškega, se država zateka k nesmiselni kontroli nad življenjem nekoga.
d.b
25. 11. 2008 18.54
semersixx a Ženske se imamo v primerjavi z Islamom tukaj dobro...kaj pa naj bi to pomenilo,da smo kaj manj vredne od vas moskih,ki to v vecini sploh vec niste...večina moskih (se zdaleč v isti koš nočem metati tistih ki to niste)v današnjem času so zlizani mamini sinki,ta zadnji dober kaliber pa so naredili nekje konec 50 ih. Tisti moški ki tepe ženske je en navaden usrane,ki si ne upa spravit na sebi enakega,ker ve da bi bil tepen,zato se rajši spravlja doma za zaprtimi vrati na svojo ženko ali na svoje otroke.Takšni moški...se temu sploh lahko reče moški?Pod pojmom moški si ženske predstavljamo nekoga ki nas bo varoval,nas imel rad in nas zaščitil v primeru da bi to bilo potrebno,ne pa nekoga ki se bo spravljal na nas ker si na tiste ki bi se mogel ne upa,torej sebi enakim.
ServerAUTOMATIC
25. 11. 2008 17.53
sEDAJ BODO ŽENSKE ŠE BOLJ MLATILE PO MOŠKIH.
semersixx
25. 11. 2008 16.47
ja to je use odvisno od odnosov ŽENSK in MOŠKIH skoraj vse je v razumevanju, imaš vse vrste žensk in moških s slabimi odnosi z dobrim, to je use stvar nesamozavesti in nezrelosti v ženski ali moškem, LAHKO PA BI NAREDLI TAKO KOT VI ISLAMU KJER ŽENSKE NIMAJO NOBENIH PRAVIC MORJO HOTID POKRITE POSLUŽAT MOŠKEGA OZ. MOŽA USE KAR JIM ON REČE U BISTVU SKORAJ SUŽENJ MOŠKIM TKO DA ŽENSKE SE MAJO TLE V PRIMERJAVI Z ISLAMOM DOBRO
deadea
25. 11. 2008 16.45
ne vendar. to se dogaja pri nas, tako napredni kulturi. ne morem verjeti. sem mislil da se to togaja samo v drzavah bliznjega vzhoda
onbekend
25. 11. 2008 16.17
tomi.passion in Dragon_13 - Sem ženska in se do neke mere strinjam z vama, čeprav menim, da ste vsaj vi, tomi, malo preveč ekstremni. Sama sem zrasla v družini, kjer je mami dobesedno psihično norela in izzivala, češ kar udari me, bom pa klicala policijo. Verjamem, tega je verjetno ogromno. Nismo pa vse take. Jaz sem se naučila, da je to odraz nezrelosti, nesamozavesti, da to ni način. Oče je bil copata, ampak moj partner to ni, ker si ga kot takega nikoli ne bi želela. Sva enakovredna v vsem, tudi gospodinjskih delih in težkem fizičnem delu zunaj, ampak se oba zavedava, da sva vendarle različna, vsak svoja osebnost, s svojimi potrebami, izkušnjami. Sama vidim, da se na podlagi takega razumevanja, dogovora, da složno skupaj živet in lepo razumet. Primerjam med svojim partnerstvom in tistim mojih staršev (seveda je oče skoraj znorel, odšel, ne živita več skupaj). Kaj pravita/e?
mali_M
25. 11. 2008 11.58
reptiljak, če ga ima moški, bi ga morala imeti tudi ženska. Če se napravi približata na manj kot, recmo na 50m, moškega naprava v trenutku upepeli. He he
reptiljak
25. 11. 2008 11.44
In kaj bodo s tem sploh dosegli? Vedeli bodo kje se nek moški ob določenem času nahaja. In to je to ...al bodo GPSe prpopal še na ostale člane družine? LOL.
Dragon_13
25. 11. 2008 11.29
Nasilje nad žensko v veliki večini primerov ne pride kar samo od sebe, v 90% procentih je vzrok v psihičnem nasilju, ki ga izvaja ženska nad moškim, dokler se mu ne strga, sledi pa fizično nasilje, alkohol, samomori... Zakonodajo je potrebno spremenit tako, da se bo žensko, ki izvaja psihično nasilje po hitrem postopku predalo v strokovno oskrbo na psihiatriji, da oni popravijo, kar so zamučkali starši nevrotičnih žensk.
tomi.passion@gmail.com
25. 11. 2008 11.10
Moški danes ne sme razmišljati s svojo glavo, moški mora danes ubogati in ugoditi ženski vedno in v vsem in moški je apriori storilec nasilnih dejanj, moški mora ponižno odstopiti razne politične in gospodarske funkcije ženskam in moški lahko spregovori samo takrat, če mu ženska dovoli. Sramotno, še bolj sramotno pa je, da je vedno več pezdetkov, copatkov in gejev kot npr. Milan.k , ki kot moški tiho kima takšnim feminističnim blodnjam. Da pa ne bo pomote, absolutno obsojam nasilje, absolutno pa obsojam to neenako obravnavo moškega in ženske pred organi pregona in sodnimi organi. Danes so ženske ne samo priviligirane, ampak celo nedotakljive. In dokler bo tako, bo vedno več pezdetkov, ki kimajo ženksam in vedno več takšnih zablojencev, ki izvajajo nasilje nad ženskami. Kar je ironično, saj feminizacija družbe pravzaprav prav spodbuja nasilje nad ženskami, saj se vedno več moških počuti ponižanih, potisnjenih v kot, medtem ko ženske postajajo vse bolj pogumne, agresivne in zakonsko nedotakljive. Dokler družba tega ne bo spoznala, toliko časa ne bo pomagalo nič.
milan.k
25. 11. 2008 10.36
Upam, da to bere kdo od naše vlade in organov pregona...
milan.k
25. 11. 2008 10.27
Za vzgled naši vladi in organom pregona...