Tujina

Z gasilnim aparatom nad baklo

London, 06. 04. 2008 14.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Londonu so aretirali več protestnikov. Eden je poskušal zgrabiti olimpijsko plamenico, dva pa sta želela ogenj pogasiti.

Bakla je pot začela v Olimpiji. Po 140.000 kilometrih, kar je največ doslej, bo maja prispela v Peking. Gostili jo bodo na šestih celinah.

Olimpijska plamenica je iz ruskega Sankt Peterburga prispela v London. Potovanje po mestu je začela na stadionu Wembley, od koder jo je ponesel dobitnik petih zlatih olimpijskih medalj Steve Redgrave. Baklo si je nato v osmih urah izmenjalo okoli 80 športnikov, umetnikov, politikov in drugih znanih ljudi, vse do 50 kilometrov oddaljenega Greenwicha.

Vendar pa se dogodek, ki je pritegnil veliko pozornosti, ni odvijal ravno v olimpijskem duhu. Zaradi zatiranja Tibetancev so številni prepričani, da si Peking olimpijskih iger ne zasluži. Pot olimpijskega ognja po Londonu so zato spremljali protesti in vzkliki v podporo Tibetu, našteli pa so tudi kar nekaj incidentov.

Neznani moški je presenetil Konnie Huq in ji poskušal izpuliti baklo, a so ga ...
Neznani moški je presenetil Konnie Huq in ji poskušal izpuliti baklo, a so ga ... FOTO:

Prvi se je zgodil pred Wembleyjem, ko so se trije protestniki začeli prerivati s policisti. Redgravu so poskušali preprečiti, da bi baklo odnesel na avtobus. Vse tri so aretirali. Nekaj milj dlje je protestnik zagrabil plamenico, ki je bila takrat v rokah TV voditeljice Konnie Huq. Policisti so ga odvlekli stran, procesija je za kratek čas obstala.

Še dva moška so prijeli, potem ko sta poskušala olimpijski ogenj pogasiti. Nanj sta se spravila kar z gasilnim aparatom. Skupaj so aretirali kar 37 ljudi.

Številne odpovedi

Biti nosilec olimpijskega ognja je velika čast, ki pa so se ji številni slavni Britanci odpovedali. S tem so izrazili protest proti kitajskemu ravnanju v Tibetu. Kljub temu si je plamenico izmenjalo kar nekaj zvezd, med njimi violinistka Vanessa Mae, tekačica Kelly Holmes, dekliška skupina Sugababes, tenisač Tim Henman in nogometaš Theo Walcott. Varuje jih kar 2000 policistov.

... policisti ustavili.
... policisti ustavili. FOTO:


  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

lup1
08. 04. 2008 15.56
pkorosec "... bi že vstopali v NATO in posiljajo svoje vojake na "mirovne" misije ..." In to je slabo, ker raje pošiljamo mi naše? "Ampak kaj, ko pa je budizem trenutno "IN"." Ja, trenutno so "IN" tudi OI. Pa kaj. "... ce jih izzivajo nasilni Tibetanci, ki vandalirajo." Ja, saj pri nas bi tudi bilo potrebno malo kitajskega vzgajanja. Delavci in študenti se ne morejo zadržati pred pisanjem parol po stenah stavb.
pkorosec
07. 04. 2008 13.16
No, Londončani pa so ta pravi. Sedaj ko se gre za Tibet in so Kitajci kao badguy-ji, sedaj si lastijo pravico, da pičijo neke matere Tereze. Kaj pa težnje Škotske, da se odcepijo od njih? Zakaj pa njim ne dajo tega referenduma? Pa Irska? Mislim, da je Velika Britanija res ena izmed zadnjih, ki bi lahko kritizirala Kitajsko nadoblast v Tibetu. Vse skupaj tole s Tibetom je, kot je ze večina ugotovila, pac navadna farsa. Kaj pa ostane Kitajskim oblastem, ce jih izzivajo nasilni Tibetanci, ki vandalirajo. Aja, Tibetanci pa ne vandalirajo, ker so budisti in so s tem kao nedolzne ovcke. Ne se slepit. Če bi se Tibet osamosvojil od Ljudske Republike Kitajske, ne bi minilo 10 let, ko bi že vstopali v NATO in posiljajo svoje vojake na "mirovne" misije po nareku svetovnega policaja. Ampak kaj, ko pa je budizem trenutno "IN". Če bi bile OI v Izraelu, pa se ne bi nihce razburjal, kajti trenutno se še noben znani filmski igralec ni identificiral s problemom Palestincev, tako kot Richard Gere s Tibetom. Pa Šri Lanka, vzhodni Timur? Falklandski Otoki, ki so bili ukradeni Argentini?
preprostež
07. 04. 2008 11.54
Niti ne, pravicen. Mimogrede, veš, kaj pomeni 'Ad Hominem'? Sicer pa ne bom debatiral o zrelosti. Vse to okrog OI in Tibeta je farsa. Obstajajo boljše in neprimerno bolj učinkovite poti, žal pa jih vedno prezrejo v želji po pozornosti.
pravicen
07. 04. 2008 09.31
mihey81 Youcantstopme vidva pa kaj več od kakšnih 20 ne štejeta a ? LOL
Youcantstopme
06. 04. 2008 22.05
Ja to bo res ful pomagalo Tibetancem, če zdaj takšen cirkus okoli tega delajo, kot da je ta problem nastal dva tedna nazaj... đizus ej... pa neki bojkot, lepo vas prosim... ta (politični) problem nima nobene zveze z olimpijskimi igrami oziroma vsaj ne bi smel met. Čudno, da so se na to komaj zdaj spet spomnili.
luka.6000000@gmail.com
06. 04. 2008 19.45
lup1
06. 04. 2008 18.19
mihey81 LOL. Kot da olimpijski komite pa spoštuje olimpijski duh? Kot da ga drogirani športniki? Da ga Kitajci? Verjetno pa je res kakšna žena manj, ki je pretepena v času OI. Boljše reklame ta neumna bakla itak ne more dobiti. Pač ja, za Tibet se ne bo nič spremenilo. Ampak spremenilo se za Tibet nebi niti, če na Kitajskem OI sploh nebi bilo. Kvečjemu bi bil ubit kak protestnik manj.
preprostež
06. 04. 2008 17.31
Toliko o olimpijskem duhu. V času antičnih Grkov so se neprestano vojskovali, samo med Olimpijskimi igrami so pa spoštovali premirje. Po koncu iger so se vrnili na bojna polja. Tile protestniki... NIČESAR ne spoštujejo. Tibet? Mar bi ukrepali že prej. Žal se ne bo NIČ spremenilo z bojkotiranjem iger.