Tujina

Z denarjem, ki ga zasluži z operacijami bogatašev, pomaga revnim

Kabul, 07. 09. 2015 10.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Plastični kirurg, ki z lepotnimi operacijami spreminja videz bogatih Afganistancev, brezplačno na pomoč priskoči tudi revnim ljudem, ki jim z nujnimi operacijami spremeni, včasih pa tudi reši življenja.

Plastični kirurg Abdul Ghafar Ghayur živi v Afganistanu, kjer je dostop do zdravstvene oskrbe omejen, številni pa si je niti ne morejo privoščiti. Zato se je odločil, da bo pomagal kolikor le lahko. Z denarjem, ki ga zasluži, ko bogatašem operira nosove in jim vbrizgava injekcije botoksa, opravlja življenjsko pomembne operacije pri ljudeh, ki si jih ne morejo privoščiti.

Ghayurjeva ordinacija ima sedež v prestolnici Kabul, v njej pa delajo zdravniki, ki jih vodi čut do sočloveka, s katerim poskušajo zapolniti luknje v sistemu javnega zdravstva, ki so nastale zaradi več desetletij trajajoče vojne.

Ghayur s pacientko
Ghayur s pacientko FOTO: Reuters

Med njegovimi pacienti so tako poslanci, poslovneži kot drugi bogataši, ki so pripravljeni plačati več tisoč evrov za plastične operacije, ki so dokaj nov fenomen v Afganistanu. Zaslužek mu omogoča dobro življenje, prav tako pa lahko z njim pomaga ljudem, ki pri njemu iščejo pomoč zaradi poškodb in bolezni.

''Če pride pacient in reče, da lahko plača le sto dolarjev (okoli 90 evrov), lahko to naredim za sto dolarjev (okoli 90 evrov). Ali za 20, ali 30,'' je povedal Ghayur. ''Če bi se odločili, da bomo počakali, da bo pacient zbral dovolj denarja za operacijo, mogoče ne bi imel več možnosti za preživetje,'' je še dodal. ''Brezplačno sem zdravil številne ljudi s kožnim rakom, ker so nekateri imeli majhne tumorje, ki so bili sto odstotno ozdravljivi.''

Najbolj priljubljena plastična operacija je operacija nosu, je povedal in dodal, da jih je od leta 2013, ko je odprl ordinacijo, opravil preko 500. Bolj redke so operacije prsi. Te stanejo od tri do pet tisoč dolarjev (okoli 2700 do 4500 evrov), odvisno od finančnega položaja pacienta. Od leta 2013 je takih operacij opravil le pet.

Z operacijami pomaga ljudem, ki si to lahko privoščijo, in tistim, ki si tega ne morejo privoščiti.
Z operacijami pomaga ljudem, ki si to lahko privoščijo, in tistim, ki si tega ne morejo privoščiti. FOTO: Reuters

Plastična kirurgija je v Afganistanu precej zanemarjeno področje. Zdravstveno ministrstvo je sporočilo, da je v državi registriranih le šest takih ordinacij, saj tega področja na medicinski fakulteti ne ponujajo. ''Večina kirurgov, ki oprerirajo srce in ledvice, opravljajo tudi kozmetične operacije,'' je povedal predstavnik ministrstva za javno zdravje, Mohamed Ismail Kawusi.

Ghayur pa je sporočil, da revni pacienti k njemu velikokrat pridejo po eni ali več neuspelih operacij, ki so jih opravili zdravniki, ki delujejo na področju vojnih ran. ''Če pacient pride, bo zdravnik poskušal. Ne bo rekel, to ni moje področje,'' je še povedal.

Javne bolnišnice so v Afganistanu kronično v pomanjkanju denarja in pacienti morajo sami plačati osnovne medicinske pripomočke, kot so povoji in zdravila.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vzdev
07. 09. 2015 12.11
+3
Ali ni tam dol vojna? Kako to da ne gre v Nemčijo?
KladivoSi
07. 09. 2015 12.31
+5
Če se mediji na vso silo trudijo muslimanske države po katerih so prej pluvali,zdaj prikazat kot nekaj lepega. Me prej niso zanimali, zdaj pa še manj. Komentirat pa ne smemo niti Arconta in njihovih kontejnerjev. Futrajo nas z nekim švabskim sran..jem iz amerike.