Tujina

Z aretacijo preprečili napad?

München/Hamburg, 07. 09. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Najverjetnejša tarča terorističnega napada, ki ga je nemška policija z aretacijo 25-letnega moškega turškega porekla in njegove 23-letne ameriške zaročenke preprečila policija, naj bi bila veleblagovnica ameriške vojske v Heidelbergu.

Oblasti so opozorile, da je imel par v stanovanju sliko Osame bin Ladna
Oblasti so opozorile, da je imel par v stanovanju sliko Osame bin Ladna FOTO: Reuters

Američanka, sicer prav tako turškega porekla, naj bi svoji prijateljici svetovala, naj ne hodi v bližino ameriške veleblagovnice, ker bi se lahko tam v prihodnjih dneh lahko nekaj zgodilo.

Američanka naj bi prijateljici zaupala tudi svoje občudovanje glavnega osumljenca za teroristične napade na ZDA 11. septembra lani Osame bin Ladna. Prijateljico je to vznemirilo, tako da je obvestila ameriško vojaško policijo.

O aretaciji omenjenega para je javnost v petek obvestil notranji minister nemške zvezne dežele Baden-Württenberg Thomas Schäuble. Povedal je še, da policija sumi, da sta 25-letnik in 23-letnica iz kraja Walldorf ob obletnici terorističnih napadov v ZDA 11. september pripravljala napad v Heidelbergu.

Notranji minister nemške zvezne dežele Baden-Württenberg Thomas Schäuble je izjavil, da je par nameraval izvesti napad na obletnico napadov na WTC in Pentagon
Notranji minister nemške zvezne dežele Baden-Württenberg Thomas Schäuble je izjavil, da je par nameraval izvesti napad na obletnico napadov na WTC in Pentagon FOTO: Reuters

V stanovanju para so našli 130 kilogramov kemikalij, iz katerih bi lahko izdelali razstrelivo, pet cevnih bomb in fotografijo glavnega osumljenca za lanske teroristične napade v ZDA, Osame bin Ladna. Aretirana ženska naj bi bila ameriška državljanka, zaposlena pri ameriški vojski.

O osumljenem paru iz Baden-Würtenberga je spregovoril tudi bavarski notranji minister Günther Beckstein, ki meni, da zaročenca nista delovala sama. Notranji minister Turingije Christian Kückert pa je zaradi prihajajočega 11. septembra zahteval ostrejše varnostne zakone in zakone o tujcih v Nemčiji. Kot je dejal, se ne bi smeli čuditi, da je Nemčija postala priljubljeno zatočišče za teroriste. Do tega je prišlo, ker ljudi brez premisleka spuščamo v državo, je še poudaril Kückert.