Tujina

Wyclef Jean hoče voditi Haiti

Port-au-Prince, 06. 08. 2010 11.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
3

Ameriški hip hop glasbenik Wyclef Jean je vložil kandidaturo za predsednika Haitija. Prepričan je, da zmore obnoviti državo, ki jo je januarja letos prizadel uničujoč potres.

Wyclef Jean se je sprehodil po prestolnici Haitija in nagovoril svoje privržence.
Wyclef Jean se je sprehodil po prestolnici Haitija in nagovoril svoje privržence. FOTO: Reuters

Ameriški glasbenik haitijskega rodu Wyclef Jean je v četrtek zvečer med oddajo Larry King na televiziji CNN uradno oznanil, da namerava kandidirati za položaj predsednika Haitija. Jean je na to namigoval že dalj časa, sedaj pa se je dokončno odločil.

Pevec ima velik vpliv na tamkajšnjo mladino.
Pevec ima velik vpliv na tamkajšnjo mladino. FOTO: Reuters

Hip hop in reggae glasbenik je bil med prvimi slavnimi osebami, ki so začele zbirati pomoč za Haiti po katastrofalnem januarskem potresu, v katerem je umrlo več kot 220.000 ljudi, 1,6 milijona ljudi pa je ostalo brez strehe nad glavo.

Sean Penn ne zaupa Wyclef Jeanu.
Sean Penn ne zaupa Wyclef Jeanu. FOTO: Reuters
Glede kandidature Wyclef Jeana je skeptičen ameriški igralec Sean Penn, ki je zadnja pol leta po uničujočem potresu preživel na Haitiju in poskušal pomagati najbolj prizadetim prebivalcem. Prepričan je namreč, da glasbenik veliko obljublja in ima zanesenjaške načrte, ki pa niso realni. Zameri mu, da po potresu ni prišel na Haiti pomagati, kjer bi se na lastne oči lahko prepričal, kako zelo nujno potrebuje država pomoč.

Sedanji predsednik Haitija Rene Preval, ki je Jeana leta 2007 imenoval za veleposlanika dobre volje, v skladu z ustavo ne sme več kandidirati na predsedniških volitvah. Volitve so razpisane za 28. november, rok za prijavo kandidature pa je do sobote.

Že v sredo je Prevalova nova stranka Enotnost za svojega kandidata imenovala nekdanjega premiera Haitija Jacquesa Edouarda Alexisa, ki ga je senat po hudih nemirih zaradi lakote odstavil leta 2008. Poleg glasbenika in odstavljenega premiera se obeta še množica kandidatov, med njimi glasbenikov stric, veleposlanik Haitija v ZDA Raymond Joseph.

Rojen na Haitiju, vzgojen v Brooklynu

Glasbenik v družbi svojega odvetnika izpolnjuje obrazce za kandidaturo.
Glasbenik v družbi svojega odvetnika izpolnjuje obrazce za kandidaturo. FOTO: Reuters

Jean se je rodil na Haitiju, ko pa je bil star devet let, pa se je z družino preselil v newyorški predel Brooklyn. Zaslovel je v 90. letih prejšnjega stoletja kot član skupine The Fugees, pozneje pa se je odločil za samostojno kariero. Pred šestimi leti je izdal pesem z naslovom Predsednik, v kateri ugiba, kako bi bilo na tem položaju. Med drugim poje o tem, da bi dal milijarde raje za reveže kot za vojno.

Wyclef Jean
Wyclef Jean FOTO: Reuters

Reveži s Haitija bodo pomoč potrebovali še dolga leta, saj odpravljanje posledic potresa ne bo končano hitro. Dobitnik glasbene nagrade grammy je za revijo Time pred kratkim dejal, da je najprej mislil, da bi počakal še kakšnih 10 let, preden bi se odločil za ta korak. Sedaj pa meni, da ne more čakati še 10 let na to, da Haiti pride v 21. stoletje.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Martian
06. 08. 2010 12.34
@domka če je bil lohk en ključavničar predsednik do smrti..ne vem zakaj ne bi bil reper....lol pa drgač je ta glih ta prav za Haiti..je ravno prav koruptiven..sej tisto svojo dobrodelno organizacijo,najbl zase uporablja..
Gezerac
06. 08. 2010 12.00
čez 3 leta pa bojo američani že nafto črpali na vlko tam....
domka
06. 08. 2010 11.57
Hahaha ta je pa dobra, reper za predsednika očitno lahko vsak kandidira!!