Tujina

Merklova obžaluje Wulffov odstop

Berlin, 17. 02. 2012 11.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
STA, Reuters
Komentarji
21

Nemški predsednik Christian Wulff je podal svoj odstop. Odnesli so ga škandali, ki so prišli v javnost. Med drugim je tožilstvo zahtevalo, da se mu odvzame imuniteta. Merklova njegov odstop globoko obžaluje.

Nemški predsednik Christian Wulff
Nemški predsednik Christian Wulff FOTO: Reuters

Nemški predsednik Christian Wulff je po tem, ko je hannovrsko tožilstvo v četrtek zahtevalo odvzem njegove imunitete, danes v izjavi za javnost na dvorcu Bellevue sporočil, da odstopa s predsedniškega položaja. "Dogodki zadnjih dni in tednov so pokazali, da sta zaupanje vame in moja učinkovitost resno načeta. Zaradi tega ne morem več opravljati svojih nalog doma in v tujini, kot se to pričakuje," je povedal v kratkem govoru.

Ob odstopu je Wulff poudaril, da je z veseljem opravljal funkcijo zveznega predsednika. A Nemčija po njegovem mnenju potrebuje predsednika, ki uživa neokrnjeno zaupanje prebivalstva in se je sposoben spopadati z ogromnimi notranjepolitičnimi in mednarodnimi izzivi. Poudaril je še, da je funkcijo predsednika države vedno opravljal korektno in pošteno. Verjame tudi, da bo pravni postopek pokazal, da so vse obtožbe proti njemu neutemeljene.

Wulff je drugi nemški predsednik zapored, ki predčasno zapušča položaj. S tem se je odzval na vse glasnejše pozive k odstopu zaradi domnevnih kaznivih dejanj, ki naj bi jih storil v času, ko je bil ministrski predsednik Spodnje Saške. Wulffov odstop zdaj pomeni avtomatsko odpravo njegove imunitete pred sodnim postopkom in omogoča začetek preiskave proti njemu.

Na položaju ga bo začasno zamenjal Horst Seehofer iz Krščanskosocialne unije (CSU), bavarske sestrske stranke Krščanskodemokrate unije (CDU), katere predsednica je kanclerka Angela Merkel.

Wulff je večkrat zanikal namigovanja, da naj bi bil naslednik Merklove.
Wulff je večkrat zanikal namigovanja, da naj bi bil naslednik Merklove. FOTO: Reuters

Le pol ure po odstopu je spregovorila tudi Merklova, ki je odpovedala današnji obisk v Rimu. Dejala je, da Wulffovo odločitev globoko obžaluje. "Wulff je predstavljal sodobno, odprto Nemčijo, moč katere, kot je poudarjal sam, izvira iz njene raznolikosti," je še dodala. Danes bi se morala kanclerka sestati z italijanskim premierjem Mariem Montijem, a je obisk zaradi dogodkov v državi odpovedala.

Pri iskanju kandidata za novega nemškega zveznega predsednika bo vladajoča koalicija iskala konsenz z opozicijskimi Socialnimi demokrati (SPD) in Zelenimi, je povedala v odzivu. "Pogajali se bomo, da bi se na naslednje volitve podali s skupnim kandidatom," je dodala.

Predsednika volijo zvezni in deželni poslanci

Z odstopom Wulffa se črno-rumeni koaliciji obetajo težki časi. Podpora ji v nemški zvezni volilni skupščini, ki voli zveznega predsednika, namreč stalno pada. Kot že omenjeno, bo Wulffa začasno zamenjal Seehofer, najkasneje 30 dni po odstopu pa mora predsednik Bundestaga sklicati zvezno volilno skupščino, ki bo volila novega predsednika.

Omenjeno skupščino sestavljajo člani Bundestaga in njim enako število poslancev deželnih parlamentov, kar pomeni, da ima velik vpliv pri volitvah nemškega zveznega predsednika tudi razmerje moči po posameznih deželah. V Bundestagu je 620 poslancev, zvezna volilna skupščina pa šteje 1240 članov, absolutna večina, potrebna za izvolitev predsednika, bo tako 621 glasov. Vladajoča črno-rumena koalicija Krščansko demokratske unije (CDU) Merklove in liberalcev (FDP) bi v trenutnih razmerah v zvezni volilni skupščini lahko imela od 622 do največ 624 sedežev.

Najmlajši predsednik v zgodovini države

Christian Wulff, ki se je v zgodovino vpisal kot najmlajši predsednik Nemčije, je že drugi predsednik države zapovrstjo, ki je odstopil. Po vzoru svojega predhodnika Horsta Köhlerja zapušča ta položaj zaradi kritik na svoj račun. Nemški predsednik je bil že od decembra lani deležen številnih očitkov, ki segajo od sprejetja ugodnega zasebnega posojila za nakup hiše, do brezplačnih počitnic pri različnih podjetnikih, s katerimi je imel tudi poslovne stike, do ugodnih lizingov za avtomobile in financiranja različnih lobističnih prireditev.

Za nakup hiše naj bi Wulff leta 2008, ko je bil še predsednik spodnjesaške vlade, dobil več kot 500.000 evrov zasebnega posojila. Po lastnih besedah naj bi mu posojilo dala Edith Geerkens, soproga podjetnika Egona Geerkensa. S parom je Wulff že vrsto let osebni prijatelj. Leta 2010 so Wulffa v deželnem zboru zaslišali prav o poslovnih odnosih z Geerkensom, a ne zaradi posojila, pač pa zaradi njegovega dopustovanja na Floridi decembra 2009. Wulff in njegova družina so namreč brezplačno leteli v poslovnem razredu, kar naj bi sicer stalo 3000 evrov. Ko je zadeva prišla na dan, je to povzročilo nezadovoljstvo v opoziciji, saj v skladu s spodnjesaško zakonodajo člani vlade lahko prejmejo samo darila v vrednosti do deset evrov. Wulff je kasneje priznal, da je storil napako, jo obžaloval ter za nazaj doplačal razliko.

Med takratnim zaslišanjem v deželnem zboru je Wulff zanikal, da bi imel poslovne odnose z Geerkensom, da je prejel posojilo od njegove soproge, pa je zamolčal. V dneh, ko je javnost izvedela za posojilo, so iz urada predsednika sprva sporočili, da Wulff med zaslišanjem ni storil nobene napake, saj se je vprašanje nanašalo na Geerkensa in ne njegovo soprogo, kasneje pa je predsednik sam priznal, da "bi bilo bolje", če bi omenil zasebno posojilo.

Poleg spornih poslov z družino Geerkens in počitnic ter ugodnih avtomobilskih lizingov je eden od Wulffovih bogatih prijateljev Carsten Maschmeyer tudi razkril, da je plačal 42.700 evrov za promocijo knjige pogovorov z Wulffom z naslovom "Besser die Wahrheit" (Raje povej resnico), ki je izšla leta 2007. Sam Wulff naj za to ne bi vedel.

Pri založbi Hoffmann in Campe, ki je knjigo izdala, so kasneje pojasnili, da so bili v stiku z vrsto podjetij, ki so jih skušali prepričati v sofinanciranje knjige, tudi z Maschmeyerjem. Koliko denarja je slednji prispeval, niso razkrili. So pa zatrdili, da Wulff pri odločitvah glede oglaševanja knjige ni sodeloval in tudi ni bil upravičen do dela dobička od njene prodaje.

 


52-letni Wulff sam sebe označuje kot miroljubnega in blagega človeka. "Nisem alfa samec. Prihodnost pripada krotkim in miroljubnim ljudem," je dejal nekoč. Wullf, ki je bil predsedniški kandidat vladajoče koalicije med nemško Krščanskodemokratsko unijo (CDU) in liberalci (FDP), velja tudi za politika, ki raje pije bananin sok kot vino, a mnogi pravijo, da se za njegovim fantovskim nasmeškom vendarle skriva odločen politik.

Ambicije, da si želi naslediti nemško kanclerko Angelo Merkel, je doslej vztrajno zanikal. "Manjka mi brezpogojna želja po oblasti in pripravljenosti, da temu podredim vse," je dejal pred dvema letoma v nekem pogovoru. V preteklosti je bil znotraj CDU, katere član je od leta 1975, znan kot mlad divjak, sedaj pa ga štejejo h konservativni sredini. Znotraj CDU podpira liberalizem v gospodarstvu.

Wulff z ženo Bettino in sinom Linusom Florianom
Wulff z ženo Bettino in sinom Linusom Florianom FOTO: Reuters

Na svoji spletni strani je v življenjepisu med drugim zapisal, da se je rodil 19. junija 1959 v nemškem mestu Osnabrück, da je katoličan, poročen in oče hčerke Annalene in sina Linusa Floriana, ki ga ima s svojo drugo ženo Bettino. Od prve žene se je ločil pred šestimi leti po dolgih letih zakona.

Na spletni enciklopediji Wikipedia je mogoče prebrati, da sta se njegova starša ločila, ko je bil star dve leti. Ko je njegov očim zapustil družino in je njegova mama zbolela za multiplo sklerozo, je od svojega 16. leta skrbel tudi za mlajšo sestro.

Po maturi je študiral pravo na univerzi v Osnabrücku in se po opravljenih pravniških izpitih zaposlil kot odvetnik. Leta 1994 je prvič neuspešno kandidiral na deželnozborskih volitvah na Spodnjem Saškem kot kandidat za deželnega ministrskega predsednika. Ta položaj mu je uspelo osvojiti leta 2003.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (21)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kaktus11
17. 02. 2012 20.26
+1
Je odstopil zdaj pride v SLO bo pri nas kandidiral .
kuhar2000
17. 02. 2012 16.38
+2
Naj se naši politiki zgledujejo po tem modelu. Pa sej se eni tu hecajo, tip je grozil novinarjem, prikrival zanikal vse do konca. Šele zdaj ko mu tožilstvo diha za ovratnik, je odstopil. Toliko o zgledu in morali krščanskih demokratov. Pa Merlakova in njeno branjenje desničarjev po Evropi (Sanader, Orban,...)
Khosrow
18. 02. 2012 12.48
Niso tak problenm sami krščanski demokrati kot so njihovi volilci!
samuelka
17. 02. 2012 15.02
+2
Celotna Evropska politika bi se morala prenoviti, saj so vsi skorumpirani. In ja, naš predsednik bi se lahko zgledoval po nemškem kolegu (tudi v tem, ne samo v prestižu!).
JEZKE-BLOKIRAT
17. 02. 2012 14.29
+0
turcin zdaj si ti na vrsti
saintjozef
17. 02. 2012 13.49
+2
A Nemčija po njegovem mnenju potrebuje predsednika, ki uživa neokrnjeno zaupanje prebivalstva in se je sposoben spopadati z ogromnimi notranjepolitičnimi in mednarodnimi izzivi. --Slovenija tudi.
terra luna
17. 02. 2012 13.30
+4
turek zamisli se malo
saintjozef
17. 02. 2012 13.49
+5
MR-1919
17. 02. 2012 14.07
+2
b77
17. 02. 2012 14.19
+1
Bolivar
17. 02. 2012 16.05
+1
Symbolic
17. 02. 2012 13.30
+3
pri nas ne poznajo politične morale... in jo dolgo, dolgo ne bodo niti spoznali, niti razumeli...
MERDE-AVE-MERDE
17. 02. 2012 13.26
+5
V Sloveniji pa z največ aferami postaneš predsednik vlade !
b77
17. 02. 2012 14.19
+0
lubje
17. 02. 2012 12.14
+9
In je odstopil za brezveze. Pri nas te pa še nagradijo za vse afere.
legnum
17. 02. 2012 12.06
+3
Sama korupcija v vseh vladah tega sveta narod pa strada ob njihovig igricah.
nemarx
17. 02. 2012 11.31
+3
Mi pa na Tuerka še kar čakamo !!!
Laki je malo nervozan
17. 02. 2012 11.30
+21
Tako se to dela v civiliziranem svetu,kjer pač obstaja politična kultura.Pa pri nas,pri nas pa je nek politik,ki je že 20 let pod težkimi sumi svinjarij,ki so se dogajale v prvih letih po osamosvojitvi in glej ga zlomka spet isti politik,ki je v novejšem času osumljen prejetih podkupnin,za njega velja sorazmerje,bolj se me sumi,bolj sem nedolžen,češ sem čist kot solza,ker sem nedolžen dokler mi ne dokažete obratno.Pravno formalno je to sicer res,vendar,kaj če bi odstopil z vseh političnih funkcijin potem dokazoval svojo nedolćnost,tako kot,recimo Nemški predsednik.Pa da se razumemo,pri nas so vsi noslici političnih funkcij isti,vsi imajo isti politično moralo,kot prej omenjeni gospod ON.
TrodelnaOmara
17. 02. 2012 11.22
+0
BB in ostali, glej in se uči.
wsharky
17. 02. 2012 11.18
+22
... kaj takega, se v sloveniji ne bo nikoli zgodilo, da bi kak politik odstopil zaradi nepravilnosti, ki jih zagresi ...
LKOHOL
17. 02. 2012 11.36
+9
se bo tudi v sloveniji to dogajalo leta 2899!