Tujina

Wulff je kandidat za nemškega predsednika

Berlin, 03. 06. 2010 21.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ministrski predsednik nemške zvezne dežele Spodnja Saška Christian Wulff je bil danes imenovan za kandidata za nemškega predsednika. Dosedanji predsednik Köhler je namreč odstopil.

Bo Köhlerja (na fotografiji) nasledil Wulff?
Bo Köhlerja (na fotografiji) nasledil Wulff? FOTO: Reuters

50-letnega Christiana Wulffa je za naslednika Horsta Köhlerja, ki je v ponedeljek nepričakovano odstopil zaradi izjav o nemški misiji v Afganistanu, predlagala desnosredinska koalicija kanclerke Angele Merkel.

Novega predsednika bo 30. junija izvolila posebej za to priložnost sklicana zvezna skupščina. Glasovi vladajoče črno-rumene koalicije bodo verjetno zadostovali za izvolitev lastnega kandidata.

Dogovor o Wulffu so danes dosegli kanclerka in predsednica Krščanskodemokratske unije (CDU) Merklova, vodja CSU, bavarske sestrske stranke CDU, Horst Seehofer ter vicekancler in vodja koalicijskih liberalcev (FDP) Guido Westerwelle. Pred tem je za favoritko za predsedniški položaj veljala priljubljena ministrica za delo Ursula von der Leyen.

Wulff je nominacijo že sprejel in ob tem dejal, da je položaj predsednika države "velika obveznost, z veliko odgovornostjo". "Veselim se tega izziva. Mislim, da je mogoče združiti ljudi, narediti nekaj za solidarnost v naši družbi, prinesti optimizem v težkih časih," je dejal.

Merklova je zvečer ob predstavitvi nominacije Wulffa označila kot osebo z močnim čutom za vrednote, ki je zelo zainteresiran za soljudi. "Posebej vesela sem, da je pripravljen prevzeti to odgovornost za našo državo v teh časih, v katerih smo se znašli, v veliki svetovni finančni krizi, v času, ko je na kocki prihodnost Evrope," je dejala.

Wulff je bil sicer eden glavnih tekmecev Merklove znotraj Krščansko demokratske stranke (CDU), z izvolitvijo na položaj predsednika, katerega funkcija je bolj kot ne protokolarna, pa se bo umaknil iz vsakodnevne politike.

Vendarle pa Wulff 30. junija očitno ne bo edini kandidat za novega predsednika. Opozicijski socialdemokrati (SPD) in Zeleni so namreč danes napovedali, da bodo nastopili s svojim kandidatom - nekdanjim vzhodnonemškim disidentom in prvim zveznim komisarjem za preučitev arhivov zloglasne komunistične tajne službe Stasi Joachimom Gauckom.

Kot je poudaril podpredsednik bundestaga iz vrst SPD Wolfgang Thierse, ponuja opozicija koaliciji 70-letnega Gaucka, sicer evangeličanskega teologa, kot skupnega kandidata in jo poziva, naj odstopi od očitno strankarsko motivirane izbire Wulffa.

Do tega verjetno ne bo prišlo, tako da se Gaucku 30. junija obeta poraz. Čeprav bi utegnili zanj glasovati nekateri koalicijski politiki iz nekdanje Vzhodne Nemčije, takih verjetno ne bo veliko, poleg tega pa ga verjetno ne bo podprla opozicijska Leva stranka. Leva stranka bo v prihodnjih dneh verjetno predstavila svojega kandidata.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ZaNovoSLovenijo
04. 06. 2010 17.29
Wulff je dober kandidat, čeprav bi bil dober tudi Edmund Stoiber
victoriosus
04. 06. 2010 08.29
Kakšna slika od Wulffa, vielleicht?