Tujina

Princ Harry paparacem očita: Namesto da bi ji pomagali, so jo fotografirali, ko je umirala

London, 23. 08. 2017 13.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Princa William in Harry sta v čustvenem intervjuju spregovorila o tem, kaj sta preživljala pred 20 leti, ko sta kot 15- in 12-letni deček ostala brez mame. Kdo jima je sporočil tragično novico, kako je njuna babica skrila časopise, da nista vedela, kaj se dogaja in kako sta v najhujših trenutkih na žalni slovesnosti komaj zadrževala solze. Paparacom očitata, da njuni mami niso pomagali, ko se je nesreča zgodila.

Nekaj dni pred 20. obletnico smrti princese Diane bo britanski BBC v nedeljo zvečer predvajal 90-minutni dokumentarni film z naslovom Diana, 7 dni (Diana, 7 days). V javnost so že pricurljali kratki izseki – o dogodku, ki je spremenil njuni življenji, bosta tokrat bolj odkrito kot kdajkoli prej v izjemno čustvenem intervjuju spregovorila njena sinova, princa William in Harry.

Čeprav nihče od njiju ni želel odgovoriti na vprašanje, kako sta izvedela za novico o smrti njune mame, češ da so podrobnosti preveč osebne, je Harry vseeno razkril, da jima je povedal njun oče, princ Charles.

Letos bo minilo 20 let, odkar je v tragični nesreči umrla princesa Diana.
Letos bo minilo 20 let, odkar je v tragični nesreči umrla princesa Diana. FOTO: AP

"Ena najtežjih stvari za starša je svojim otrokom povedati, da je drugi starš umrl. Kako se soočiš s tem, ne vem, a on je bil tisti, ki je ostal in bil tam za naju. Trudil se je po najboljših močeh in poskrbel za naju. Hkrati pa je sam prestajal enako bolečino in šel skozi enak proces žalovanja," je povedal.

Na vprašanje, kako se je ob novici počutil on, Harry odgovori: "Nejevera. Zanikanje. Ni bilo nekega velikega izliva žalosti. Mislim, da nihče v taki situaciji in pri tej starosti ne razume, kaj to dejansko pomeni za prihodnost."

"Spominjam se, da sem bil popolnoma otopel. Omotičen in zelo, zelo zmeden. Kar naprej se sprašuješ: Zakaj jaz? Kaj sem storil narobe? Zakaj se je to zgodilo meni?" pa je svoje občutke opisal William.

Babica je skrila časopise, da ju ne bi opominjali na to, kar se je zgodilo

Princa pravita, da sta imela v najtežjih trenutkih močno oporo v svojem očetu in babici kraljici Elizabeti II., ki ju je takoj po dogodku odpeljala na posestvo Balmoral na Škotskem. Zaradi tega so nanjo letele številne kritike, češ da se ni pravočasno vrnila v London, da bi javno naznanila Dianino smrt in sodelovala v nacionalnem žalovanju. Poleg tega je šele po nekaj dneh pristala na to, da zastavo na Buckinghamski palači spustijo na pol droga, saj tega ni storila niti za svojega očeta.

William in Harry nikoli nista imela normalnega otroštva, pred 20. leti pa se je njun svet obrnil na glavo.
William in Harry nikoli nista imela normalnega otroštva, pred 20. leti pa se je njun svet obrnil na glavo. FOTO: AP

"Mislim, da je bila to zelo težka odločitev, ki jo je babica morala sprejeti. Bila je razpeta med svoji dve pomembni vlogi – biti najina babica in hkrati biti kraljica," jo zagovarja William. "Na tak način nas je poskušala zaščititi – tako naju kot očeta. Namenoma je iz hiše odstranila vse časopise, k sreči takrat še ni bilo pametnih telefonov, tako da dejansko nismo mogli vedeti, kaj se dogaja. Omogočila nam je zasebnost, da smo lahko žalovali v miru, zbrali svoje misli in imeli čas zase, stran od vseh."

Pogrebna slovesnost: Zadrževanje solz, ko so bile vse oči uprte vanju, in lasje, ki so služili kot ščit

Po pogrebni slovesnosti 6. septembra so svet obkrožile fotografije 15-letnega Williama in 12-letnega Harryja, ko v spremstvu očeta, dedka Filipa in strica Earla Spencerja hodita za krsto svoje matere. Nista jokala, gledala sta v tla. Zdaj pa sta razkrila še, o čem sta razmišljala.

Harry, ki je pred časom dejal, da se od nobenega 12-letnega otoka ne bi smelo pričakovati, da hodi za krsto, v filmu pravi, da sicer ne ve, ali je to prav ali narobe, je pa vseeno vesel, da je to storil.

To ni bila lahka odločitev, sprejeli smo jo v družinskem krogu in poskušali reagirati v skladu z našimi dolžnostmi, pa je povedal William. "Moral sem najti ravnovesje v reakciji sebe kot princa Williama, ki mora opraviti svojo vlogo, in običajnega Williama, ki je samo hotel oditi v svojo sobo in jokati, ker je izgubil svojo mamo. To je bila ena najtežjih stvari, ki sem jo kdajkoli storil." Lase, ki so mu segali na čelo, je uporabil kot ščit med "zelo dolgo in osamljeno potjo". "Ko sem gledal v tla, so mi na oči zlezli lasje in zdelo se mi je, da me tako nihče ni vidi."

Oba princa sta opisala stanje šoka, v katerem sta bila takrat, in notranji boj, ki sta ga preživljala, medtem ko so bile vse oči uprte vanju. Nista hotela pokazati, kako skrušena dejansko sta in javno izkazovati žalosti, kar so ljudje od njiju pričakovali. "Vesel sem, da nisem jokal," pravi Harry, ki je takrat sklenil, da v javnosti ne bo nikoli jokal.

Odveč so besede, da je bila žalna slovesnost izjemno težka za oba. William se spominja kričanja ljudi in njihove poskuse, da bi ju objeli. "Vsi so jokali in se naju hoteli dotikati. Kričali so in metali cvetje v nas, hlipali in padali v nezavest. Bila sva stara 15 in 12 let, nič ne more opisati teh trenutkov. Bilo je zelo nenavadno."

Tudi Harry se spominja, da je bilo zelo neprijetno. "Ljudje so naju grabili in vlekli k sebi, kričali, jokali, njihove roke so bile mokre od solz, ki so jih brisali z obraza. Seveda ne krivim nikogar za to, a v tistih trenutkih je bilo to precej šokantno."

Princa William in Harry sta razkrila, kako sta se na pogrebni slovesnosti trudila skrivati čustva, saj sta morala"opraviti svojo dolžnost".
Princa William in Harry sta razkrila, kako sta se na pogrebni slovesnosti trudila skrivati čustva, saj sta morala"opraviti svojo dolžnost". FOTO: AP

Umor ali nesreča? Teorije zarote še danes burijo duhove

Kot je znano, sta Diana in njen spremljevalec Dodi al Fayed 31. avgusta 1997 zapuščala hotel Ritz v Parizu, ko so ju začeli preganjati paparaci. Njun voznik Henri Paul jim je poskušal uiti in posledično izgubil nadzor nad vozilom, zaradi česar se je v cestnem predoru Pont de l'Alma zgodila prometna nesreča, v kateri so umrli vsi trije.

Kot navaja Wikipedia, je prva francoska sodna preiskava zaključila, da je nesrečo zakrivil pijan šofer, ki je izgubil nadzor nad vozilom. Febuarja 1998 je lastnik pariškega hotela Ritz, kjer je Paul delal, Mohamed Al-Fayed, javno izjavil, da je bila nesreča načrtovana, zanjo pa je obtožil MI6 in edinburškega vojvodo Filipa, moža kraljice Elizabete. Leta 2004 so preiskavo sprožili tudi v Londonu, ki je v letih 2007 in 2008 zaključila, da sta nesrečo povzročili Paulova malomarnost in paparaci, ki so sledili vozilu. 7. aprila 2008 je sodišče podalo sodbo, da je šlo za nezakonit uboj. Dan pozneje je Al-Fayed sporočil, da bo zaključil svoj desetletni boj, s katerim je hotel doseči, da bi nesrečo obravnavali kot umor. Dejal je, da je to storil zaradi Dianinih otrok.

Ljudje so še več mesecev po nesreči pred kensingtonsko palačo puščali cvetje, sveče, kartice in osebna sporočila.

Tak je bil avto, v katerem so umrli princesa Diana, njen partner Dodi in njun voznik Henri Paul.
Tak je bil avto, v katerem so umrli princesa Diana, njen partner Dodi in njun voznik Henri Paul. FOTO: AP

'Namesto da bi ji pomagali, so jo fotografirali, ko je umirala'

Harry v dokumentarnem filmu kritizira paparace, češ da so – namesto, da bi njegovi mami pomagali, raje fotografirali razbit avto. "Ena najtežjih stvari, ki sem jih moral sprejeti, je bilo dejstvo, da so bili ljudje, ki so ju preganjali v tunel, isti ljudje, ki so jo fotografirali, ko je umirala na zadnjem sedežu avtomobila," je dejal in dodal: "Oba z Williamom to veva, večkrat so nama to povedali ljudje, ki primer dobro poznajo. Imela je močno poškodbo glave, a bila je živa in vsi tisti ljudje, ki so nesrečo povzročili, so jo raje fotografirali, kot da bi ji pomagali. In potem so te fotografije zaokrožile po medijih ..."

Princa sta povedala še, da je bila njuna mama pogosto vznemirjena po srečanju s paparaci, ki so se gnetli in planili po njej, vsakič, ko so jo videli. "Kot krdelo psov so ji sledili, jo preganjali, nadlegovali, klicali njeno ime, pljuvali po njej in poskušati iz nje zvabiti neko reakcijo. Hoteli so, da bi se razjezila nanje ..." je še povedal William.

V omenjenem dokumentarnem filmu sicer nastopata tudi Dianina sestra Lady Sarah McCorquodale in nekdanji britanski premier Tony Blair. Sarah se še vedno sprašuje, zakaj Diana takrat ni bila pripeta z varnostnim pasom.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pogan
14. 05. 2018 09.18
Mam občutek da se harry pa babi ne dobro razumeta. ravno zaradi tega, zato tudi mora harry iti drugam živeti.
BUONcaffee
24. 08. 2017 09.18
+6
Naj počiva v miru.
Strelja?ko
23. 08. 2017 22.17
+0
kaj pa nosečnost z dodijem? so dokazal?
nevica
23. 08. 2017 18.21
+8
Saj to vedno delajo, tudi določeni novinarji, ki fotografirajo vojne razmere delajo enako...Človek se res vpraša kaj tem ljudem manjka...
1airbus
23. 08. 2017 17.53
-1
ta avto je bil že na odpadu,potem ga je nekdo kupil,popravil in nazaj prodal na dvoru,zato je bil tehnično neizpraven,ker ga je zanašalo že pri nizki hitrosti.
vertex
23. 08. 2017 18.24
+0
ja in Gospod Cerar je tvoj predsednik,naslednje leto spet prihaja
JApajaDAja
23. 08. 2017 17.50
+5
kdo pa naj pomaga umirujočim, ki so posledica angleške "intervencije" v svetu? vem, mati je mati....samo tudi druge, nedolžne matere in njih otroci umirajo,radi te politike!
paxvobiscum
23. 08. 2017 17.42
+6
Harry, pusti mamo počivat v miru. Če pa že misliš kaj, se maščuj krivcem. Diana je bila žrtev atentata, krivec je pa tvoja babica. Sam to itak veš.
spaceair
23. 08. 2017 19.33
-2
yastoo
23. 08. 2017 17.16
+9
Posredno so ljudje, zarad katerih paparaci obstajajo, krivi za Dianino smrt.
yastoo
23. 08. 2017 17.12
+15
Če se ne bi folk tako rad naslajal nad tujo nesrečo, tudi paparacev ne bi blo. Ne bi imeli dela. In ne bi blo cenenih časopisov in medijev.
kaktus8
23. 08. 2017 18.50
+2
NiVzdevka76
23. 08. 2017 16.07
+0
Smetišče....
deratizacija
23. 08. 2017 16.00
+5
MI5 in MI6 paparaci.
Frankly
23. 08. 2017 15.30
+18
Diano je dal umoriti njegov oce ali pa tasca! R.I.P. Diana.
malimoz2012
23. 08. 2017 15.23
+1
Itak je prevec demokracije v rumenem tisku.
Madeni
23. 08. 2017 14.27
-52
Ni je bilo kaj prida SPONZORUŠA..preračunljivka..dali so ji vse pa je šla po Koooorbarijo..in na koncu dobila to kar je iskala...bila je ena od 7 - mih muslimanskih ne devic..
CtrlDelete
23. 08. 2017 15.25
+20
kiki46
23. 08. 2017 14.24
+20
ta saga se tudi ne bo kot kaže nikoli končala. me spominja na našo zgodbo med ta rdečimi in ta beli. Neverending story, ki jo vsi glodajo
KVADEJ
23. 08. 2017 14.06
+19
bogi a ne ve da jo je mož umoriu