Tujina

WikiLeaks: Sta razkrivala tudi Google in Facebook?

London, 09. 01. 2011 11.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

WikiLeaks je potem, ko je moral Twitter ameriškim oblastem posredovati podatke ljudeh, povezanih z WikiLeaksom, Google in Facebook javno vprašal, ali sta se soočila s podobnimi zahtevami.

Facebook
Facebook FOTO: Reuters

Včeraj smo poročali, da je morala spletna skupnost Twitter ameriškim oblastem na podlagi tajnega sodnega naloga, ki ga je izdalo sodišče v Vriginiji, posredovati podatke o aktivnostih. Spletna stran WikiLeaks, katere ustanovitelj je Julian Assange, je zapisala, da je bil "potrjen obstoj preiskave s strani tajne ameriške vladne velike porote".

Zato so v sporočilu za javnost pozvali tudi spletni iskalnik Google in spletno socialno omrežje Facebook, naj razodeneta morebitne podobne tajne zahtevke, če sta jih dobila od ameriških oblasti. Google in Facebook se na ta poziv za zdaj še nista odzvala.

Twitter je namreč moral ameriškim preiskovalcem pokazati podatke o aktivnostih vojaka Bradleyja Manninga, ki je osumljen, da je ustanovitelju spletne strani WikiLeaks Julianu Assangeju posredoval zaupne podatke, ta pa jih je nato objavil na spletu. Med zaupnimi podatki je tudi 250.000 diplomatskih depeš ameriških diplomatov, ki razkrivajo njihove aktivnosti po svetu.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

carpathian
10. 01. 2011 17.00
naivna 09.01.2011, 23:00 messi1 Zakaj naj facebook pade? ni nic narobe z facebookom, ce imas prijatelje , ki jih osebno poznas in zaupas samo tisto, kar hoces , da vsi znajo. ----- očitno se ne zavedaš koliko podatkov se hrani na facebooku, kako hitro lahko pride do manipulacije, kako so ljudje nadzorovani na facebooku, koliko algoritnov se preračunava v ozadju, koliko stvari se beleži, kako se vladne institucije vtikajo in to omrežje zlorabljajo... kot pri mnogih drugih stvareh dandanes gre za spektakel, zabavništvo...tako kot pri televiziji. "čim manj razmišljat" je pa njihov moto.
HLAPCI.HLAPCI
10. 01. 2011 11.32
na netu so že dolgo časa dokumenti, obrazci ki jih je CIA poslala Facebook-u in zahtevala podatke o uporabnikih.
naivna
09. 01. 2011 23.00
messi1 Zakaj naj facebook pade? ni nic narobe z facebookom, ce imas prijatelje , ki jih osebno poznas in zaupas samo tisto, kar hoces , da vsi znajo.
Bosta1
09. 01. 2011 17.49
Jaz pa upam, na naša vlada......
messi1
09. 01. 2011 16.32
upam da facebook pade....