Tujina

WikiLeaks prekinil objavljanje zaupnih ameriških depeš

Washington, 24. 10. 2011 15.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Razvpita spletna stran WikiLeaks je prekinila objavo zaupnih ameriških diplomatskih depeš. V sporočilu za javnost so povedali, da se bodo zdaj posvetili zbiranju sredstev za svoje preživetje v prihodnosti.

Naznanilo je bilo objavljeno po tem, ko je bila podjetju odklonjena podpora ameriških finančnih podjetij. Ta je sledila dejstvu, da je bilo na spletni strani objavljenih na stotine tisoče ameriških vladnih dokumentov in diplomatske korespondence. Stran, ki je v zadnjem letu in pol predstavljala vir najbolj kontroverznih novic na svetu, se spopada trenutno s hudimi ekonomskimi težavami, saj so Visa, Master Card in Pay Pal odklonili obdelati in na WikiLeaksov račun nakazati donacije, ki so prispele nanje v zadnjih desetih mesecih.

WikiLeaks se sooča s hudimi finančnimi težavami, zaradi katerih je vprašljiva nadaljnja usoda spletne strani.
WikiLeaks se sooča s hudimi finančnimi težavami, zaradi katerih je vprašljiva nadaljnja usoda spletne strani. FOTO: Reuters

Natančna višina stroškov blokade ostaja zaenkrat neznanka, a so pomanjkanje sredstev kot tudi zaostritve, s katerimi se organizacija sooča, že dobro leto preprečevale sprejemanje novih dokumentov s strani svojih virov, poudarjajo v sporočilu za javnost.

V četrtek je WikiLeaks na Twitterju naznanil, da bo v ponedeljek poskusilo vnovič zbrati donatorska sredstva za svoje delovanje, kako uspešno pa bo to, ne da bi jim bili sproščeni blokirani kreditni računi, zaenkrat še ni znano. Že sedaj je bilo več kot 90 odstotkov spletnih transakcij opravljenih prav s pomočjo kreditnih kartic.

To pomeni, da bi morali donatorji, ki bi želeli prispevati denar za WikiLeaks, nakazati le-tega na dva računa, odprta pri Evropski banki, sam postopek pa je tako zamuden kot tudi drag. Spletna dražba WikiLeaksovih spominkov, ki so jo prejšnji mesec izvedli, ni zagotovila dovolj denarja za nadaljnje delo, je poudarila Krisrinn Hrafnsson, nekdanja islandska televizijska voditeljica in tiskovna predstavnica WikiLeaksa.

Julian Assange bije sodno bitko na britanskem sodišču, kjer mu grozi izročitev Švedski. Nova v nizu pravd je bitka z držbami, ki so blokirale WikiLeaksove kreditne račune.
Julian Assange bije sodno bitko na britanskem sodišču, kjer mu grozi izročitev Švedski. Nova v nizu pravd je bitka z držbami, ki so blokirale WikiLeaksove kreditne račune. FOTO: Reuters

Večina donacij je bila po njenih besedah namenjena reševanju ustanovitelja Juliana Assangea, ki trenutno čaka na izrek sodbe britanskega sodišča ali ga bo le-to izročilo Švedski v zvezi z obtožbami o spolnem nadlegovanju. Kot poudarja Hrafnssonova, izvaja porabo teh sredstev zunanja komisija.

Ugovor zoper podjetja, ki so blokirala kreditne račune WikiLeaksu je na Evropsko komisijo vložilo podjetje DataCell, ki je donacije tudi sprejemalo. Zavrnitev sprejemanja donacij za WikiLeaks je po njihovem mnenju v nasprotju s tržnimi dogovori Evropske unije, vprašljivo pa je tudi, ali je blokada v skladu z ameriško zakonodajo, še dodajajo. Ker ni predvidenega zakonskega roka, v katerem se mora Evropska komisija na vlogo odzvati, prav tako pa bo svoj čas terjala tudi tožba v ZDA, je hitro rešitev zagate domala nemogoče pričakovati.

Do današnjega dne nista bila niti WikiLeaks niti Assange obsojena zaradi kriminalnih dejanj, kljub temu pa na virginijskem zveznem sodišču še poteka postopek zoper Assangea.
Po poročanju ameriških agencij se je WikiLeaks s finančnimi težavami spopadal že v preteklosti. Leta 2009 so tako izključili delovanje spletne strani, saj niso zmogli plačevati stroškov gostovanja, zatemnitev strani pa je trajala kar pet mesecev in jo je prekinil šele priliv novih donacij aprila 2010. Isti mesec je WikiLeaks objavil posnetke iz ameriškega vojaškega helikopterja, na katerih je posneta smrt Reutersovega fotografa.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

lolipoly
26. 10. 2011 01.41
Zmankalo mu je donacij, in tako mora vse skupaj ustaviti, pred koncem leta, ker rabi kar 3.5 miliona dolarjev , ce hoce nadaljevati.
1oseba
25. 10. 2011 08.58
ZA tisto z GSOji smo mu pa hvaležni.
1oseba
25. 10. 2011 08.54
Marsikaj piše o soji in Gso. Tudi Dr. Gorazd Pretner se strinja s tem.
1oseba
25. 10. 2011 08.50
To se ti zgodi, če se valjaš po postelji z ženskami, ki jim na čelu piše, da niso z nikomur, ker jih nihče noče. Zakaj so pa tekale za njim? Ker niso mogle dobiti nikogar drugega. Nihče jih ni maral samo Julian Assange pa še ta zdaj vsaj veste kdo je. Zdaj veste s čem so se hvalile in se norčevale z resničnih žrtev posiljevalcev tipa PARAVINJAj...
porka.malorka
25. 10. 2011 08.28
Desktop.Messiah24.10.2011, 18:510 Borut Plohl 24.10.2011, 18:48 Jooj!! Kakšni omejeni ljudje obstajajo!! Podpis! Tale Assange res ne deluje kaj prida bister Najbrž je misli nate
tinetone
24. 10. 2011 22.09
a jih bodo kitajcem prodajali, da bodo zaslužili?
PowRider
24. 10. 2011 19.16
Kaj a zdej je pa omejen in nevem kaj še vse? Prej je bil na največji heroj !? Že od začetka sem trdil da ne bo iz tega nič in da je navadna potegavščina...
Buci_buci_buc
24. 10. 2011 19.10
pač blondinec
Buci_buci_buc
24. 10. 2011 19.10
škoda, no :-)
Desktop.Messiah
24. 10. 2011 18.51
Borut Plohl 24.10.2011, 18:48 Jooj!! Kakšni omejeni ljudje obstajajo!! Podpis! Tale Assange res ne deluje kaj prida bister.
Borut Plohl 1
24. 10. 2011 18.48
Jooj!! Kakšni omejeni ljudje obstajajo!!
Desktop.Messiah
24. 10. 2011 16.53
Denar s transakcij zaplenit in namenit žrtvam Assangejevega hujskaštva in sejanja neresnice.