Tujina

FOTO: 'Otroke so ubili ali jih pohabili in prisilili zapustiti svoje domove'

Ženeva/Sana, 07. 04. 2015 13.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Unicef opozarja, da je bilo od 26. marca v Jemnu ubitih najmanj 74 otrok, ranjenih pa 44. Številke naj bi bile sicer višje. "Otroci za ta konflikt plačujejo nedopustno ceno," pravijo in pozivajo vpletene strani, naj otrokom v skladu z mednarodnim humanitarnim pravom takoj omogočijo zaščito.

V spopadih med uporniškimi Hutiji in vladnimi silami v Jemnu je v slabih treh tednih umrlo več kot 540 ljudi, ranjenih pa jih je bilo več kot 1700, kažejo podatki, ki jih je predstavil tiskovni predstavnik Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Christian Lindmeier. Sicer gre za podatke do 6. aprila.

Na udaru znova otroci

4. april: v letalskih napadih koalicije, na čelu katere je Savdska Arabija, je bila v bližini prestolnice Sane ubita devetčlanska družina. Moški v rokah drži kos oblačila ene izmed žrtev napada.
4. april: v letalskih napadih koalicije, na čelu katere je Savdska Arabija, je bila v bližini prestolnice Sane ubita devetčlanska družina. Moški v rokah drži kos oblačila ene izmed žrtev napada. FOTO: Reuters
Jemen je zdrsnil v kaos leta 2012, ko so državo zajeli množični protesti in prisilili dolgoletnega predsednika Alija Abdulaha Saleha k odstopu. Zatem se je začelo nasilje med šiitskimi Hutiji na eni strani ter sunitskimi plemeni, ki podpirajo predsednika Hadija. Hutiji so septembra lani prevzeli nadzor v Sani in v večjem delu severa države. Za nekaj časa so tudi zajeli predsednika Hadija, a mu je uspelo pobegniti in si je nato v Adnu ustvaril začasno prestolnico svoje vlade. Zavezništvo arabskih držav pod vodstvom Savdske Arabije je nato 26. marca letos začelo letalske napade na položaje upornikov in njihovih zaveznikov.

Medtem pa je Unicef opozoril, da je bilo od 26. marca ubitih najmanj 74 otrok, ranjenih pa 44. A Unicef se ob tem boji, da so številke veliko višje. "Otroci za ta konflikt plačujejo nedopustno ceno," je povedal predstavnik Unicefa v Jemnu Julien Harneis.

Otroke so ubili ali jih pohabili in prisilili zapustiti svoje domove, je opozoril Harneis. "Njihovo zdravje je ogroženo, prekinjeno je njihovo izobraževanje. Tem otrokom bi morali v skladu z mednarodnim humanitarnim pravom takoj omogočiti zaščito, in to s strani vseh vpletenih."

Tiskovni predstavnik Unicefa Christophe Boulierac pa je pojasnil, da šole ne obiskuje okoli milijon otrok.

Dodal je, da število smrtnih žrtev med otroki vključuje tiste, ki so umrli neposredno v napadih, pa tudi tiste, ki so umrli zaradi posrednih vzrokov, kot so pomanjkanje zdravstvene oskrbe, cepiv ali dostop do pitne vode.

Siloviti napadi se nadaljujejo

Siloviti spopadi med uporniki in vladnimi silami se na jugu Jemna medtem nadaljujejo.

ICRC: Pomoč še ni prišla na cilj

Mednarodni odbor Rdečega križa (ICRC) je v ponedeljek v jemensko prestolnico Sana poslal letalo z nujno pomočjo, kot so zdravila in druga zdravstvena oprema, a to zaradi logističnih težav še ni prispelo na cilj.

Želijo zbežati, a ne morejo, saj se spopadajo na "vsaki ulici, za vsakim vogalom"

Rdeči križ opozarja na katastrofalno humanitarno situacijo v mestu Aden na jugu Jemna. Kot je pojasnila tiskovna predstavnica ICRC Marie Clarie Feghali, tam poteka "vojna na vsaki ulici, za vsakim vogalom (...) mnogi ne morejo pobegniti".

V nočnih spopadih je bilo v mestu ubitih najmanj 18 ljudi, v zadnjih 24 urah pa še 54.

Zato je Rdeči križ strani danes znova pozval k takojšnjemu premirju, da bi pospešili dostavo pomoči. Organizacija tako poziva k odprtju kopenskih, zračnih in morskih poti, kar bi omogočilo dostavo 48 ton težke pošiljke z medicinskimi potrebščinami za več kot 3000 ranjenih. "Prioriteta Rdečega križa sedaj je, da bolnišnice delajo naprej in rešijo življenja čim večjega števila ljudi," je še dejala Feghalijeva.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Berdem
07. 04. 2015 18.46
+3
Če ima Jemen nafto, bo krivica povrnjena, če nima, bodo pa našli vzrok za pasivnost.
HAILWOODmike
07. 04. 2015 16.46
-2
Ne zanima me njihova kriza...njihovi starci se bojo strelal, mi jim bomo pa varuske za njihove froce al kaj??? Naj si kr sami postimajo stvari....nedam oz nebi dal niti centa!!!
aljoteam
07. 04. 2015 17.38
+11
Vsi smo svet, vse je povezano med seboj, za ignoranco in egoizem ni prostora.
jožagolikoža
07. 04. 2015 16.33
+3
koran je hudičev priročnik
aljoteam
07. 04. 2015 17.38
+1
to je največja neumnost, ki sem jo danes prebral .
karamba34
07. 04. 2015 16.19
VladimirPutin
07. 04. 2015 15.49
+20
Američani z novo taktiko - muslimani naj se pobijejo med sabo.....
glava2
07. 04. 2015 16.21
+9
dr.dare
07. 04. 2015 15.42
+1
Glede na propagando v zadnjih dneh lahko pričakujemo da bodo ZDA tja kmalu poslale demokracijo?
Kimberley-Echo
07. 04. 2015 16.25
+5
Iluzorno je misliti, da SA vodi vojno proti Jemnu. Saudski kralj je povedal včeraj, da želijo s to vojno samo ohraniti demokracijo v Jemnu. Nekako žalosten vic, ko ga pove voditelj najbolj nedemokratične države na svetu.