Tujina

Egiptovski predsednik po razglasitvi izrednega stanja: Paziti moramo na Egipt in njegovo prihodnost

Tanta/Aleksandrija, 10. 04. 2017 08.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V Egiptu so po nedeljskih napadih na koptski cerkvi v Tanti in Aleksandriji zastave spuščene na pol droga, predsednik al Sisi je razglasil tridnevno žalovanje, pa tudi trimesečno izredno stanje. Odgovornost za napada, v katerih je umrlo najmanj 49 ljudi, je prevzela Islamska država. Izrael je medtem zaradi strahu pred morebitnim terorističnim napadom zaprl mejo na Sinaju.

Egiptovski predsednik je po dveh terorističnih napadih na koptski cerkvi v Tanti in Aleksandriji razglasil trimesečno izredno stanje. Odgovornost za napada na cvetno nedeljo, enega najpomembnejših krščanskih praznikov, je prevzela Islamska država.

Število smrtnih žrtev je naraslo na 49, poročanje lokalnih medijev povzema BBC. Najmanj 27 oseb je umrlo v Tanti, 78 je bilo ranjenih, samomorilski napad v Aleksandriji pa je zahteval življenja 18 civilistov in še štirih policistov.

Predsednik Abdel Fatah al Sisi je v državi razglasil tridnevno žalovanje in trimesečno izredno stanje. Ustanovili bodo tudi poseben odbor za boj proti terorističnim in ekstremističnim skupinam. "Paziti moramo na Egipt in njegovo prihodnost. Vemo, da bo treba marsikaj žrtvovati, a smo pripravljeni na soočenje s tem," je dejal al Sisi. "Napad ne bo vplival na močno voljo egiptovskega ljudstva in njegovega boja proti zlu, ravno nasprotno. Še bolj bo okrepil našo pripravljenost zagotoviti varnost, stabilnost in celovit razvoj celemu narodu."

Čeprav je Islamska država (IS) takoj po napadu objavila, da sta bila napadalca egiptovskega rodu, oblasti tega niso potrdile. Je pa IS napovedala nove napade: "Križarji in njihovi odpadniški podporniki morajo sprevideti, da je račun med nami velik in da ga bodo plačali z reko krvi svojih sinov, če bo taka božja volja," je izjavila ekstremistična skupina.

V obeh napadih je umrlo več kot 45 ljudi.
V obeh napadih je umrlo več kot 45 ljudi. FOTO: AP

Na cvetno nedeljo je bilo v cerkvah ogromno ljudi

Bombna napada sta se zgodila na cvetno nedeljo, teden dni pred veliko nočjo, največjim krščanskim praznikom. Prva eksplozija je uničila cerkev sv. Jurija v Tanti, v napadu je umrlo najmanj 27 ljudi, ranjenih je bilo 78 oseb. Eksplozivno telo je bilo podtaknjeno pod klopjo v glavni molilnici.

"Notranjost cerkve je uničena," je povedal Peter Kamel, ki si je ogledal razdejanje. "Marmorni stebri so bili prekriti s krvjo." Večina žrtev in ranjenih je bila duhovnikov in cerkvenih pevcev.

Kmalu po prvi eksploziji je sledil še en napad, in sicer v koptski cerkvi sv. Marka v Aleksandriji. Policisti so tik pred vstopom v cerkev ustavili moškega, ki je imel okrog pasu pripeto eksplozivno napravo. Moški in ženska, pripadnika policije, sta umrla, skupaj s civilisti in ostalim uradnim osebjem.

Egiptovski bloger Maged Butter je dejal, da je videl pet ali šest reševalnih vozil in krvne madeže vsaj 100 metrov stran od kraja eksplozije. "Ženska je jokala in iskala svojce ter vpila, da jih policija ne zna zaščititi. Vsake toliko me je ustavil vernik, najbrž kristjan, in ponavljal: Ste videli mojo družino," dodaja Butter.

Zastave v državi danes visijo na pol droga v znak spoštovanja žrtev nedeljskih napadov.

Papež Frančišek je ob tem napovedal, da bo kljub nedeljskemu napadu 28. in 29. aprila obiskal egiptovsko prestolnico Kairo, kot je načrtovano. Po napovedih se bo sveti oče ob prihodu v Egipt najprej srečal z al Sisijem in nato velikim šejkom univerze Al Azhar Ahmedom Mohamedom al Tajibom. Na programu ima tudi srečanje s koptskim papežem, patriarhom Tavadrosom II. in sodelovanje na mednarodni mirovni konferenci univerze Al Azhar. Pred vrnitvijo v Vatikan bo papež Frančišek v soboto daroval mašo na prostem in obedoval z egiptovskimi škofi.

Cerkev v Tanti, prizorišče nedeljskega napada.
Cerkev v Tanti, prizorišče nedeljskega napada. FOTO: AP

Izrael zaprl mejo na Sinaju

Izrael je po poročanju Washington Posta povišal stopnjo varnosti in zaprl mejo na Sinaju zaradi stahu pred terorističnimi napadi. Do zaprtja meje med Eilatom in egiptovsko Tabo je prišlo dan zatem, ko je izraelska obveščevalna služba opozorila, da lahko pride do napada na turiste v Sinaju. Svoje državljane so zato pozvali, naj se odpovejo potovanjem na to območje.

Minister za obveščevalno dejavnost Yisrael Katz, da so dobili zaupne informacije o potencialnem terorističnem napadu na turiste v Sinaju. Prehod Taba bodo zato odprli zgolj za Izraelce, ki se bodo vračali nazaj domov.

Izraelci so se za te ukrepe odločili po dveh bombnih napadih na koptski cerkvi na cvetno nedeljo v Egiptu.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (23)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ka pa mislis
10. 04. 2017 16.26
-1
A donald duck ne bo poslal tomahawke prijatlom v raqqo?
Emeritus
10. 04. 2017 15.53
+0
A Pajo se ni nič oglasil? Ah saj res, preveč je zaposlen z zidom na meji z Mehiko, bombandiranjem Sirije in fitnesom da bo Putinu lahko kazal mišice.
macro
10. 04. 2017 13.52
+4
če si mislim, da sem si jo ogledal... no in nikoli več.
komarec
10. 04. 2017 12.53
+9
No to je je še en dokaz, da vojne povzročajo vere in kapital.
Uporabnik1152447
10. 04. 2017 13.53
+4
Ver je veliko, pa ne boš slišal, da bi se hundijci, budisti, židje ali kristjani razstreljevali v imenu vere.
bigbooss
10. 04. 2017 15.14
-1
Js pa glih mislim da kristjanski politiki plačujejo takim in drugačnim da delajo nerede. .poguglaj kaj pomeni cifra 322 pa ti bo jasno kdo stoji za tem. .drugac je napad na islam, in največ terorizirani so muslimani 1000 jih umre za enega kristjana pa se danes nihče neve zakaj je to sploh...
bigbooss
10. 04. 2017 15.17
-1
322 George Bush napis. .pa poglej kaj je to in kdo je kriv in ne vera
izpolni polje vzdevek
10. 04. 2017 16.06
+0
Kristajni so razstreljevali v imenu vere 20 let na Irskem in v Španiji.
Bofur
10. 04. 2017 16.32
+2
Ne bi rekel, da v imenu vere. Baski in Irci so izvajali teroristična dejanja proti neo-kolonialni politiki svojih okupatorjev.
Bofur
10. 04. 2017 11.44
+17
Na teh dveh primerih - grozljivega napada na koptske kristjane, civiliste med mašo v cerkvi v Egiptu ter domnevnega in Assada okrivljenega kemičnega napada na položaje islamske države v Siriji je dobro vidna dvoličnost ameriške zunanje politike. Število žrtev je v obeh primerih isto, okoli 80, s to razliko, da so ZDA v primeru domnevnega in nedokazanega kemičnega napada sprožile vojaški odgovor proti Assadu, v primeru terorizma Islamske države pa so ZDA zamižale na obe očesi in se delajo kot da napada sploh ni bilo. Tudi zahodni mediji napadu na koptske kristjane sploh ne namenjajo pozornosti, kod da ne bi šlo za človeška življenja.
Uporabnik1152447
10. 04. 2017 13.54
+4
Pa če bi pomaranča tako skrbeli otroci, bi lahko posredoval v Afriki, kjer vsakodnevno režejo spolne organe svojim punčkam, prav tako je vsak dan ogromno mrtvih zaradi nasilja.
pizzamargerita
10. 04. 2017 10.55
+10
in kaj reče Frančišek ? MOLI zanje, za pobite. Pa jih bo šel kdaj obiskat, kristjane na bližnjem vzhodu in v afriki, tako kot hodi obiskovat musli migrante na Lampeduzo in v Grčijo? NIKOLI!! Se preveč boji za svojo hinavsko rit. bo pa z veseljem razglasil 10.000 novih svetnikov, mučenikov za krščansko vero. J***Š takega poglavarja cerkve, ki se liže z imam, svojim zatiranim kristjanom pa pošilja le molitve.
KungFuPanda
10. 04. 2017 11.24
-3
Če bi prebral predhodni članek, bi prebral, da naslednji mesec načrtuje obisk Egipta.
Bofur
10. 04. 2017 10.44
+7
In kaj bodo storile Združene države Amerike, ki so prevzele vlogo svetovnega policija, bodo bombardirale z manevrirnimi vodenimi raketami tomahawk položaje Islamske države, njihove obrate za proizvodnjo orožja, nafte, kemičnega orožja, vojašnice in vadišča, poveljniška središča, komunikacijska vozlišča, mostove, letališča, ceste, skladišča na ozemljih pod nadzorom Islamske države ? Seveda da nič od tega. Američani še enkrat dokazujejo, da so edini tvorci Islamske države in da ta teroristična dejanja po vsem svetu, tudi po Evropi, podpirajo politično in z materialnimi sredstvi, orožjem. Da so Američani skupaj s Savdsko Arabijo v ozadju vzpona vahabitske ideologije, je resnica in dejstvo. Neverjetno kako perverzna in dvolična je ameriška zunanja politika. Kako žrtve ne obravnavajo enako. Koptska skupnost je za Američane manj vredna kot domnevni "zmerni uporniki" v Siriji, ki so sicer del Islamske države in privrženci ideologije, ki je zagrešila zločin nad koptskimi kristjani, jazidi, Kurdi, sirijskimi in iraškimi kristjani, sirijskimi civilisti, Evropejci.
izpolni polje vzdevek
10. 04. 2017 16.10
+1
ZDA so prevzele vlogo policaja, ker si Evropa ne upa nič naredit sama. Če ZDA ne posredujejo, nikommur ni prav, ko pa miljoni beguncev bežijo pa vsi vijejo roke joj kje je Amerika, zakaj pa sedaj niso osredovali. Tako ali drugače nikoli ne naredijo nič prav. Samo pred lastnim pragom Evropejci ne pometamo radi, raje so vedno drugi krivi, ponavadi ZDa.
Bofur
10. 04. 2017 16.30
+0
Američani posredujejo samo proti tistemu, ki moti in ovira njihove naftne/kapitalske/finančne/orožarske interese ... in dvojna merila ZDA glede obravnave domnevnih Assadovih žrtev in žrtev nasilja islamske države to dokazujejo ravno na teh dveh primerih koptskih žrtev in domnevno pobitih "zmernih upornikih". Pogrešam pa aktivnejšo vlogo Rusije, ki bi lahko skupaj s Kitajsko, Indijo in Iranom ustanovila svoje sile za posredovanje. Evropska unija pa itak nima lastne zunanje politike, trenutno pa se itak ukvarja z lastnimi problemi - odhodom Velike Britanije.
Ka pa mislis
10. 04. 2017 10.16
+8
Take podpirajo amerika in njihovi pajdasi
LAC
10. 04. 2017 09.31
+2
O KAKO BO ŠE NEKOGA GLAVA BOLELA!
24ur@windowslive.com
10. 04. 2017 09.30
-7
Ta egiptovski predsednik je na silo in z vojsko prisel na oblast. Se vidi kako nepristrano gledate na stvari, tisto kar vam odgovarja podpirate, demokracija in svoboda nima nic kaj skupnega z vami in velesilami..
canelo
10. 04. 2017 09.45
+18
Bolje predsednik, ki je prišel na oblast z pomočjo vojske kot predsednik islamski skrajnež. Tudi Hitler je bil demokratično izvoljen pa še ne pomeni da je bil najbolj primeren kandidat.
wolfterier
10. 04. 2017 10.22
+17
To je darilo muslimov kristjanom za Velikonočne praznike.Kaj pa bomo poslali njim za Kurbanbajram,piškote,a ne...
izpolni polje vzdevek
10. 04. 2017 16.11
+1
izpolni polje vzdevek
10. 04. 2017 16.11
+2