Tujina

FOTO: Ko sta obsežen nevihtni sistem in silovit orkan ujeta v divjem plesu

Washington, 02. 10. 2015 10.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
N.Š.K./STA
Komentarji
12

Vzhodna obala ZDA je v pripravljenosti. Le kako ne, ko pa se ji približuje zelo silovit orkan Joaquin, ki trenutno pustoši na Bahamih. Ta naj bi obalo ZDA dosegel v ponedeljek zjutraj, vremenoslovce pa skrbi, ker se bo orkan srečal s še enim velikim nevihtnim sistemom, ki trenutno obilno namaka Severno in Južno Karolino.

Izjemno silovit orkan Joaquin, ki se je okrepil do četrte stopnje po sicer petstopenjski Saffir-Simpsonovi lestvici, z vetrovi s hitrostjo 215 kilometri na uro besni nad Bahami in se približuje ameriški vzhodni obali, ki je v pripravljenosti. Orkan Joaquin naj bi potem, ko bo prešel Bahame, zavil ostro proti severu in v naslednjih treh dneh dosegel vzhodno obalo ZDA. 

Zato so oblasti v državah vse od Južne Karoline do Nove Anglije razglasile stanje pripravljenosti. Spomin na supernevihto Sandy še ni zbledel, zato so oblasti sedaj nekoliko previdnejše. "Ne vemo točno, katero pot bo orkan ubral, a moramo biti pripravljeni," je dejal guverner Pensilvanije Tom Wolf. V strahu pred orkanom so prebivalci na vzhodu ZDA s trgovinskih polic spraznili zaloge vode, mleka in drugih nujnih potrebščin.

Na severu obsežen nevihtni sistem, na jugu izjemno silovit orkan Joaquin.
Na severu obsežen nevihtni sistem, na jugu izjemno silovit orkan Joaquin. FOTO: NOAA

Zaenkrat projekcije kažejo, da Joaquin ne bo tako močan kot Sandy, žal pa so vse te napovedi še vedno nezanesljive. Tudi, če bo orkan oslabel preden bo dosegel kopno, bo povzročil obsežne poplave na že zelo namočeni vzhodni obali.

Kaj se bo zgodilo, ko bosta dva ogromna sistema trčila?

Posnetek orkana Joaquina nad Bahami.
Posnetek orkana Joaquina nad Bahami. FOTO: Reuters

Kar skrbi ameriške vremenoslovce, je dejstvo, da se bo orkan Joaquin srečal z nevihtnim sistemom, ki trenutno obilno namaka Severno in Južno Karolino. Območje je že sedaj razmočeno, zaradi česar bi lahko orkan sprožil obsežne plazove. Kot je dejal eden od vremenoslovcev, je »nevihtni sistem nad vzhodno obalo plesni partner, ki vodi ta tango.« Prav ta sistem bo namreč odločil, ali bo Joaquin udaril na kopno, ali se bo pomaknil proti vzhodu na odprto morje. Po drugi strani pa Joaquin 'hrani' nevihtni sistem z vlago, zaradi česar padavine ne pojenjajo.

Spomin na orkan Sandy še ni zbledel

Obilne padavine so najbolj verjetne v zveznih državah Severna in Južna Karolini ter Virginiji, poročajo ameriški mediji. V Virginiji, ki so jo poplave prizadele že v torek, je guverner razglasil izredne razmere, da bi se lahko pripravili na prihod orkana. Podobno naj bi storile tudi oblasti v New Jerseyju.

Eden od prebivalcev Virginije, ki je med divjanjem orkana Sandy izgubil skoraj vse premoženje, opozorila oblasti jemlje zelo resno. "Ljudje vse do zadnjega trenutka, ko je že prepozno, opozoril ne jemljejo resno,"  pravi in dodaja, da je zaščitil svojo hišo, zdaj pa se bo umaknil k sorodnikom v notranjost države.

Na Bahamih, kjer se zadržuje Joaquin, ki je kategoriziran kot nevihta četrte stopnje, je povzročil obsežne poplave. Veter v sunkih piha z močjo 200 kilometrov na uro, orkan pa naj bi se pomaknil proti severu v noči na soboto. Na Bahamih so že odpovedali pouk ter nekatere lete, nekaj ladijskih povezav do te priljubljene počitniške destinacije pa so preusmerili drugam. Oblasti so ljudi pozvale, da se pripravijo na 37 centimetrov dežja. 

Na poti proti severu se bo Joaquin najverjetneje še okrepil, veter pa naj bi dosegal hitrosti tudi prek 220 kilometrov na uro. Napovedi kažejo, da bo v ponedeljek Joaquin dosegel Severno Karolino, v torek pa New Jersey. To pa so območja, ki so zelo blizu predelom, kjer je supernevihta Sandy 'udarila' na kopno oktobra 2012.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

JE-BI-GA
03. 10. 2015 08.06
+1
Dobro, da vsaj narava ve kdo je največji diktator sveta...............
Senca6
02. 10. 2015 15.17
kaj si nooor...nevihtni sistem sega čez celo vzhodno obalo zda...ziher bota z orkano trčila...to bo še zanimivo....
tali?ni tom
02. 10. 2015 14.17
+6
odlična novica! da je le tam! saj to je vendarle "njihov način življenja"! spomnimo se samo koliko orkanov povzročajo zda po svetu!
SEJBOBOL
02. 10. 2015 13.49
+6
Pa naj vojsko pošljejo nad orkan :)
scipio
02. 10. 2015 13.39
+3
"...uči nas tale štor'ja, če kje sta vraga dva, da tisti zmeraj zmaga, k'ma več pesjanskega..."!
Machoman007
02. 10. 2015 13.24
+2
lepo. kar naj plešeta.
mkug5g
02. 10. 2015 12.44
+11
Predsednik sindikata nemške policije Rainer Wendt je dejal:"azilantje so v prvi vrsti mladi moški, ki se pod vplivom prepričanj in testosterona zares spopadajo. Ob odsotnosti drugega orožja pač s "orožjem", ki so ga izdelali iz pohištva.
emilzapata
02. 10. 2015 13.20
+8
saj je bilo vse jasno, kakšen bo tok dogodkov
Iztok Strel
02. 10. 2015 13.25
-4
Borut Novak 1
02. 10. 2015 13.32
+6
In take bodo potem zaposlovali v jedrskih elektrarnah in tovarnah orožja?! Verjetno kot varnostnike!
zombie_killer
02. 10. 2015 12.33
-1
Joaquin Category 4 Hurricane Wind: 220 km/h Gust: 256 km/h Speed: 4 km/h