Tujina

Vzhodna Avstralija pod vodo

Sydney, 28. 12. 2010 08.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vzhodno Avstralijo so prizadele hude poplave, zaradi česar je moralo domove zapustiti na stotine ljudi. Lokalne oblasti že govorijo o najhujših poplavah v zadnjem desetletju, celo v zadnjih 50 letih.

Narasle vode so posledica obilnega deževja, ki ga je prejšnji teden prinesel tropski ciklon Tasha, ko je prečkal severovzhodno zvezno državo Queensland. Ponekod je poplavilo cela mesta in jih odrezalo od ostalega sveta. Prestolnica omenjene države je zabeležila najbolj moker december v zadnjih 150 letih.

Poplave so ene najhujših v zadnjih 50 letih.
Poplave so ene najhujših v zadnjih 50 letih. FOTO:

Na območju pa še kar dežuje, zaradi česar se oblasti bojijo še poslabšanja položaja. Še posebej kritično je na območjih, ki so v spodnjem toku rek, kamor se bo na koncu zbrala vsa voda, navajajo lokalne oblasti.

Najbolj ogrožena so mesta Chinchilla, Dalby in Theodore v Queenslandu, ki so že dva dni odrezana od sveta, danes pa so morali s helikopterjem na varno prepeljati 350 prebivalcev. Gre za najhujše poplave v zadnjih 50 letih, so ocenili lokalni predstavniki.

Predsednik kmetijske zbornice je povedal, da bi poplave lahko povzročile do 403 milijone dolarjev škode na pridelkih. ''To je grozno. Gre za pridelek, ki bi številne kmete postavil nazaj na noge po suši,'' je povedal.

Številne hiše so poplavljenje, prebivalce so evakuirali.
Številne hiše so poplavljenje, prebivalce so evakuirali. FOTO:

Poročil o morebitnih žrtvah zaenkrat ni. So pa morali reševalci pomagati že več ljudem iz avtomobilov, nekaterim pa celo z dreves. Prijeli so tudi tri najstnike, ki so poskušali na napihljivih blazinah potovati po poplavnih vodah do Brisbanea, kakih 30 kilometrov stran; prijeli so jih na približno polovici poti.

V Novem Južnem Walesu se je okoli 175 oseb, ki so morale noč preživeti v zasilnih zatočiščih, že vrnilo domov, okoli 800 pa naj bi jih bilo od sveta odrezanih vsaj še en dan.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.