Tujina

Vulkani spet krojijo letalski promet

Džakarta, 10. 11. 2010 10.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Indonezijski vulkan Merapi še naprej bruha. Odpovedati so morali več poletov, svoj obisk na otokih pa je skrajšal tudi ameriški predsednik Obama. Medtem je začel bruhati tudi vulkan na Filipinih in povzročil nove zaplete v letalskem prometu.

Zaradi izbruha Merapija je z domov zbežalo več kot 300.000 ljudi.
Zaradi izbruha Merapija je z domov zbežalo več kot 300.000 ljudi. FOTO: Reuters

Izbruh indonezijskega ognjenika Merapi je do zdaj zahteval že 191 življenj, več kot 340.000 ljudi pa je moralo zapustiti domove. Kot so sporočile oblasti, ne gre za nove žrtve, ampak za trupla, ki so jih našli reševalci. Pred tem so poročali o 151 smrtnih žrtvah.

2968 metrov visok ognjenik na otoku Java je izbruhnil 26. oktobra, tokratni izbruh pa je po navedbah indonezijskih geologov najmočnejši v zadnjih stotih letih. Povzročil je tudi zmedo v letalskem prometu. Ameriški predsednik Barack Obama, ki se je mudil v Indoneziji, je moral zaradi izbruha skrajšati obisk, medtem ko so številne mednarodne letalske družbe začele odpovedovati polete v prestolnico Džakarto zaradi strahu pred ognjenim prahom. Med njimi so Qantas, Malaysia Air in druge.

O izbruhu ognjenika poročajo tudi s Filipinov. Iz dveh vasi ob vznožju 1565 metrov visokega vulkana Bulusan je zbežalo več kot 50 prebivalcev, oblasti pa pilotom tudi tu svetujejo, naj se izogibajo letenju blizu oblaka pepela. Bulusan, ki je na glavnem filipinskem otoku Luzon približno 250 kilometrov jugovzhodno od Manile, je eden od 23 delujočih ognjenikov na Filipinih. Okoli gore v šestih mestih živi okoli 250.000 ljudi. Zadnjič je bruhal leta 2006.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

skydrol7
10. 11. 2010 18.06
v pacifiski regiji je ena najvecja koncentracija activnih vulkanov - okoli 100 aktivnih vulkanov......statisticno od leta 1980 - 2000 je priblizno 80 letal letelo skozi vulkanske oblake in rezultat tega je bil povecana izraba let. motorjev, totalna odpoved vseh motorjev ( re-start motorjev ko so izsli iz oblaka) unicenje let.instrumentov,cockpit windshields(okna pilotske kabine) so bila kompletnounicena od vulk.praha,vse vodilne povrsine letala obrabljene od ostrega vul.prahu itd..... vulkanski prah (do 1 micron) z lahkoto pride v vse elektronske komponente letala....gosti vulkanski prah lahko zamasi bleed system filtre itd... v glavnem , izbruhi vulkana niso nic prijetna stvar za letalstvo....