Tujina

Vulkan še vedno grozi

Džakarta, 08. 11. 2010 08.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Po kaosu v zračnem prometu zaradi izbruha vulkana Merapi na Javi se razmere normalizirajo. Zaprta so le še letališča v bližini vulkana. Tudi torkov obisk Obame v Indoneziji naj ne bi bil ogrožen. Strokovnjaki medtem napovedujejo nov izbruh.

Pokojne pokopavajo v skupinskih grobovih.
Pokojne pokopavajo v skupinskih grobovih. FOTO: Reuters
Skoraj 3000 metrov visok vulkan Merapi po najsilovitejšem izbruhu v petek, ko je umrlo 91 ljudi, še naprej bruha oblake prahu in plina do štiri kilometre visoko. Zaradi izbruha so evakuirali okoli 200.000 ljudi.

Razmere v letalskem prometu v Indoneziji se danes po težavah konec tedna normalizirajo. Težave je konec tedna povzročil oblak prahu z vulkana Merapi na Javi, zaradi česar so številne letalske družbe odpovedale polete v Džakarto, ki je od vulkana oddaljena nekaj več kot 400 kilometrov.

Zaprta ostajajo letališča v bližini vulkana, medtem ko v Džakarti, kamor naj bi v torek prispel ameriški predsednik Barack Obama, težav ni več. "Danes pa so stvari popolnoma normalne," je dejal predstavnik indonezijskega prometnega ministrstva Herry Bakti.

Merapi je eden najbolj dejavnih vulkanov na svetu in je v zadnjem stoletju izbruhnil že večkrat. Zahteval je več kot 1.400 življenj. Petkov izbruh pa velja za najbolj smrtonosnega po letu 1930, saj je zahteval skoraj 100 življenj.

Medtem oblasti opozarjajo pred novim izbruhom vulkana, ki bi se lahko zgodil vsak trenutek. Prav zato okoliški prebivalci, kjer še ni bila ukazana evakuacija, panično bežijo z območja, kar pa ni lahko. Vsi vlaki so polni, prav tako avtobusi. Nekateri zato najemajo vozila in v lastni režiji bežijo.

Do zdaj je vulkan zahteval več kot 130 življenj, večino pa so že pokopali. Islam namreč zapoveduje hiter pokop, zato so dale oblasti svojcem le tri dni časa, da identificirajo umrle. Ker je veliko trupel zoglenelih do neprepoznavnosti, se je večina družin odločila kar za pokop v skupnem grobu, kar je pogosta praksa v Indoneziji po naravnih katastrofah.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.