Tujina

V Prištini vandali napadli sedeža slovenskih podjetij, kosovska vlada državljane pozvala k mirnosti

Ljubljana, 18. 06. 2015 07.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min
Avtor
N.Š./STA/J.S.
Komentarji
720

Aretacija in izpustitev Ramuša Haradinaja odmeva po Balkanu. Kosovska skupščina vlado in predsednico Kosova poziva, naj od slovenskih oblasti terjajo, da Haradinaju čim hitreje vrnejo potni list. Karl Erjavec je pojasnil, da je tiralica v Sloveniji veljavna, da pa morajo še ugotoviti, zakaj, saj zanjo ni več pravne podlage.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Pridržanje Haradinaja
    02:00
    Iz SVETA: Pridržanje Haradinaja
  • Iz 24UR: 'To ni diplomatski spodrsljaj'
    02:39
    Iz 24UR: 'To ni diplomatski spodrsljaj'
  • Iz 24UR: Haradinaj: Aretacija nezaslišana
    01:03
    Iz 24UR: Haradinaj: Aretacija nezaslišana
  • Iz 24UR: Odzivi na Kosovu
    01:26
    Iz 24UR: Odzivi na Kosovu
  • Iz 24UR: Haradinaj ogorčen
    01:35
    Iz 24UR: Haradinaj ogorčen
Haradinaj je v izjavi za kosovski portal Gazeta ekspres izrazil razočaranje nad slovenskimi organi, ki jih je primerjal s srbskimi. "Tiralica je bila umaknjena z vseh letališč, samo v Ljubljani ne," je dejal.

Nekdanjega kosovskega premierja Ramuša Haradinaja so včeraj popoldne aretirali na letališču Jožeta Pučnika in ga privedli k preiskovalnemu sodniku kranjskega sodišča. Ta ga je po zaslišanju izpustil, so mu pa odvzeli potni list in mora do zaključka postopka ostati v Sloveniji.

Okrožno sodišče v Kranju medtem preverja, ali v Srbiji še obstaja obtožba proti bivšemu Haradinaju in ali mu za dejanja, v zvezi s katerimi ga išče Srbija, niso že sodili na haaškem sodišču.

Vandali napadli sedeža slovenskih podjetij v prištini

Zardi prijetja bivšega kosovskega premierja je danes skupina navijačev prištinskega nogometnega kluba s pirotehničnimi sredstvi napadla sedeža slovenskih podjetij NLB in Ipko v Prištini, pri čemer so povzročili gmotno škodo.

Kot poroča srbska tiskovna agencija Beta, so navijači pred sedežema slovenskih podjetij postavili pirotehnična sredstva, nato pa so odšli. Po poročanju prištinskih medijev so pripadniki kosovske policije samo spremljali dogajanje in niso posredovali.

Kosovska vlada je napad obsodila in označila za vandalsko dejanje. Ob tem je pozvala državljane, naj bodo umirjeni in naj se vzdržijo nasilnih dejanj. "Zagotavljamo, da se vprašanje Ramuša Haradinaja obravnava na najvišji državni ravni in hitro pričakujemo pravično in zakonito rešitev," so sporočili iz vlade v Prištini.

Ramuš Haradinaj.
Ramuš Haradinaj. FOTO: Reuters

Premier Miro Cerar je danes glede odvzema potnega lista govoril s kosovskim kolegom Iso Mustafo. Cerar je Mustafi obljubil, da bodo sodni postopki v zvezi s Haradinajevim primerom izvedeni v najkrajšem možnem roku, a v skladu z zakonodajo in obveznostmi Slovenije do Interpola.

Mustafa je v pogovoru po navedbah iz Prištine poudaril, da ni prav nobenega razloga za prijetje Haradinaja in da je bila njegova nedolžnost med drugim dokazana na mednarodnih sodiščih. Terjal je njegovo čim hitrejšo vrnitev na Kosovo.

Erjavec: v ozadju ni politika, ampak le tiralica

Zunanji minister Karl Erjavec pričakuje, da bo zaplet zaradi pridržanja bivšega kosovskega premierja razrešen še danes in da se bo Haradinaj v kratkem vrnil na Kosovo. Minister obžaluje ostre reakcije v Prištini in zatrjuje, da v ozadju prijetja ni politika, ampak le veljavna tiralica.

Povedal je, da bo v zadevi Haradinaj še danes vložena pritožba na okrožnem sodišču v Kranju. Kot se je izrazil, je ta "že na poti na sodišče". Minister pričakuje, da jo bo sodni senat obravnaval še danes in da bo "izid pozitiven".

Je pa Erjavec še razkril, pa se je minister za pravosodje Goran Klemenčič tudi odločil, da izročitve Haradinaja Srbiji ne bo dovolil, tudi če bi sodišče tako odločilo, saj Srbija Haradinaju očita zločine, za katere ga je haaško Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije leta 2012 pravnomočno oprostilo.

Za primer, če se stvari na sodišču ne bi odvijale tako, kot pričakuje, je Erjavec dejal, da "so še druge pravne poti, ki smo jih preučili na ministrstvu za zunanje zadeve in tudi na ministrstvu za notranje zadeve in ministrstvu za pravosodje".

Ob tem je spomnil, da je Haradinaj nosilec diplomatskega potnega lista in da "v določenih primerih sploh ni mogoče zadržati diplomatskega potnega lista". "Tako da imamo v igri več variant, ampak jaz predlagam, da počakamo na odločitev sodišča," je še dodal.

Na vprašanja, ali je tiralica veljavna ali ne, je minister odgovoril, da so to preverjali in da je ta "na žalost še vedno veljavna". Zato so tudi organi postopali, kakor so, povsem v skladu s pravili, je zatrdil.

Je pa priznal, da bo treba preučiti, zakaj je tiralica v Sloveniji še vedno veljavna. Da to preveri, je pristojnost notranjega ministrstva. Vsaka država ima suvereno pravico, da odloča glede tiralic, če kakšna od njih morda ni v državnem interesu, je spomnil.

Kot meni, bi bila sicer potrebna posebna pozornost glede vseh starejših tiralic, da se pregleda, katere so še sploh aktualne in katere ne. Erjavčevo osebno mnenje je, da za tiralico za Haradinajem "ni podlage" in da ta ni več aktualna, saj je starejšega datuma in se je postopek pred haaškim sodiščem vmes končal s pravnomočno oprostitvijo.

Minister je tudi večkrat izrazil željo, da bi se razmere na Kosovu - kjer se je med drugim na izredni seji zbral parlament, potekal je protest pred slovenskim veleposlaništvom in slišati je celo pozive k bojkotu slovenskih izdelkov - pomirile.

"Obžalujemo, da je prišlo do tako močne reakcije. Naši organi so postopali v skladu s pravili, glede na to, da ta tiralica je v sistemu Interpola. Mislim pa, da bo danes ta zadeva na nek način razrešena in da se bo pokazalo, da ni nobene potrebe po tem, da bi se napetosti nadaljevale. Še zlasti zato, ker je Slovenija prijateljska država Kosovu, ves čas ga podpiramo na poti proti evroatlantskim integracijam. Obžalujemo, da je prišlo do tega zapleta, ni pa v ozadju nobene politike ali kakšnega zakulisja. Preprosto se je to birokratsko zgodilo," je dejal.

Ocenil je, da prijetje Haradinaja ni bilo "noben diplomatski spodrsljaj", saj so organi pač ukrepali na osnovi veljavne tiralice. Zatrdil je še, da so med drugim v tesnih stikih s kosovskim veleposlaništvom v Ljubljani in tudi oblastmi na Kosovu ter da so "angažirali vse time, ki jih imamo, da bi našli ustrezno rešitev".

O Hardinaju je sicer, kot poroča Beta, že v sredo zvečer s kosovsko kolegico Atifete Jahjaga govoril tudi predsednik republike Borut Pahor.

Po aretaciji Haradinaja so se pred slovenskim veleposlaništvom na Kosovu zbrali protestniki.
Po aretaciji Haradinaja so se pred slovenskim veleposlaništvom na Kosovu zbrali protestniki. FOTO: AP

Burne reakcije na Kosovu

Prijetje je na Kosovu izzvalo burno reakcijo, pred slovenskim veleposlaništvom so se zbrali predstavniki in privrženci Zveze za prihodnost Kosova (AAK) ter občani, zato je prizorišče varovala policija. Haradinajeva opozicijska stranka AAK je pozvala k bojkotu vseh slovenskih izdelkov.

Na prijetje Haradinaja se je odzvala tudi kosovska vlada in zahtevala njegovo izpustitev. Do težav naj bi prišlo, ker je v slovenskem policijskem sistemu še vedno vnešen nalog za Haradinajevo aretacijo, ki pa naj bi bil že razveljavljen.

Mednarodno sodišče za vojne zločine na ozemlju nekdanje Jugoslavije v Haagu je Haradinaja, ki je tudi bivši poveljnik Osvobodilne vojske Kosova, novembra 2012 oprostilo vseh obtožb vojnih zločinov med spopadi na Kosovu med letoma 1998 in 1999.

Izredna seja kosovskega parlamenta

Kosovki parlament je na zahtevo stranke Zveza za prihodnost Kosova danes sklical izredno sejo, na kateri so govorili o razmerah po pridržanju Haradinaja. Poslanci so obsodili pridržanje Haradinaja in zahtevali njegovo takojšno vrnitev.

Sklic izredne seje je podprlo vseh 65 prisotnih poslancev, poroča srbska tiskovna agencija Beta.

Skupščina je sprejela resolucijo, s katero vlado in predsednico Kosova poziva, naj od slovenskih oblasti terjajo, da bivšemu kosovskemu premierju čim hitreje vrnejo diplomatski potni list in mu dovolijo vrnitev na Kosovo. Kosovsko vlado tudi pozivajo, naj od EU zahteva izbris Haradinajevega imena s seznama Interpolovih tiralic. Vlada naj bi Sloveniji poslala tudi protestno noto.

Vučić: Haradinaj je s tem potnim listom potoval že petdesetič

Srbski premier Aleksandar Vučić je sinoči državljanom dejal, da je "pomembno, da ohranijo mir in ne padajo na provokacije, ki se dogajajo v regiji" pred pogovori o odnosu med Srbijo, BiH in Kosovim.

Za B92 je dejal, da je Haradinaj tokrat z istim diplomatskim potnim listom potoval že petdesetič: "Pa so ga našli ravno tri dni pred pogovori, ki nas čakajo v Bruslju. Morda je res slučaj, a meni se zdi čudno in najbrž bo pred 23. junijem še velik pritisk na srbsko stran."

Drugačnega mnenja je nekdanji podpredsednik srbske vlade Žarko Korač, ki je za Al Jazeero dejal, da ni presenetljivo, da so se analitiki, blizu vlade, oglasili s teorijami zarote proti Srbiji: "Če bi pa bil cinik, bi pa najbrž rekel, da bi bilo dobro, da bi Srbija zavrgla nekatere obtožnice oziroma še enkrat preverila, kaj piše v njih, če se želi izogniti takšnim dogodkom. Zavedati bi se morali, da takšni dogodki predstavljajo velik politični problem za Srbijo, ker se sabotira normalizacija s Kosovim in BiH."

Graboci vznemirjen, da se je to zgodilo v prijateljski državi

Vodja poslanske skupine Demokratske stranke Kosova Adem Graboci je med razpravo ocenil, da gre za provokacijo Kosova in njegovih državljanov. "Zahtevamo resna prizadevanja naše države, da se konča ta praksa," je dejal in dodal, da je še posebej vznemirjen, ker se je to zgodilo v Sloveniji, ki je prijateljska država.

Srbskemu premierju Aleksandarju Vučiću se zdi čudno, da je Haradinaj z istim potnim listom potoval že petdesetkrat, pa so ga aretirali ravno pred pogovori v Bruslju.
Srbskemu premierju Aleksandarju Vučiću se zdi čudno, da je Haradinaj z istim potnim listom potoval že petdesetkrat, pa so ga aretirali ravno pred pogovori v Bruslju. FOTO: Reuters

Vodja poslanske skupine Demokratske zveze Kosova Ismet Beqiri je zahteval, da se primer Haradinaj čim prej razreši in da se tovrstni dogodki ne bi smeli več dogajati. Vodja poslanske skupine Vetevendosje (Samoopredelitev) Glauk Konjufca pa je dejal, da je pridržanje Haradinaja nesprejemljivo. Dodal je, da je bila srbska tiralica izdana v času, ko se je proti Haradinaju pripravljala obtožnica pred Mednarodnim sodiščem za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije v Haagu, in dodal, da ni kriva Slovenija, saj je glavna težava Srbija in ne Slovenija.

Najbolj kritičen do Slovenije je bil neodvisni poslanec Shaip Muja, ki je v znak protesta predsedniku kosovske skupščine Kadriju Veseliju predal svoj diplomatski potni list. Zahteval je tudi, da bi morali pregledati sporazume, ki so bili ratificirani s Slovenijo, in te sporazume razveljaviti.

"Zamrzniti morajo odnose s Slovenijo, kosovski državni tožilec pa mora vložiti obtožnico proti srbskemu predsedniku Tomislavu Nikoliću, premierju Aleksandru Vučiću in zunanjemu ministru Ivici Dačićuu zaradi vojnih zločinov in okoli 1500 izginulih oseb, katerih usoda je neznana," je še dejal Muja.

Haradinaj: S tem dogodkom so se stvari zelo spremenile

Sam Haradinaj pa je v pogovoru za TV Slovenija dejal, da bo njegovo prijetje Sloveniji škodovalo na gospodarskem in političnem področju. Po njegovih besedah se bodo s tem dogodkom stvari zelo spremenile.

Povedal je, da brez težav potuje po vsem svetu in da se mu še nikdar ni pripetilo kaj podobnega. "Iskreno povedano, to pove veliko o vaši državi, vašem pravosodnem sistemu, pa tudi o politikih," je dejal. "Nalog za aretacijo sploh ne obstaja več. Po vsem svetu je razveljavljen, ker sem šel čez vse pravne postopke na haaškem sodišču. Potoval sem v ZDA, potoval povsod po Evropi, samo Ljubljana je bila težava," je povedal. "Mi nismo bili tako srečni kot vi, morali smo čez vojno, čez izzive in smo, kjer smo. V vseh pogledih smo bili do Slovenije zelo odprti - v gospodarstvu, politiki, povsod. Mislim pa, da so se s tem dogodkom stvari zelo spremenile," je opozoril.

Haradinaj je še dejal, da ne ve, kdaj mu bodo slovenske oblasti vrnile potni list, da se bo lahko vrnil v Prištino. "To je vprašanje, na katero še čakam odgovor. To je nesprejemljivo. Z vašim vedenjem je nekaj narobe - glede na to, da izhajate iz iste države, iz Jugoslavije, ki ne obstaja več, pomeni, da imate še vedno nostalgijo po nekdanji Jugoslaviji ali pa živite v nekakšni ljubezenski navezi z Beogradom. Mislim, da to ne vodi v dobre odnose z ostalimi državami v regiji, še posebej z Albanci," je bil oster.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (720)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

br.0001s
20. 06. 2015 11.35
-1
če nas prerastejo nas pač bodo. to nas sam bog kaznuje
kapljač1
20. 06. 2015 10.33
+1
V primeru Haradinaja se je lepo videlo kako se politika meša v delo sodišč. Še srbski predsednik Vučič se je izrazil, da takšno sramotno delo v Srbiji ne pride v poštev. Ok ne bomo v podrobnosti, definitivno pa se lahko vsi delajo norca , ker nič ne znamo skriti, kar drugi skrijejo.
LLLEPI
20. 06. 2015 09.14
-1
Haradinaj z Brnika odletel domov v Prištino.Sedaj bo zahteva za mastno odskodnino ,ki jo bo ponovno placal najmanjsi davkoplacevalec delavec.Tisti ki pa so naredili napako niso nic krivi kakor ponavadi in se zgovarjajo eden na drugega.Ptrebno je zamenjat vse nase plitike ki tako lahkotno zapravljajo kar niso nikoli ustvarili
Miraush
19. 06. 2015 22.16
-3
OJ KOSOVA NANA IME
Miraush
19. 06. 2015 21.42
-5
Kdo ne skače ta je shqiptar hej hej hej
AKrasni
19. 06. 2015 14.58
+1
Wow Mislil sem, Slovenci so malo bolj emancipiran, ampak branje pripomb tukaj, moj zaključek je, da se ne razlikuje od katere koli druge vzhodne države, mentaliteta je še vedno, da je stara "Comi". To je samo žalostno ...
tankopiš
19. 06. 2015 16.04
-1
Odhajam,sram me je brati takšne primitivne pripombe ki ih objavlja 24.
napoleon4
19. 06. 2015 13.29
+10
In mi smo med prvimi priznali te divjake
Miraush
19. 06. 2015 21.44
-8
Northwest
19. 06. 2015 13.13
-4
Nikjer v evropi ne ravno v sloveniji,ker smo pac policijska drzava.
cirenij
19. 06. 2015 13.08
+19
Na žalost se temu odpadku namenja pol dnevnika pa takle dolg članek, pa še intervju, kjer pljuva po Sloveniji. Kako dela Haaško sodišče je pa znano. V interesu USA in njenih satelitov.
Aerys Targaryen
19. 06. 2015 13.05
+22
prekupčevalci z organi, prosim odpokličite svoje burekaše naj se vrnejo na ukradeno zemljo kosovo.
gangsterist
19. 06. 2015 12.54
+22
naj mu vsi kosovci izkažejo spoštovanje in se z njim vrnejo za stalno na kosovo
Diškor
19. 06. 2015 12.30
+7
KAKO JE ŽE UN PEK REKU INŠPEKTORJU, PA NISAM MAČAK, DA LOVIM MIŠ.
Diškor
19. 06. 2015 12.27
+17
KOSOVO VŽGALO BOJKOT SLOVENIJE, DOMOV SO POKLICALI VSE PEKE IN SLADOLEDARJE.
gangsterist
19. 06. 2015 12.25
+4
WAUKA
19. 06. 2015 12.11
+37
Zaprimo to brezvezno ambasado v Prištini , odpokličimo kontigent SV , ki je zapravljanje davkoplačevalskega denarja , NE KUPUJMO ZELENJAVE IN SADJA od šiptarskih prekupčevalcev , pozabimo na sladoljed in burek, ne obiskujte pekarn. Vlada pa naj malo vzame pod drobnogled vse vrste socialnih pomoči , ki jih daje vsem tem revežem brez osemletke-
GORENC12
19. 06. 2015 12.22
+16
Miraush
19. 06. 2015 21.51
-6
E moji janezki pa vi ne morte brez shqiptarjev pa še kako boste hodil kupovat sadje in zelenjavo sladolede pa bureke in itd.večina vaših slovenk se ne piše več Maček,janša pa ne vem kako še ampak so že počasi krasniqi,Bitiqi,Xhaka,hahahahahah
Miraush
19. 06. 2015 21.52
-5
Gorenc12 kaj ti je z ust vezu a uno stvar u gatah kekec
?udežni de?ek
19. 06. 2015 12.10
-2
milo za žajfo
?udežni de?ek
19. 06. 2015 12.09
-1
milo za žajfo
Arjuc
19. 06. 2015 12.03
+13
Poznam namreč dve izobraženi, liberalni albanski družini, ki takemu razmišljanju zgolj pritrjujeta. Mi se gremo neko sprejemanje v času, ko je naš način življenja izjemno ogrožen - na JV je evropska civilizacija ogrožena s strani ISIS, znotraj Evrope pa pustimo nazadnjaškim muslimanom prav vse, kar se jim zahoče. Vsekakor je treba pustiti svobodo izbire vere, vendar je potrebno zaščititi evropske napredne vrednote pred takimi nazadnjaškimi vplivi.
murinar
19. 06. 2015 12.22
+3
IlluminatiAllSeeingEye
19. 06. 2015 12.56
+0
KLONJA
19. 06. 2015 11.55
+2
sploh pa ne vem in ne razumem,če smo tako hoteli ven iz Juge,zakaj sedaj spet delamo neke naveze in odpiramo firme po bivši Jugi,istočasno pa prodajamo naše firme firmam iz bivše Juge
murinar
19. 06. 2015 12.24
+5
To delajo izdajalci naroda .Samo da dobijo podkupnino in jim ni mar za narod.
murinar
19. 06. 2015 12.24
+1
To delajo izdajalci naroda .Samo da dobijo podkupnino in jim ni mar za narod.
KLONJA
19. 06. 2015 11.52
-1
mi smo že od 1941 na napačni strani,nimamo svojega mnenja in poslušamo samo ZDA,res smo hlapci in naj nas še bolj je bejo