Tujina

Vstop Palestincem na Tempeljski grič znova omejen, obiščejo ga lahko le ženske in moški, starejši od 50 let

Jeruzalem, 28. 07. 2017 09.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Izrael je znova omejil vstop na Tempeljski grič v vzhodnem delu Jeruzalema. Sveti kraj lahko obiščejo ženske ter moški, starejši od 50 let. Muslimanski verniki so na območje v četrtek vstopili prvič po dveh tednih, potem ko je Izrael odpravil vse sporne varnostne ukrepe, zaradi katerih je prišlo do krvavih protestov.

Izrael je iz skrbi pred novim nasiljem Palestincem znova omejil vstop na Tempeljski grič v Vzhodnem Jeruzalemu. Kot je davi sporočil tiskovni predstavnik policije Micky Rosenfeld, lahko sveti kraj obiščejo ženske, med moškimi pa le starejši od 50 let. Zaprtih bo tudi več cest v starem delu Jeruzalema.

Muslimanski verniki so na območje Tempeljskega griča, svetega kraja za muslimane, jude in kristjane, v četrtek vstopili prvič po dveh tednih, potem ko je Izrael odpravil vse sporne varnostne ukrepe, zaradi katerih je prišlo do krvavih protestov.

Kmalu po vrnitvi muslimanskih vernikov so na območju izbruhnili spopadi med izraelskimi policisti in Palestinci, v katerih je bilo po podatkih palestinskega Rdečega polmeseca ranjenih okoli sto ljudi. Izraelska policija je po spopadih aretirala več ljudi.

Izrael je spet omejil vstop na muslimanski sveti kraj.
Izrael je spet omejil vstop na muslimanski sveti kraj. FOTO: AP

Tiste, ki so čez noč nameravali ostati v mošeji Al Aksa in se danes udeležiti demonstracij, so v četrtek zvečer po navedbah policije odstranili s Tempeljskega griča.

Palestinci so območje bojkotirali, ker je Izrael po 14. juliju, ko sta bila tam v napadu Palestincev ubita dva izraelska policista, ob vhodu na Tempeljski grič namestil detektorje za kovino in druge naprave.

Palestinci so v tem videli nov poskus Izraela, da si zagotovi nadaljnji nadzor nad območjem. Odzvali so se s protesti, v spopadih, ki so ob tem izbruhnili, pa so umrli štirje Palestinci, več sto jih je bilo ranjenih. Palestinci so bojkot območja končali v četrtek, potem ko je Izrael odstranil vse varnostne naprave z vhoda na Tempeljski grič.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

RealOne118
28. 07. 2017 12.47
-1
Izrael je najbl bedna drzava na svetu
RdečiKarton
28. 07. 2017 12.22
-1
V Izraelu vlada segregacija na višku. Nelson Mandela ne bi bil dorasel boju Palestincev. Kdor ni bil v Kibucu ne ve...
trumpet2018
28. 07. 2017 11.52
-1
normalno, Izraelci vedo kako je treba s teroristi, saj so z njimi obkroženi, od njih bi se lahko veliko naučili . seveda ne uvažajo nobenih beguncev, to je za naše mentalno siromašne levake nekaj nepojemljivega :)
RdečiKarton
28. 07. 2017 12.22
+2
Pozabljaš da so židje agresorji in ne žrtve.
Lajnaa
28. 07. 2017 11.22
+2
Potrebno je Palestincem pomagati, da se varno vrnejo od koder so prišli njihovi dedki. -- p.s. enak problem bomo imeli v Evropi, oz. ga počasi že imamo.
Ramzess
28. 07. 2017 10.30
-5
Torej bodo preverjali moške (in ženske), če so res stari toliko ali več. Aja ženske so izvzete, članek je malo nejasno spisan.